Βουλή: Ανέβηκαν οι τόνοι στην συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ – Οι θέσεις των κομμάτων

Αντιπαράθεση για τις προσλήψεις και την ενίσχυση του ΕΣΥ σημειώθηκε στην Βουλή, μεταξύ του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου με τις «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι φαίνεται πως «δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα». Είχα, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης «μια ελπίδα ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές θα είχατε μια ανασύνταξης στις σκέψεις σας. Αλλά εσείς συνεχίζετε τις δηλητηριώδεις, τοξικές αναφορές και τα ψέματα».  Ο υπουργός είπε απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Λυπάμαι για την έκφραση αλλά είστε ψεύτες όταν μιλάτε για τους θανάτους από την Covid-19. Πραγματικά ντροπή».

«Το δεύτερο ψέμα σας είναι όταν μας λέτε ότι έχουμε εργαζόμενους στο ΕΣΥ με μπλοκάκια, με προσλήψεις εποχικές και όχι μόνιμους, παρ΄ όλο που ξέρετε ότι από τον Αύγουστο έχουν βγει τα αποτελέσματα για την πρόσληψη περίπου 250 νοσηλευτών ΠΕ.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου βγήκαν τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ για 2.000 νοσηλευτές ΤΕ και στις 15 Νοεμβρίου βγαίνουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για άλλους 2.000 νοσηλευτών ΔΕ. Συνολικά δηλαδή 5.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες». Ο κ. Χρυσοχοΐδης, πρόσθεσε πως «ξέρετε ότι έχουμε προβλέψει να προσληφθεί 6.500 προσωπικό στο ΕΣΥ, εκ των οποίων 1.500 ιατροί, πάνω από 3.000 νοσηλευτές», ενώ σε λίγες ημέρες θα προκηρυχθούν 800 θέσεις για το ΕΚΑΒ.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα είχε αρχίσει την ομιλία ζητώντας από τον κ. Χρυσοχοΐδη σε κάποια από τις επόμενες παρεμβάσεις του «να μας πει εάν έχει δεχθεί ή όχι κάποια επιστολή σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού του από το Predator».

Ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι «αυτός που έχει υποσκάψει την εμπιστοσύνη στην επιστήμη ήταν εκείνος (σ.σ.: εννοούσε τον πρωθυπουργό) που από το βήμα της Ολομέλειας μας φώναζε «δεν έχω μελέτη ό,τι είναι διαφορετικό να είσαι διασωληνωμένος εντός ή εκτός ΜΕΘ». Αυτός είναι που υποσκάπτει την Υγεία», είπε. Ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «χυδαίο ψεύτη γιατί είχε μελέτη, που έδειξε ότι εκτός ΜΕΘ το ποσοστό της θνησιμότητας ήταν στο 97%» και πρόσθεσε πως «αυτό λέγεται κρατική δολοφονία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως είναι το δεύτερο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που φέρνει διατάξεις με τον χαρακτηρισμό «επείγοντα θέματα». Χαρακτήρισε απαράδεκτη την μεταφορά 4χρονης ασθενούς από το Καστελόριζο στην Τουρκία γιατί το ΕΣΥ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε ούτε μια μόνιμη πρόσληψη. Κάνετε τα πάντα, δίνετε παρατάσεις, διάθεση προσωπικού, επικουρικούς, μπλοκάκια αλλά μόνιμες προσλήψεις δεν έχουμε».

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι «σε μια σειρά από δομές Υγείας έχουμε εργαζόμενους στην καθαριότητα με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου που απολύονται γιατί έχουν ήδη πάει εργολάβοι».

Οι θέσεις των κομμάτων

Πριν από την αντιπαράθεση Χρυσοχοΐδη Ηλιόπουλου οι εισηγητές και αγορητών των κομμάτων είχαν τοποθετηθεί για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Στο νομοσχέδιο, είχαν κατατεθεί μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης δύο υπουργικές τροπολογίες. Η πρώτη είναι του υπουργείου Υγείας και αφορά την προμήθεια και διάθεση μονοκλωνικών αντισωμάτων ή λοιπών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της νόσου covid 19 κατά παρέκκλιση κάθε εθνικής διάταξης περί δημοσίων συμβάσεων, εφόσον ο αντισυμβαλλόμενος είναι ο οικονομικός φορέας που κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα, καθώς και την παράταση ισχύος συμβάσεων μίσθωσης έργου για την κάλυψή των αναγκών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η δεύτερη υπουργική τροπολογία που έχει κατατεθεί αφορά ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης του Ταχέως Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ».

Η Νέα Δημοκρατία

Ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Ακτύπης, κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου, υποστηρίζοντας πως αυτό «έρχεται να λύσει και να αντιμετωπίσει επείγοντα ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας και της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχετικών δομών, υπηρεσιών και φορέων των αρμοδίων υπουργείων».

«Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα πιο ισχυρό και ανθεκτικό ΕΣΥ, με αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών για όλους», ανέφερε ο κ. Ακτύπης και σημείωσε πως με αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζεται η αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των νέων παραλλαγών του, ώστε να ανασχεθεί η αύξηση των κρουσμάτων, με τη συνέχιση της ενίσχυσης των νοσοκομείων και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Είπε επίσης ότι παράλληλα, με άλλες διατάξεις αντιμετωπίζονται χρόνια και σοβαρά προβλήματα του ΕΣΥ. Ειδικά για την ενιαία λίστα χειρουργείων, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε πως αυτή θα αντιμετωπίσει την ανάγκη για μεγαλύτερη διασφάλιση της ισότητας και της μη διάκρισης των ασθενών στην παροχή χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης και Διακίνησης Φαρμάκων επεσήμανε πως θα εξασφαλίσει ότι «έχουμε μία καλύτερη εικόνα για την παρακολούθηση της διακίνησης των φαρμάκων στη χώρα».

Επίσης, ο κ. Ακτύπης υπογράμμισε πως «πολύ σημαντική ρύθμιση του νομοσχεδίου αποτελεί και η πρόβλεψη για την κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων σε ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με σκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Σχεδιάζετε ένα ΕΣΥ που ο δημόσιος χαρακτήρας του θα ξεχειλώνεται ή θα συστέλλεται σύμφωνα με τις προσταγές του ιδιωτικού», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως και με αυτό το νομοσχέδιο «ισοπεδώνετε ό,τι έχει απομείνει όρθιο στη δημόσια υγεία» και χαρακτήρισε «επικοινωνιακό σόου τη χθεσινή καρατόμηση της διοίκησης του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου “Αγία Όλγα”, μετά τις καταγγελίες των εργαζομένων για άθλιες συνθήκες στην Ψυχιατρική Κλινική», λέγοντας ότι ο προηγούμενος υπουργός Υγείας «μάλλον γνώριζε το πρόβλημα».

Όπως σημείωσε, «η πανδημία έχει τελειώσει, αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατεβάσει την ταμπέλα που λέει πανδημία και πλέον μιλάμε πια για ενδημική έξαρση της νόσου κατά περιόδους, κατά πληθυσμούς και κατά εποχές, και άρα, έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται».

Ο ίδιος τόνισε πως το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και τα προβλήματά του δεν επιλύονται με τις «δυνατότητες υπέρβασης της 48ωρης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας των ιατρών των νοσοκομείων και μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Ο κ. Παναγιωτόπουλος συμφώνησε με την παράταση παραμονής των ειδικευόμενων νοσηλευτών ΕΣΥ, την αποζημίωση μετακινούμενου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού σε συγκεκριμένες δομές υγείας της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας, όχι γιατί έτσι «αντιμετωπίζεται η υποστελέχωση αλλά τουλάχιστον έτσι μπορούν να πληρώνονται οι υγειονομικοί», όπως είπε.

Επίσης, συμφώνησε με τις παρατάσεις των συμβάσεων εργασίας προσωπικού COVID-19 σε προνοιακούς φορείς, όσων υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και των συμβάσεων εργασίας προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε να υιοθετήσει το υπουργείο «την πάγια πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομείων για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και για μόνιμες προσλήψεις».

Για την ενιαία λίστα χειρουργείων, εκτίμησε πως «ανοίγει διάπλατα την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα της υγείας». «Δεν μπορεί η ΗΔΙΚΑ να στέλνει έναν ασθενή από την Πάτρα για να χειρουργηθεί στη Λάρισα ή σε άλλο νοσοκομείο σε άλλη πόλη, καθώς κάτι τέτοιο θα στοιχίζει στον ασθενή τα ίδια χρήματα με το να πάει στο παρακείμενο ιδιωτικό θεραπευτήριο. Εμείς λέμε “ναι” στην ενιαία λίστα εάν μπει η προϋπόθεση να διαμορφώνεται η λίστα για χειρουργεία ανά νοσοκομείο και ανά τμήμα», συμπλήρωσε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως το κόμμα του θα ψηφίσει τις διατάξεις για το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, της αποστολής κατ’ οίκον φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων για θεραπεία σοβαρών ασθενειών, την παράταση ισχύος συμβάσεων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, για τη σύνθεση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών και την σύνθεση της Ειδικής Επιτροπής Ιοντιζουσών και Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ

«Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην υγεία το οποίο να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή και στις ανάγκες του πληθυσμού», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιάννης Τσίμαρης κατά την συζήτηση. Ο κ. Τσίμαρης έκανε λόγο για «ανετοιμότητα», «κυβερνητική ανεπάρκεια» και «αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους» που -όπως είπε- «δυστυχώς αποκαλύφθηκε το τελευταίο διάστημα με το πιο σκληρό πρόσωπο για τους Έλληνες πολίτες» και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δεν προβλέπει έγκαιρα τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».

«Το ΕΣΥ αποδομήθηκε όπως τουλάχιστον το οραματίστηκε, το σχεδίασε και το υλοποίησε η δημοκρατική παράταξη πριν ακριβώς 40 χρόνια», υποστήριξε ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Είπε ότι η κυβέρνηση αναλώνεται σε «υποσχέσεις για προσλήψεις, υποσχέσεις για αναβάθμιση του ΕΣΥ, ανακοινώσεις σύστασης νέων μονάδων, αποσπασματικές λύσεις χωρίς ουσιαστικό επιχειρησιακό σχέδιο που θα μετασχηματίσει το ΕΣΥ σε ένα σύγχρονο οργανισμό» και αναρωτήθηκε: «Τι κάνετε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), από την οποία και μόνο μπορεί να ξεκινήσει η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ; Για το ΕΚΑΒ που μόλις πρόσφατα με ΠΝΠ, επιχειρήσατε να υποβαθμίσετε την ποιότητα της λειτουργίας του με την κάλυψη στελεχιακού δυναμικού από άλλους φορείς; Για την επαρκή στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό όλων των ειδικοτήτων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας; Για να ανακόψετε το κύμα διαφυγής των επιστημόνων, των γιατρών μας στο εξωτερικό; Για την αποτροπή της έλλειψης φαρμάκων στην ελληνική αγορά;».

Ο κ. Τσίμαρης είπε πως «το ΕΣΥ βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που υπήρξε ποτέ». «Αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες και τις σύγχρονες προκλήσεις, λόγω των προβλημάτων υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και κακοδιοίκησης.

«Η λύση είναι η άμεση προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων, η θέσπιση κινήτρων, η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, η αποζημίωση των εφημεριών και η ξεχωριστή φορολόγησή τους. Αυτά τα μέτρα μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν. Παράλληλα θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες θέσεις ιατρών καθώς και να δημιουργηθούν νέα οργανογράμματα».
Για την σύσταση της ενιαίας λίστας χειρουργείων ζήτησε να πληροφορηθεί εάν υπάρχει μελέτη από την οποία τεκμαίρεται ότι θα υπάρξει βελτίωση από την εφαρμογή της και προσέθεσε: «Επιμένουμε ότι η διαχείριση της λίστας θα πρέπει να γίνεται από τις μονάδες υγείας όπου θα εφαρμόζεται. Και θέλουμε αυτό να καταγραφεί στο νομοσχέδιο», είπε.

Το ΚΚΕ

«Ένα ακόμα νομοσχέδιο προσαρμοσμένο στην λογική κόστους-οφέλους και όχι στις πραγματικές ανάγκες του λαού για καθολική, δημόσια και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Ο κ. Λαμπρούλης σχολίασε πως ο πραγματικός τίτλος του είναι «”στο ίδιο έργο θεατές”, καθώς παρόμοια έρχονται εδώ και τρεισήμισι χρόνια, τα οποία όχι μόνο δεν απαντούν στις ανάγκες της λαϊκής υγείας, αλλά περνάνε αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στο όνομα της πανδημίας».
Ο αγορητής του ΚΚΕ εκτίμησε πως με τις ρυθμίσεις αυτές «θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των όρων παροχής Υγείας σε ασθενείς και ο εξαναγκασμός τους να απευθύνονται σε ιδιώτες». Τόνισε πως «η κυβέρνηση θέλει να περάσει την αντίληψη πως όλα ήταν καλά πριν την πανδημία και τώρα παίρνει μέτρα ενίσχυσης».

Η Ελληνική Λύση

«Νομοσχέδιο με ψευδεπίγραφο τίτλο» το χαρακτήρισε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τις «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, ανέφερε πως «διαφωνούμε με τη λογική των παρατάσεων ανανέωσης συμβάσεων του υγειονομικού προσωπικού καθώς «δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοια βιασύνη και τέτοια σπουδή, ως προς τη νομοθέτηση, φερ’ ειπείν, της ενιαίας λίστας χειρουργείων» καθώς «γεννά πολλά ερωτήματα παρά επιλύει πολλά εκκρεμή ζητήματα».  Η κ. Αθανασίου υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιλέγει τη συνέχιση της «ακραίας νομοθέτηση με επείγουσες διατάξεις και των παρατάσεων παρ’ όλο που πλέον η Covid-19 δεν έχει χαρακτηριστικά πανδημίας αλλά αποτελεί μια υποβαθμισμένη ενδημική νόσο». Με τον τρόπο αυτό, είπε η βουλευτής «δεν αντιμετωπίζονται τα όντως επείγοντα προβλήματα της δημόσιας Υγείας όπως εν προκειμένω η υγειονομική βόμβα στη Θεσσαλία».

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης ανέφερε πως με την πολιτική της κυβέρνησης «στραγγαλίζεται το ΕΣΥ και μεθοδικά επιδίδεται στο σχέδιό της να ωθεί τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, ως τη μόνη ενδεδειγμένη λύση». Χαρακτήρισε τα εμβόλια για την Covid-19 « παρωχημένα» καθώς «δεν καλύπτουν τις επικρατούσες τώρα μεταλλάξεις» και αναρωτήθηκε γιατί «η κυβέρνηση δαπανά δημόσια κονδύλια για τη διατήρηση και τη διάθεση αυτών των εμβολίων; Έχει προφανώς προμηθευθεί μεγάλες ποσότητες, οι οποίες παρέμειναν αδιάθετες;».

Για τη θέσπιση της ενιαίας λίστα χειρουργείων, η κ. Αθανασίου εκτίμησε πως δεν επιλύσει τις πολύχρονες αναμονές όσο δεν υπάρχουν χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, ανοικτές αίθουσες χειρουργείων, ΜΕΘ και κλίνες και υλικοτεχνικά μέσα. Υποστήριξε πως «η διάταξη αυτή εξυπηρετεί πάλι ιδιωτικά συμφέροντα ιατρών, οι οποίοι μπορούν πλέον να χειρουργούν και να αμείβονται ιδιωτικά, σε περιβάλλον δημοσίων νοσοκομείων». Επίσης, παρατήρησε πως «δεν αντιμετωπίζεται και «το παλαιό φαινόμενο του να χαρακτηρίζει κάποιος γιατρός το περιστατικό ασθενούς του ως δήθεν επείγον, ούτως ώστε, να παρακάμψει τη λίστα και να θέσει το περιστατικό στην κορυφή της λίστας αναμονής».

Η ΝΙΚΗ

Τη διαφωνία της με το νομοσχέδιο εξέφρασε η αγορήτρια της ”Νίκης” Ασπασία Κουρουπάκη. Εστίασε στην έμφαση που δόθηκε και δίνεται από την κυβέρνηση για τα εμβόλια covid-19 και όχι σε επιδημιολογικά και στατιστικά δεδομένα όπως στις δομές hot spot και των καταυλισμών Ρομά.  Ζήτησε το Υπουργείο να σταματήσει «την τηλεϊατρική στα αργυρώνητα Μέσα και ας μιλήσουμε για την επιστήμη της υγείας». Ανέφερε πως οι RNA ιοί ακολουθούν τη φυσική επιλογή σύμφωνα με τη διαδικασία της εξέλιξης. Υποστήριξε πως «οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί επιταχύνουν τις μεταλλάξεις», «επομένως ο εμβολιασμός δεν δημιουργεί τείχος ανοσίας».

Είπε πως «είναι αδιανόητο να υπάρχουν υγειονομικοί οι οποίοι δεν προσλαμβάνονται και εξαιρούνται, όπως λέτε στο παρόν σχέδιο νόμου, όσοι δεν έχουν συμμορφωθεί και δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν με το mRNA σκεύασμα της γονιδιακής θεραπείας», ενώ υποστήριξες πως «η παροχή συμβουλών για αναμνηστικά εμβόλια, όπως συμβαίνει στην παρούσα περίπτωση, δεν είναι τίποτα περισσότερο και όχι λιγότερο, από ιατρική ανεπάρκεια».

Για τις παρατάσεις των συβάσεων είπε ότι «αποτελούν κινούμενη άμμο για τον εργαζόμενο. Πρότεινε «τη μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού των νοσοκομείων, την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς και προσλήψεις επιπλέον προσωπικού στα νοσοκομεία.
Ζήτησε την αναδρομική ισχύ της παράτασης των επικουρικών υπαλλήλων που είχαν συνάψει αρχικά τρίμηνες συμβάσεις και των ΣΟΧ (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) όπως και για τους τρίμηνους επικουρικούς υπαλλήλους που διακόπηκε η σύμβαση τους λόγω επιστροφής του ανεμβολίαστου προσωπικού.

Η Πλεύση Ελευθερίας

«Με συνεχόμενες παρατάσεις και ανανεώσεις δεν κάνουμε τίποτα για την ενίσχυση του ΕΣΥ» ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Μιχάλης Χουρδάκης, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τις «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ο κ. Χουρδάκης επέκρινε τον τρόπο «εξπρές» νομοθέτησης στην οποία, όπως είπε, επιμένει η κυβέρνηση, καθώς και με την εισαγωγή στα νομοσχέδια άσχετων διατάξεων, όσο και με την κατάθεση άσχετων τροπολογιών όπως και σε αυτό.
Ο αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, σχετικά με τις παρατάσεις και τις ανανεώσεις που παρέχονται στο νομοσχέδιο, ανέφερε ότι «έτσι δεν κάνουμε τίποτα, πολλές δε παρατάσεις -με τις οποίες εμείς είμαστε αντίθετοι- δεν γίνονται και σωστά, καθώς οι συνθήκες που τις καταστούν αναγκαίες δεν θα έχουν εκλείψει μέχρι το τέλος του έτους». Συνεπώς, είπε, «πολύ γρήγορα θα βρεθούμε να παρατείνουμε ξανά τα προτεινόμενα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ