ΒΙΝΤΕΟ-Βενιζέλος: Είμαστε αποφασισμένοι

ΒΙΝΤΕΟ-Βενιζέλος: Είμαστε αποφασισμένοι

Η Ελλάδα και η κυβέρνηση έχουν την αποφασιστικότητα να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση, αλλά και την κρίση αξιών, που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου, αναφερόμενος στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Τόνισε, επίσης ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της πολιτείας, τα οποία έπρεπε να είχαν ενεργοποιηθεί από καιρό, αλλά, όπως σημείωσε, αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε ιστορική μνήμη και επίγνωση.

«Δεν θα παραιτηθούν»

Δεν πρόκειται να παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δεν είναι σε θέση να κάνουν τίποτα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο πρόκλησης πολιτικής και συνταγματικής ανωμαλίας.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο του Συντάγματος, χωρίς βιασύνη, δεν τρέχουμε πίσω από τις ενέργειες των νεοναζιστών, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για κάποιους που κρύβονται πίσω από τη ΧΑ και τον κ. Μιχαλολιάκο, για να θέσουν θέμα εκλογών και χαρακτήρισε ανιστόρητη και μικροκομματική μια τέτοια επιλογή.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, εξάλλου, ότι είναι θέμα ημερών να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την περαιτέρω θωράκιση της Δημοκρατίας, το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να ψηφιστεί από όλους τους βουλευτές, πλην εκείνων της ΧΑ, αλλά αρκεί, είπε και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία γι΄ αυτό.

Ανέφερε επίσης ότι αν κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας προκύψει θέμα, θα υπάρξουν μηχανισμοί αναστολής για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τη ΧΑ.

Στην πρωτοβουλία της Ελλάδας να προχωρήσει την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών της, στη νέα διαδικασία συνομιλιών του Κυπριακού, στο θέμα της ΠΓΔΜ, την ευρωπαϊκή κρίση και τις διεθνείς εξελίξεις, αναφέρθηκε, επίσης, ο Ευ. Βενιζέλος.

Σχετικά με τις (περισσότερες από 20) διμερείς επαφές που είχε στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στις (περισσότερες από 10) πολυμερείς επαφές, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προχωρά το σχέδιο οριοθέτησης όλων των θαλασσίων ζωνών της χώρας. Με το Ισραήλ «υπάρχει οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα και θέλουμε να επεκταθεί η συμφωνία στο επίπεδο της ΑΟΖ», σημείωσε, έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Αίγυπτο, τη Μάλτα, την Ιταλία, τη Λιβύη, με τη δε Τουρκία συζητείται ο καθορισμός της ΑΟΖ ανατολικής Μεσογείου, ενώ το θέμα θα τεθεί εκ νέου με την κυβέρνηση της Αλβανίας, στην επίσκεψη που θα κάνει ο υπουργός Εξωτερικών στα Τίρανα (14/10).

Στο ίδιο θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε πως με κάποιες χώρες, οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει από παλιά, όμως, «η ουσιώδης κίνηση που άλλαξε τα δεδομένα, ήταν η πρωτοβουλία της Ελλάδας να ξεκινήσει τις έρευνες επί του πεδίου».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο υπουργός είπε πως αποδέχθηκε αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να δεχθεί σε συνομιλίες εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μετά από την αποδοχή της Άγκυρας να συνομιλήσει με εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η εξέλιξη αυτή, που «προκάλεσε τη δημόσια έκφραση ικανοποίησης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν», βρίσκεται στο πνεύμα του Συντάγματος του ΄60, παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε πως δεν πρέπει να συγχέεται αυτή η διαδικασία με την πρόταση σύγκλησης τετραμερούς. «Δεν ετέθη καν η πρόταση της τετραμερούς, με την οποία, εξάλλου, η Ελλάδα δεν συμφωνεί», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών σε σχετική ερώτηση, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να εξομοιωθεί με την Τουρκία. Η Τουρκία δεν είναι μόνο μητέρα- πατρίδα, αλλά και κατοχική δύναμη», υπογράμμισε.

Ως προς τη διάψευση των προσδοκιών για το μέγεθος των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο οικόπεδο της «Αφροδίτης» και την επίδραση αυτής της εξέλιξης στη λύση του Κυπριακού, ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα μόνον οικόπεδο» και παρατήρησε (σε συνδυασμό και με τη νέα διαδικασία των συνομιλιών) ότι «ελπίζουμε, πως θα υπάρξει δυναμική, ώστε να φτάσουμε σε μία λύση, η δημοκρατική νομιμοποίηση της οποίας θα περάσει μέσα από το δημοψήφισμα».

Αναφορικά με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την υιοθέτηση ενός σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα είναι ενιαίο για κάθε χρήση. «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει την ενσωμάτωση των γειτόνων μας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς», προσέθεσε, «εφόσον επιδειχθεί από πλευράς τους σεβασμός του διεθνούς δικαίου και μια συμπεριφορά καλής γειτονίας και συνεργασίας».

Σε ερώτηση, τέλος, σχετική με την ευρωπαϊκή κρίση, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι απαιτείται μία «πιο θαρραλέα» αντιμετώπιση του ζητήματος των ιδίων πόρων (που κυμαίνονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο) και υπογράμμισε πως «δεν μπορείς να φτάσεις στην ανάπτυξη, χωρίς πόρους και χωρίς θέσεις εργασίας».

Δείτε τα βίντεο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ