Βουλή: Η επεισοδιακή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών μετά την επιστολή Ράμμου και η επικοινωνία Τσίπρα – Τασούλα

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών, προκάλεσε η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ, με την οποία ζήτησε να καταθέσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την Επιτροπή, ο Αλέξης Τσίπρας  τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας να καταθέσει ο κ. Ράμμος, ενώ ο κ. Τασούλας πήρε θέση, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

ΑΔΑΕ: Υπέβαλε αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για σύγκλησή της

Στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής σήμερα ήταν η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων των γραφείων του ΚΚΕ. Ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντηχάκης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν να αποφασίσει η Επιτροπή την κλήτευση του κ. Ράμμου. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Μπούρας αντέτεινε ότι η κλήτευση Ράμμου είναι εκτός ημερήσιας διάταξης ενώ καταλόγισε προσχηματική αντίδραση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το θέμα άνοιξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, καλώντας τον πρόεδρο της Επιτροπής να ενημερώσει την Επιτροπή για την επιστολή του κ. Ράμμου και να δηλώσει αν σκοπεύει να τον καλέσει για να δώσει διευκρινίσεις «στο μείζον για τη δημοκρατία θέμα των υποκλοπών». Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε «πρωτοφανές και εκτός συνταγματικών ορίων το αίτημα του κ. Ράμμου να αυτοπροσκληθεί στην Επιτροπή και να καθορίζει και τον τρόπο λειτουργίας της», και πρόσθεσε ότι προσπαθεί να κάνει πολιτική και να πολιτικοποιήσει μια Ανεξάρτητη Αρχή. «Το θέμα είναι τεχνικό και όχι πολιτικό, δεν πολιτικοποιεί το ζήτημα ο κ. Ράμμος που θέλει να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής και πρέπει να κληθεί» υποστήριξε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης. «Ο ρόλος μας είναι και ελεγκτικός και έπρεπε εμείς να το ζητήσουμε και όχι να το ζητά ο κ. Ράμμος και εμείς να αρνούμαστε», ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

Βουλή: Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

«Επιβάλλεται να έρθει ο κ. Ράμμος. Και δικαίωμα και υποχρέωση έχει να το ζητά» υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης. «Οφείλει η Επιτροπή να κάνει δεκτό το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ. Ορθά απευθύνεται στο θεσμικό αυτό όργανο», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

Απαντώντας ο κ. Μπούρας διευκρίνισε καταρχήν ότι την επιστολή παρέλαβε στις 17 Ιανουαρίου αργά το βράδυ ενώ αμφισβήτησε το δικαίωμα του κ. Ράμμου να καθορίζει ο ίδιος το απόρρητο ή όχι της Επιτροπής Θεσμών. Παράλληλα σημείωσε ότι το αίτημα για να γίνει δεκτό πρέπει να είναι συγκεκριμένο και να αναφέρεται σε συγκεκριμένα θέματα που θα θέτει ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής. Ο Κ. Μπούρας προσέθεσε δε ότι από εκεί και πέρα θα υπάρξουν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται. «Δεν είναι θέμα της σημερινής ημερησίας διάταξης το αίτημά του. Όταν τα στοιχεία θα είναι πιο συγκεκριμένα θα το κάνουμε. Να σημειώσω ότι ο κ. Ράμμος από τις έξι συνεδριάσεις που κάναμε ήταν παρών στις τέσσερις», προσέθεσε ο κ. Μπούρας.
Οι βουλευτές το ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν στο να ξεκαθαριστεί το θέμα κλήτευσης του κ. Ράμμου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο του κ. Μπούρα και των βουλευτών της ΝΔ όσο και του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη που έκαναν λόγο για προσχηματική προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

Η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε ένα ακόμα βήμα στη συνεχή προσπάθεια συσκότισης του σκανδάλου των υποκλοπών. Η αποστολή της Επιτροπής Θεσμών είναι η διερεύνηση των θεσμικών παρεκτροπών και επειδή δεν το κάνετε, εμείς αποχωρούμε σαν ελάχιστο βήμα σεβασμού στις δημοκρατικές λειτουργίες», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, δίνοντας το σήμα της αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την συνεδρίαση.
«Είναι προσχηματικό αυτό που κάνετε γιατί δεν θέλετε να συνεχίσει η συζήτηση στο επόμενο θέμα που είναι το αίτημα του ΚΚΕ το οποίο και εσείς συνυπογράψατε για την υπόθεση τηλεφωνικών παρακολουθήσεων των κεντρικών γραφείων του κόμματος», σχολίασε ο κ. Μπούρας.

Η επικοινωνία Τσίπρα – Τασούλα

Μετά την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Βουλής, τονίζοντας την ανάγκη η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για να την ενημερώσει σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη της απόφασής της.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής και τόνισε ότι «η ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου και η κλήση του προέδρου της ΑΔΑΕ στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τα ευρήματα των ελέγχων της αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας».
Παράλληλα, κατά τις ίδιες πηγές, «ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη πως η κλήση του κ. Ράμμου οφείλει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Προφανώς μπορεί να γίνει και με τις διαδικασίες που ο Κανονισμός προβλέπει για τα 2/5 της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του Κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμα και για όσα ορίζει το Σύνταγμα».
Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζήτησε από τον κ. Τασούλα να επανεξετάσει τη στάση του και του διεμήνυσε πως σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη της απόφασης της.
Σε σχετική ανάρτηση του στο Twitter ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζητά να ενημερώσει τη Βουλή για τα ευρήματα των ερευνών του και η πλειοψηφία της ΝΔ το αρνείται», σημειώνοντας: «Μάταιος κόπος που επιβεβαιώνει την ενοχή τους. Γιατί ο κύβος πλέον ερρίφθη. Την αλήθεια δεν μπορούν πια να την κρατήσουν στο σκοτάδι».

Το σχόλιο του προέδρου της Βουλής

Κατόπιν αυτών, σχετικά με την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου,  ρωτήθηκε, από δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, στο περιθώριο της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας των κοινοβουλευτικών συντακτών.

«Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι. Η επιτροπή καλεί. Δεν αυτοπροτάσσεται κάποιος. Δεν είναι παραξενιά ή πείσμα. Υπάρχει θεσμική διαδικασία», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ