Βορίδης: Έως τη Δευτέρα θα υπάρχει συνολική εικόνα της ζημιάς στις καλλιέργειες – Τι είπε για τις αποζημιώσεις – ΒΙΝΤΕΟ

“Έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες” τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης μιλώντας στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή “Πρωινή Βάρδια” με τους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις ζημιές σε καλλιέργειες από την κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη “έως τη Δευτέρα θα υπάρχει μια συνολική εικόνα της ζημιάς στις καλλιέργειες και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις με τις δηλώσεις των δικαιούχων αποζημιώσεων και να προχωρήσουν οι διαδικασίες καθορισμού των αποζημιώσεων και πληρωμής”.

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης “θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο συγκομιδής”. Όπως υποστήριξε “η διαδικασία των αποζημιώσεων χρειάζεται κάποιον χρόνο αλλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό”, ενώ πρόσθεσε ότι “συμπεριφερθήκαμε σαν να είναι όλες οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή τα φαινόμενα ήταν πολλά”.

Σχετικά με τον τρόπο ασφάλισης των καλλιεργειών ο κ. Βορίδης είπε ότι “είναι σαφές ότι προκύπτουν δύο ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν: αφενός ποια είναι η έκταση των ζημιών που καλύπτει το ασφάλιστρο που καταβάλλουν οι παραγωγοί και αφετέρου επειδή έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται πιθανότατα και με την κλιματική αλλαγή δημιουργούνται πρόσθετες ζημίες και πρέπει να δούμε τα κόστη που προκύπτουν και από αυτά. Πρέπει να δούμε αν είναι καλά λογαριασμένα αυτά και εδώ μπαίνει η συζήτηση για μια σχέση Δημοσίου εν προκειμένω του ΕΛΓΑ και της ιδιωτικής ασφάλισης”.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ