Βουλή: Αντιδράσεις «γαλάζιων» βουλευτών για τη διάταξη σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση

Την έντονη αντίδραση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε στη Βουλή η μεταβατική διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εκτός σχεδίου δόμηση, με βάση την οποία μπορούν να οικοδομούνται ακίνητα χωρίς να υπάρχει Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο μόνο αν η αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκρισης υποβληθεί μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023.

Οι δύο «γαλάζιοι» βουλευτές Γιώργος Βλάχος και Περικλής Μαντάς πήραν τον λόγο και διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον υπουργό Περιβάλλοντος, λέγοντας πως τιμωρεί τους πολίτες χωρίς να φταίνε. Οι δύο βουλευτές έκαναν λόγο για ευθύνη της Πολιτείας, η οποία δεν προχώρησε εγκαίρως στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια.

«Μήπως πρέπει να σκεφτούμε και αυτόν τον κόσμο που βρέθηκε παγιδευμένος σε αυτά τα δύο χρόνια, που δεν έβρισκε μηχανικό να καταθέσει φάκελο, που οι υπηρεσίες δεν απαντούσαν και που πρέπει να τους δώσουμε μία ανάσα; Η πρόταση η δική μας είναι το 9μηνο που δίνετε να είναι 9μηνο ουσίας, να μπορεί ο καθένας να υποβάλει φάκελο. Γιατί απαξιώνουμε τις περιουσίες του κόσμου;… Απαγορεύουμε την δόμηση χωρίς να φέρνουμε κάτι άλλο, αυτό δεν έχει ξαναγίνει» είπε ο Γιώργος Βλάχος στην παρέμβασή του.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαντάς σχολίασε: «Δεν μπορεί μία ασυνέπεια του κράτους να την πληρώνουν οι πολίτες. Όλοι θέλουμε να μπει ένας κανόνας στην εκτός σχεδίου δόμηση, σε αυτό συμφωνούμε… Για ποιο λόγο δεν δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες για την κατά παρέκκλιση δόμηση μέχρι την ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων για να μπορεί να ισχύει το πλαίσιο».

«Η κατά παρέκκλιση δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές έχει καταργηθεί με νόμο το 2020. Έχετε ψηφίσει αυτό το νόμο κύριοι συνάδελφοι. Θα μπορεί ο καθένας να αξιοποιήσει την περιουσία του», είπε σε παρέμβασή του ο κ. Σκρέκας και όταν τελείωσε, τρεις βουλευτές οι κ.κ Βλάχος, Μαντάς και Παππάς πήγαν στα υπουργικά έδρανα και διαμαρτυρήθηκαν έντονα.

«Γιατί το κάνεις αυτό;», «Άλλαξέ το τώρα», «τιμωρείς τον κόσμο για δική σου ευθύνη» ήταν ορισμένες από τις φράσεις που ακούστηκαν. Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ζήτησε απ’ όλους να περάσουν εκτός Ολομέλειας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ