Τζανακόπουλος: Ο Πρωθυπουργός έχει πλήρη εποπτεία της κατάστασης στην Κω

Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης έλεγχος της κατάστασης, υπάρχει ψυχραιμία, υπάρχει μια κανονικότητα. Παρά το γεγονός ότι ο σεισμός ήταν μεγάλος, το σύνολο των υποδομών άντεξε, δεν υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ, μεταφέροντας την εικόνα που έχει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους υπουργούς Νίκο Τόσκα, Χρήστο Σπίρτζη και Νεκτάριο Σαντορινιό, που έσπευσαν στην Κω στις 05:15, ξεκινώντας από την Ελευσίνα στις 04:15 και έκαναν αμέσως αυτοψία.

Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε, εκ μέρους της κυβέρνησης, τη θλίψη για τον θάνατο των δύο ανθρώπων και ευχήθηκε “περαστικά” στους τραυματίες. Υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε διαρκή επαφή και με τους 3 υπουργούς, ενημερώνεται από τις 4 το πρωί και έχει πλήρη εποπτεία της κατάστασης.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη σύσκεψη της συντονιστικής επιτροπής για τη διαχείριση της κατάστασης και ανακοίνωσε ότι το απόγευμα θα φθάσει στο νησί κλιμάκιο λιμενολόγων, από το υπουργείο Υποδομών, για να επιθεωρήσουν την κατάσταση στο λιμάνι όπου παρουσιάζονται και οι κύριες ζημιές από τον σεισμό.

Οι λιμενολόγοι, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, θα εξετάσουν την κατάσταση για να δούμε πόσο γρήγορα μπορούμε να έχουμε επαναλειτουργία του λιμανιού και αν αυτό δεν μπορεί να είναι εφικτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αν θα υπάρξει εναλλακτική λύση, για μεταφορά του κέντρου του λιμανιού σε άλλο σημείο. Επισήμανε ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά, οι δρόμοι είναι σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχουν μεγάλες ζημιές σε υποδομές και στα κτίρια.

«Τα πράγματα στο νησί είναι υπό πλήρη έλεγχο, δεν έχει υποστεί βλάβες στις υποδομές του, ούτε υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, επομένως έχω την εκτίμηση ότι θα επανέλθει πολύ σύντομα η κανονικότητα» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι 5 τραυματίες που χρειάστηκαν μετακομιδή στο νοσοκομείο, μεταφέρονται στο νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Ερωτηθείς για το πώς θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι του νησιού, είπε ότι γίνεται καταγραφή των ζημιών και στη συνέχεια, εφόσον υπάρχουν ζημιές σε ιδιώτες και υπάρξει ανάγκη για αποζημιώσεις, αυτές θα δοθούν. Ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν κτίρια ιδιωτών που έχουν υποστεί ζημιές (με εξαίρεση το μπαρ που κατέρρευσε).

Για το εάν η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες για την έκταση των ζημιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η καταγραφή για να υπάρξουν οι αναγκαίες ενημερώσεις όλων των αρμοδίων.

Ως προς το εάν θα αναβάλλονται σήμερα όλες οι πολιτικές δραστηριότητες, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή και πως από εκεί και πέρα, με δεδομένο ότι η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο στο νησί, δεν έχει ενημέρωση ότι θα αναβληθεί η προγραμματισμένη για το βράδυ συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Ομοίως, κανονικά θα πραγματοποιηθεί και η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ