Βαρουφάκης- Νομοσχέδιο για ψήφο αποδήμων: Είναι σαν να βάζετε κραγιόν σε γουρούνι

Τα βέλη του κατά της κυβέρνησης έστρεψε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων, σημειώνοντας ότι το ΜέΡΑ25 θα το καταψηφίσει.

«Σήμερα έχουμε μια ευκαιρία να κάνουμε το σωστό και να είμαστε περήφανοι για δεκαετίες: Να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία 200 ετών απέναντι στους ξενιτεμένους Έλληνες και Ελληνίδες: Να τους αποδώσουμε εκείνο που έπρεπε να έχουν δικαιωματικά: Ισότιμο και πλήρες δικαίωμα στο εκλέγειν και στο εκλέγεσθαι», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

«Το Μέρα 25», υπογράμμισε «είμαστε το μόνο κόμμα που θέλουμε οι απόδημοι να έχουν πλήρες και ισότιμο με τους εν Ελλάδι Έλληνες δικαίωμα στο εκλέγειν και στο εκλέγεσθαι».

Σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο που ψηφίστηκε και σήμερα έρχονται τροποποιήσεις του, ο κ. Γ. Βαρουφάκης ανέφερε πως «δικαιώνει την στάση μας τότε που σας βλέπαμε να κόβετε και να ράβετε ένα νομοθετικό έκτρωμα που να αντανακλά την μεταξύ σας συναίνεση για το πως θα χειραγωγηθεί η ψήφος των ξενιτεμένων» και πρόσθεσε: «Τίποτα πιο ωραίο από την αναγνώριση ενός λάθους» αλλά δυστυχώς, ο πραγματικός στόχος του νομοσχεδίου της κυβέρνησης είναι να παίξετε με τον ΣΥΡΙΖΑ «ένα blame game μεταξύ σας στην πλάτη των ξενιτεμένων μας και με θύμα την έννοια της ισονομίας».

«Έχοντας πρώτα συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ τα δύο εγκλήματα εναντίον της λογικής, τους απαράδεκτους περιορισμούς και την βεβήλωση της ισοτιμίας μεταξύ της ψήφου απόδημου και ελλαδίτη, λέτε: Καλά, ας διορθώσουμε το ένα από τα δύο. Ας άρουμε τους περιορισμούς στο ποιοι ψηφίζουν. Για το δεύτερο έγκλημα όμως κιχ: κουτσουρεμένο δικαίωμα εκλέγειν μηδέν δικαίωμα εκλέγεσθαι με σταυρό», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Είναι», είπε «σα να βάζετε κραγιόν σε γουρούνι – δεν τον καλλωπίζετε έτσι κ. Βορίδη τον νόμο για τους απόδημους».

Κάλεσε κυβέρνηση και κόμματα να σταματήσουν «τα παιχνίδια με τους απόδημους». «Πηγαίντε να τσακωθείτε σε άλλη παιδική χαρά», τόνισε χαρακτηριστικά. Η επιλογή του ΜέΡΑ 25 είναι «ισότιμη ψήφος σε όλες και όλους. Εκλογικές Περιφέρειες Απόδημου Ελληνισμού, με αριθμό Βουλευτών αντίστοιχο των εγγεγραμμένων και πολιτικό κόστος – χωρίς παιχνίδια με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, ανέφερε πως εμείς «είμαστε το μόνο κόμμα που είχαμε ήδη υποψηφίους στο Επικρατείας μας από τους απόδημους Έλληνες, όμως παρ όλο που θα κερδίσουμε ψήφους εάν περάσει το σημερινό νομοσχέδιό σας, είμαστε κόμμα αρχών και θα επιμείνουμε σε όσα προωθούμε για την ισοτιμία της ψήφου».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη είπε: «Δεχτείτε την τροπολογία του ΜέΡΑ25 μην κρύβεστε κ. υπουργέ πίσω από την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: Ιδρύστε Εκλογικές Περιφέρειες Αποδήμων απολύτως ισότιμες με τις εν Ελλάδι περιφέρειες». Οι Εκλογικές Περιφέρειες Αποδήμων θα ενισχύσουν τις ελληνικές κοινότητες και τους ενεργούς απόδημους, τόνισε.

Για την επιστολική ψήφο, ο κ. Γ. Βαρουφάκης, είπε πως το ΜέΡΑ 25 είναι κάθετα αντίθετο «γιατί δεν θέλουμε βία και νοθεία στις εκλογές, με την επιστολική ψήφο διαβρώνεται μία από τις κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, η έλλειψη έστω υποψίας ότι υπάρχει εξαγορά ψήφων». Και πρότεινε για τους απόδημους που είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά από τις προξενικές αρχές το υπουργείο Εσωτερικών να μπορεί να ενεργοποιήσει μια διαδικασία ώστε να στήνονται κάλπες και στις κοινότητες, όχι απλά στα προξενεία, με την ευθύνη των κοινοτήτων αυτών και του υπουργείου Εσωτερικών για τις εφορευτικές επιτροπές και τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως «το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης παραβιάζει την ισοτιμία της ψήφου αυτών των απόδημων και για αυτό το καταψηφίζουμε».

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, από την πλευρά του ανέφερε πως δύο είναι οι στρατηγικές προϋποθέσεις που θέλουμε συμφωνία: Η άρση όλων των περιορισμών στον προσδιορισμό του εκλογικού σώματος που θα διευκολυνθεί στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Και το δεύτερο να μετρά η ψήφος ισότιμα, όλα τα υπόλοιπα είναι τεχνικά θέματα που μπορούμε να τα συνδιαμορφώσουμε από κοινού, για αυτό και σήμερα δεν αποδέχομαι την τροπολογία σας.

Απαντώντας στον υπουργό ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Συμφωνώ απολύτως με τους δύο όρους που λέτε: κανένας περιορισμός, ισότιμη ψήφος. Το νομοσχέδιό σας όμως, μας δίνει την ακύρωση των περιορισμών όχι όμως και την ισότιμη ψήφο. Εάν θέλατε πραγματικά να κάνετε αυτό που λέτε θα ξεκινούσατε μια διαδικασία διαλόγου με τα κόμματα για να συμφωνήσουμε πρώτα στους όρους που εσείς λέτε ότι είναι απαράβατοι. Και αφού εξασφαλίζατε ότι έχουν τους 200 ψήφους για την ψήφιση του νομοσχεδίου τότε θα το φέρνατε. Αυτό όμως το νομοσχέδιο παραβιάζει την ισοτιμία της ψήφου και για αυτό το καταψηφίζουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ