Βορίδης στον Realfm 97,8: Επί του παρόντος δεν υπάρχει συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας 5 Σεπτεμβρίου, στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα σημείωσε ότι «επί του παρόντος είναι ότι δεν υπάρχει συζήτηση, ούτε κανείς που είπε να ετοιμάσω έναν καινούργιο εκλογικό νόμο, ούτε έχω συζητήσει κάτι σχετικό με τον Πρωθυπουργό», αλλά υπογράμμισε ότι το πολιτικό κλίμα τώρα, είναι διαφορετικό από ότι τον Μάιο.

«Οι επιλογές που έχουν γίνει, δεν απέχουν από αυτό που γίνεται σε όλον τον κόσμο. Υπάρχουν πάντα δύο δικλείδες ασφαλείας για τα ζητήματα των παρακολουθήσεων και εν γένει της δράσης των μυστικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών πληροφοριών: Μία πολιτική δικλείδα, που εκφράζει και τον δημοκρατικό έλεγχο και δεύτερον η δικαστική, ο εισαγγελέας. Η πολιτική δικλείδα ασφαλείας είναι η τοποθέτηση του πολιτικά υπευθύνου στην Ελλάδα, του διοικητή της ΕΥΠ. Είναι πολιτική επιλογή. Και υπάρχει ταυτόχρονα και εποπτεία που στην Ελλάδα είναι στον Πρωθυπουργό. Στην Αγγλία για παράδειγμα ο πολιτικός έλεγχος γίνεται από τον υπουργό Εσωτερικών. Υπάρχουν προβλήματα; Μπορούν να γίνουν εσφαλμένες επιλογές; Βεβαίως» περιέγραψε.

Ερωτηθείς αν πρέπει να υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο απάντησε ότι «Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι καταλαβαίνω ότι θα έπρεπε, και νομίζω θα γίνει, να υπάρξει ένα ειδικότερο θεσμικό πλαίσιο όταν μιλάμε για πρόσωπα που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Έναν πολιτικό, σε έναν δημοσιογράφο… Θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση ότι εκεί θέλουμε εκτός από την αόριστη έννοια της εθνικής ασφάλειας και κάτι περισσότερο ή ίσως και ένα δεύτερο “μάτι”».

Σχολιάζοντας την άποψη του κ. Βενιζέλου ότι δεν μπορεί βάση του Συντάγματος να παρακολουθούνται βουλευτές είπε «αυτό δεν το πιστεύω νομικά ούτε πολιτικά. Δεν θεωρώ ότι εξ ορισμού και a priori κάποιος που έχει εκλεγεί βρίσκεται εκτός του πεδίου ελέγχου των υπηρεσιών πληροφορίων. Δεν βρίσκεται εκτός του πεδίου».

«Δεν μπορεί να εξαιρεθεί από το πεδίο a priori, όπως λέει ο κ. Βενιζέλος, κατ’ αρχάς νομικά δεν στέκει, και θα πω ότι και πολιτικά δεν είναι σκόπιμο» συμπλήρωσε.

«Στον κ. Ανδρουλάκη πάντως τον έχουν καλέσει για να τον ενημερώσουν ποιος είναι ο λόγος που παρακολουθήθηκε. Εγώ δεν καταλαβαίνω και το λέω ειλικρινά, αν παρακολουθούσαν εμένα και μου έλεγε η υπηρεσία πληροφοριών «ελάτε σας παρακαλώ να σας ενημερώσουμε», δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θα πήγαινα για ενημέρωση εάν είχα ειλικρινώς ενδιαφέρον να μάθω τον λόγο και δεν ήθελα να κάνω πολιτική αξιοποίηση του γεγονότος ότι με παρακολούθησαν» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Για τον εκλογικό νόμο ανέφερε «νομίζω απάντησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος που είπε ότι προς το παρόν δεν συζητείται κάτι τέτοιο, επομένως μένουμε σε ότι έχει πει ο Πρωθυπουργός. Το υπουργείο Εσωτερικών πάντα έχει ετοιμότητα για όσα χρειάζεται. Αλλά προσέξτε, εγώ εδώ θεωρώ ότι υπάρχει πράγματι μια μεταβολή στάσεως του ΠΑΣΟΚ και προφανώς αξιολογείται. Γιατί ναι, η απάντηση επί του παρόντος είναι ότι δεν υπάρχει συζήτηση, ούτε κανείς που είπε να ετοιμάσω έναν καινούργιο εκλογικό νόμο, ούτε έχω συζητήσει κάτι σχετικό με τον Πρωθυπουργό. Προφανώς όμως το πολιτικό κλίμα του Σεπτεμβρίου είναι διαφορετικό από του Μαΐου, ότι έχει αυξηθεί η τοξικότητα σε επίπεδο αντιπολίτευσης είναι μια πραγματικότητα».

Τέλος αναφέρθηκε στα όσα ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας στην εφημερίδα “Τα Νέα”: «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Πρωθυπουργός, επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 54.000 επισυνδέσεις. Έκανα μια αναγωγή, αν είναι στα 5 χρόνια, αυτό σημαίνει 11.000 κόσμο παρακολουθούσαν κάθε χρόνο. 11.000 κατ’ έτος;»

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ