Βορίδης: Κατά πάσα πιθανότητα σε 6 μήνες θα βρεθούμε να συζητάμε για νέα χρηματοδότηση

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει αυτοδιαψευστεί και αστοχήσει ως προς τους στόχους, τους οποίους η ίδια έχει θέσει. Η ίδια έχει θέσει ως στόχο το ταχύ κλείσιμο της διαπραγμάτευσης», σχολίασε ο βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Είναι απολύτως προφανές ότι εδώ υπάρχει αποτυχία», ανέφερε ο κ. Βορίδης, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Η αποτυχία δεν είναι δωρεάν», συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ. «Γιατί συνδέεται με την έλλειψη χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, άρα με αυτά τα οποία έχουμε ζήσει πέρυσι, που κυρίως σήμαιναν αύξηση των ληξιπροθέσμων του Δημοσίου, προς τους ιδιώτες και αυτή η αύξηση λογικά δημιουργεί πιστωτική ασφυξία, έλλειψη ρευστότητας και συμβάλλει σε όλα αυτά τα δυσμενή που ξέρουμε πολύ καλά, που είναι το κλείσιμο των επιχειρήσεων και η ύφεση».   

Ο κ. Βορίδης προέβλεψε επέκταση του δανεισμού, συνδεδεμένη με νέα μέτρα μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

«Το ΔΝΤ έρχεται σε αυτή της συζήτηση με δύο θέσεις. Η πρώτη του θέση είναι χαμηλά, λίγα μέτρα και μεγάλο κούρεμα. Η θέση αυτή δεν γίνεται δεκτή γιατί στην πραγματικότητα το Ταμείο τι κοιτάει, τη βιωσιμότητα του χρέους ως έναν από τους παράγοντες επενδυσιμότητας της οικονομίας. Λέει πολύ απλά ότι αν υπάρχει ένα χρέος το οποίο είναι απειλητικό κανείς δεν έρχεται να βάλει τα λεφτά του σε μία οικονομία που ανά πάσα στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος να χρεοκοπήσει».

«Η δεύτερή του θέση, αυτή που είναι δυσμενής για την ελληνική οικονομία, είναι ότι αυτό το οποίο επιτυγχάνεται με το κούρεμα πρέπει να καταστεί εφικτό με μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή. Άρα με ένα πάρα πολύ βαρύ, δύσκολο και απαιτητικό πρόγραμμα στο επίπεδο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι Ευρωπαίοι επιλέγουν μία ενδιάμεση λύση. Τι λέει η Κομισιόν: “Θα πάρετε κάποια μέτρα, όχι τα λίγα της πρώτης προτάσεως του ΔΝΤ, ούτε τα πολλά, αυτά της δεύτερης προτάσεως του ΔΝΤ, κάποια ενδιάμεσα μέτρα, αυτά 5,5 δισ. που συζητάμε – τα οποία είναι ήδη πολλά- και ταυτόχρονα θα δούμε τι θα κάνουμε με την αναδιάρθρωση αφο�� δεν είναι του παρόντος”.

Αυτή η θέση δεν καθιστά επενδύσιμη και ελκυστική για τους επενδυτές την ελληνική οικονομία. Οπότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα βρεθούμε σε 6 μήνες από σήμερα να μιλάμε για νέα χρηματοδότηση και για νέο πακέτο μέτρων».

Στην επισήμανση αν εννοεί νέο μνημόνιο ο κ. Βορίδης απάντησε: «Στην πραγματικότητα με το παρών μνημόνιο επέκταση του δανεισμού, αλλά συνδεδεμένο με μέτρα».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ

Διαβάστε επίσης:

Εκτός ΝΔ ο αντιπεριφερειάρχης Χίου μετά τις προκλητικές του δηλώσεις

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ