ΒΙΝΤΕΟ-Μητσοτάκης: Το πρώτο κόμμα πρέπει να έχει ένα πλεονέκτημα εδρών

ΒΙΝΤΕΟ-Μητσοτάκης:Το πρώτο κόμμα πρέπει να έχει ένα πλεονέκτημα εδρών

Την εκτίμηση ότι «σε συνθήκες πολιτικού κατακερματισμού είναι σημαντικό το πρώτο κόμμα να έχει ένα πλεονέκτημα εδρών», εξέφρασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν υπήρξα ποτέ οπαδός της απλής και ανόθευτης αναλογικής», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA και σημείωσε:

«Για να υπάρξει συμφωνία για αλλαγή του εκλογικού νόμου άμεσα απαιτούνται τα 2/3 της βουλής. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει δυνατότητα να συζητήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ συναινετικά».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα ήταν πολιτικά ανέντιμο να πει κανείς ότι τώρα προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ και πάμε να αλλάξει ο νόμος» υπογραμμίζοντας ότι «αυτά τα έκανε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80».

«Πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε το θέμα του μπόνους αλλά θα πρέπει να πάμε σε έναν εκλογικό  νόμο ο οποίος να συνδυάζεται με την μείωση του αριθμού των βουλευτών, με μικρότερες εκλογικές περιφέρειες και με ένα συνδυασμό μικρότερων περιφερειών και λίστας», ανέφερε.

Κάνοντας μία αποτίμηση των ευρωεκλογών, ο υπουργός είπε ότι «ήμασταν δεύτερο κόμμα όταν είχαμε θέσει ως στόχο να είμαστε πρώτο» και συμπλήρωσε:

«Δε θεωρώ ότι το αποτέλεσμα ήταν νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δει κανείς τις μετακινήσεις των ψήφων θα διαπιστώσει ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ μαζί έχασαν περίπου 12% της δύναμής τους και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε ούτε μία μονάδα από αυτή την απώλεια».

«Είναι απολύτως αναμενόμενο να υπάρχει μία φθορά. Δεν τη θεωρώ ανεξήγητη αλλά τη θεωρώ απολύτως αναστρέψιμη υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί από δω και στο εξής με ορίζοντα διετίας με ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το τι θέλει να κάνει το 2014 και το 2015», πρόσθεσε.

Παράλληλα σημείωσε ότι «πρέπει να επαναξιολογήσουμε την φορολογική πολιτική και να επαναξιολογηθούν οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα χρεοκόπησε. Και τα δύο κόμματα εξουσίας είχαν μία σημαντική ευθύνη για το γεγονός ότι η χώρα έφθασε στη χρεωκοπία», είπε.

 

Δείτε τα βίντεο από το MEGA

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ