Βενιζέλος: Η δικαίωση της χώρας θα είναι και δικαίωση του ΠΑΣΟΚ

Βενιζέλος: Η δικαίωση της χώρας θα είναι και δικαίωση του ΠΑΣΟΚ

 

«Η δικαίωση της χώρας θα είναι και δικαίωση του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος.

Αναφερόμενος στην ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει η κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «μεγάλο θεσμικό βήμα, όπου η κυβερνητική πλειοψηφία θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη στρατηγική και όπου η αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένη να πει ολοκληρωμένα πράγματα, όχι τον αυθαίρετο μονόλογο της ΔΕΘ». Επίσης πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για μία και όχι «συμβολική διαδικασία, όπου οι δεδομένοι βουλευτές λένε «ναι» και οι δεδομένοι βουλευτές λένε «όχι».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η βάση διαπραγμάτευσης είναι το σχέδιο οριστικής εξόδου από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα, που θα μετατραπεί σε συμφωνία εξόδου», και διερωτήθηκε: «Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η υπόλοιπη αντιπολίτευση; Θα αρνηθεί τη συναίνεσή της, την υπογραφή της, την έγκρισή της στο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα γίνει ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους ή θα τους πει η κυβέρνηση είναι χωρίς νομιμοποίηση, περιμέντε με να διαπραγματευτώ;».

 «Πού θα διαπραγματευτεί;», συνέχισε, «στα εστιατόρια του Βερολίνου ή στην αυλή του Βατικανού;».

«Θα μπορούσαμε να κάνουμε την άλλη επιλογή, να πούμε ότι η χώρα δεν αντέχει ασάφειες και επιπόλαια σενάρια, άρα ό, τι είναι να γίνει ας γίνει τώρα και ας ξεκαθαρίσουμε τώρα τι θα γίνει με τον ΠτΔ», είπε, για να τονίσει ότι, όμως, αυτό «δεν το επιτρέπει η συγκυρία της διαπραγμάτευσης για τη μετατροπή ενός σχεδίου οριστικής εξόδου από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα σε συμφωνία εξόδου από την κρίση το μνημόνιο και την τρόικα».

«Χρειαζόμαστε εθνικό χρόνο», σημείωσε και ανέφερε ότι όποιος προκαλέσει πρόωρες εκλογές, παίξει με τους θεσμούς και εκβιάσει σε σχέση με την προεδρική εκλογή, ας μη νομίζει ότι θα βγει εκλογικά κερδισμένος, αλλά θα κληθεί να απολογηθεί γι’ αυτό που κάνει και το οποίο έχει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία, στην πορεία του τόπου, στα εισοδήματα του κόσμου.

Σε αυτό δε το πλαίσιο είπε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχει η διαπραγμάτευση για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους, για την ολοκλήρωση της σχέσης μας με το ΔΝΤ και για την επάνοδο στην κανονική ευρωπαϊκή λειτουργία, είναι «η δυνατότητα εκβιασμού για την προεδρική εκλογή και ένα κλίμα αβεβαιότητας σε σχέση με την πολιτική συνοχή».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι χρειάζεται εθνική συναίνεση και εθνικό χρονοδιάγραμμα ώστε η διαπραγμάτευση να προσλάβει την ολοκληρωμένη μορφή μιας συμφωνίας, πριν από τη διαδικασία εκλογής και πως έως τον Φεβρουάριο ο καθένας παίρνει την ευθύνη του: Θα βοηθήσει τη διαπραγμάτευση ή θα την παρεμποδίσει; Θα συναινέσει σε ενιαίο μέτωπο ή θα ανεβάζει, με πολιτικές δηλώσεις του, τα επιτόκια και τα σπρεντ;».

«Κάθε κομματική και μικροκομματική μαγκιά που έχει μυωπική θεώρηση των πραγμάτων έχει κόστος για την οικονομία και τον πολίτη», είπε και εκτίμησε ότι τον Φεβρουάριο, λόγω του μεγάλου αριθμού ανεξάρτητων βουλευτών και λόγω της ευθύνης ενώπιον της οποίας βρίσκονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει ΠτΔ.

«Αλλά δεν είμαστε αφελείς. Μπορεί να επικρατήσουν μικρότητες, αντιλήψεις οπορτουνιστικές, θα είμαστε και είμαστε έτοιμοι και θα δώσουμε τη μάχη στο όνομα της αλήθειας και θα κληθεί ο λαός να αξιολογήσει την ολοκληρωμένη συμφωνία εξόδου από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα, συγκρίνοντάς τη με αντιφάσεις, επιπολαιότητες, κινδύνους», τόνισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναφορά του ότι «το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, δεν είναι μια παράταξη ελευθερίων πολιτικών ηθών προσκολλημένη στην κυβερνητική εξουσία», αλλά «αγωνίζεται για αξίες και πληρώνει κόστος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στα επτά σημεία του σχεδίου εξόδου, που θα παρουσιαστεί αναλυτικά κατά τη συζήτηση στη Βουλή:

1) Ολοκλήρωση συμφωνίας με την τρόικα

2) Ολοκλήρωση όλου του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος

3) Υλοποίηση των ειλημμένων δεδομένων δεσμεύσεων και αποφάσεων του Eurogroup του Φεβρουαρίου και του Νοεμβρίου του 2012, με τον κ. Βενιζέλο να θυμίζει ότι έχουν δεσμευτεί ήδη οι εταίροι ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις επιβεβαίωσης του χρέους και όλα τα μέτρα που επαναφέρουν την Ελλάδα στην κανονικότητα

4) Επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους, όπως λέει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όλες οι παραμετρικές αλλαγές που είναι υπεσχημένες συνιστούν πρόσθετο κούρεμα και πως «είναι αστείο το δίλημμα κούρεμα- μη κούρεμα»

5) Συμφωνία με τους εταίρους για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Υπάρχουν πλέον ευρωπαϊκοί κανονικοί μηχανισμοί για την υποστήριξή μας, αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρχει νέο δάνειο, νέο μνημόνιο, νέα τρόικα, θα έχουμε φυσικά τις υποχρεώσεις κάθε κράτους-μέλους της ευρωζώνης, ανέφερε.

Σημείωσε δε ότι υπάρχει μια δέσμευση: Σταδιακές ελαφρύνσεις, όχι μείωση μισθών και συντάξεων, κοινωνικό μέρισμα, ρήτρα απασχόλησης. Είπε ακόμα ότι η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια θα είναι μια ανακούφιση που θα τη νιώσει η κοινωνία άμεσα και πως ετοιμάζεται και το σχέδιο για τα στεγαστικά.

6) Εθνικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών εθνικής έμπνευσης για ένα κανονικό κράτος και μια ανταγωνιστική οικονομία

 7) Ολοκλήρωση της σχέσης με το ΔΝΤ συμφωνημένα με ευρωπαϊκή συμφωνία και, όπως συμπλήρωσε, με ένα κριτήριο πολύ απλό: εκτίμηση του κόστους δανεισμού μεταξύ αγορών και ΔΝΤ. «Όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί τυπικά και ευρωπαϊκά μέχρι τον Δεκέμβριο και σίγουρα μέχρι τον Φεβρουάριο», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πολύ συχνά στο ΠΑΣΟΚ «ενώ μας αδικούν όλοι οι άλλοι προσθέτουμε και τη δική μας εσωτερική αδικία, με φαινόμενα πολυφωνίας, κακοφωνίας, αμφιθυμίας», τα οποία παρά την πίεση και την αβεβαιότητα του καθενός πρέπει να ξεπεραστούν, «γιατί λειτουργεί πολλές φορές αποπροσανατολιστικά και κάποιοι είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν το παραμικρό».

«Αυτό που έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια είναι μεγάλη πολιτική και αυτή δεν πρέπει να φθείρεται στα μικρά παραπολιτικά σχόλια και παιχνίδια», συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «η δικαίωση της χώρας θα είναι και δικαίωση του ΠΑΣΟΚ». Αναφερόμενος στις διαδικασίες για το συνέδριο της παράταξης που μπαίνουν σε κίνηση, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι βουλευτές θα δώσουν και τη μάχη για την ανασυγκρότησή της.

 

Διαβάστε επίσης:

Για κοινωνική και πολιτική συμφωνία μίλησε ο Βενιζέλος

ΒΙΝΤΕΟ-Βενιζέλος: Μάχη με τον λαϊκισμό και την υποκρισία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ