Τσίπρας: Ξεκινάμε το εγχείρημα για το κόμμα της νέας εποχής – Η επόμενη μέρα θα έρθει πιο γρήγορα απ’ όσο κάποιοι φαντάζονται

Με αιχμές κατά της κυβέρνησης και αναφορές στο νέο εγχείρημα που ξεκινάει ο ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει “το κόμμα της νέας εποχής”, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ακράτα, στο πλαίσιο του δημοκρατικού καλέσματος για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι με την επίσκεψή του στην περιοχή, εγκαινιάζει “μια νέα σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική και τους πολίτες, που είναι αυτή η αδιαμεσολάβητη σχέση μέσα απ’ αυτού του είδους τις συγκεντρώσεις” και περιέγραψε το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ: “να δημιουργήσουμε το κόμμα της νέας εποχής, όχι το κόμμα που σε τραβάει από το μανίκι, ούτε το κόμμα στο οποίο έμπαιναν παλιά κάποιοι μέσα προκειμένου να προσδοκούν την επόμενη μέρα κάποιο διορισμό. Πάνε αυτές οι εποχές. Αλλά το κόμμα εκείνο που συλλογικά και δημοκρατικά και συμμετοχικά θα λειτουργεί και θα μπορεί να ανατροφοδοτεί την ηγεσία με γνώση και με εφόδια προκειμένου να ακολουθήσει μια πολιτική που θα κάνει καλύτερη τη ζωή μας”.

Αυτή, όπως είπε, είναι η πιο δύσκολη για τον ίδιο προσωπικά προσπάθεια: “Να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό”. “Έναν στόχο να συστοιχίσουμε τον κόσμο που στήριξε σε πολύ δύσκολες στιγμές την προσπάθειά μας με ένα κόμμα το οποίο ήταν του 4% και σήμερα είναι στο 32%. Ένα κόμμα, όμως, το οποίο επιθυμεί να ανοίξει τις πόρτες του στον απλό δημοκρατικό κόσμο, για να αποτελέσει τον κορμό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στην πατρίδα μας”, όπως είπε. Αυτός ο στόχος, τόνισε, είναι δύσκολος, “αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο για όλους μας να προσπαθήσουμε προκειμένου να δημιουργήσουμε την προοδευτική παράταξη της νέας εποχής που, όχι μόνο θα μπορέσει να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές, αλλά να κυβερνήσει για πολλά, πολλά χρόνια αυτόν τον τόπο διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που πάντοτε η πλειοψηφία ήταν δημοκρατική και προοδευτική”.

Με διάθεση αυτοκριτικής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ότι: “βρεθήκαμε με την απειρία μας, την πίστη μας όμως στις δυνάμεις μας και την εντιμότητά μας, να διαχειριστούμε την πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Κάναμε και λάθη, είχαμε και παραλήψεις. Όμως, στο τέλος της ημέρας, νομίζω ότι σταθήκαμε με εντιμότητα απέναντι σε αυτή την ευθύνη”.

Η νέα κυβέρνηση έχει την αντίληψη της στήριξης μιας ελίτ των ημετέρων και των προνομιούχων

Δεν παρέλειψε, βέβαια, να εξαπολύσει πυρά κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, σημειώνοντας πως “μόλις μέσα σε 100 μέρες από τη νέα διακυβέρνηση, έχουν αρχίσει να διαψεύδονται οι μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι πριν από τις εκλογές”.

“Μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνει ο ουρανός πιο γαλανός. Στην πραγματικότητα αυτό που βλέπουμε είναι ένα νέο κράτος, όπως το ζήσαμε παλαιότερα, σε ποια σύγχρονη μορφή όμως. Το κράτος της δεξιάς να στήνεται, το επιτελικό λεγόμενο κράτος, κοστίζει πάνω από 40 εκατ. στον ελληνικό λαό – και εκεί πρέπει να το παραδεχτούμε, ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν, τους είχαν έτοιμους να τους βάλουν σε θέσεις όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, που μέσα σε λίγες μέρες κατέλαβε θέσεις κλειδιά- όμως, οι υποσχέσεις περί ανάπτυξης 4% και μείωσης των πλεονασμάτων πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων από την επόμενη μέρα”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε με βέλη και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη: “Οι καινοτομίες ήταν ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέλαβε την ΕΥΠ και μάλιστα με κάποιον που δεν έχει πτυχίο. Αλλά, όταν οι νόμοι δεν μας αρέσουν, αλλάζουμε τους νόμους. Την ΕΡΤ. Η καινοτομία η μεγάλη της νέας διακυβέρνησης ήταν ότι διαπίστωσε ξαφνικά πως για το προσφυγικό δεν ευθυνόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, που άνοιγε τις πόρτες στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, αλλά η γεωπολιτική κρίση, ο πόλεμος στη Συρία και οι ορέξεις του γείτονά μας του Ερντογάν. Η μεγάλη καινοτομία ήταν ότι ανακάλυψαν εκ των υστέρων πως η μεγάλη καταστροφή στο Μάτι οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή, ενώ όσο κυβερνούσαν σκάβανε με τα χέρια τους στα αποκαΐδια και στους ανθρώπους που χάθηκαν για να ρίξουν πολιτικές ευθύνες στους αντιπάλους τους. Η μεγάλη καινοτομία ήταν ότι αποφάσισαν να αλλάξουν την απόφαση που είχαμε εμείς για να μειώσουμε οριζόντια τον ΕΝΦΙΑ για όλους, ώστε να δώσουν 200 εκατομμύρια παραπάνω σ’ αυτούς που έχουν υψηλή περιουσία, σ΄ αυτούς δηλαδή που έχουν καλύτερες οικονομικές δυνατότητες. Και βεβαίως όλη αυτή η συζήτηση για τις φοροαπαλλαγές εξαντλήθηκε στα μερίσματα των κερδών, στα κέρδη δηλαδή των επιχειρήσεων”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, “η νέα κυβέρνηση έχει μια άλλη αντίληψη, την αντίληψη της στήριξης μιας ελίτ των ημετέρων και των προνομιούχων” και αυτή, όπως είπε, “είναι η μεγάλη διαφορά, διαχρονικά, ανάμεσα σε αυτό που εμείς ονομάζουμε προοδευτική παράταξη και σ’ αυτό που είναι η συντηρητική παράταξη και η Δεξιά στον τόπο μας”.

Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητά του ότι “η επόμενη μέρα, πιστέψτε με, θα έρθει πιο γρήγορα απ’ όσο κάποιοι φαντάζονται. Μπορεί η νέα κυβέρνηση να μην έχει μπροστά της –γιατί κι εμείς φροντίσαμε γι αυτό, εμείς λειτουργήσαμε θεσμικότερα από κάθε άλλη διακυβέρνηση, φροντίσαμε και για τη συνταγματική αλλαγή ώστε να μην υπάρχει το εμπόδιο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ανοιχτός λοιπόν θεσμικά ο δρόμος, αλλά με βάση αυτές τις πολιτικές επιλογές που κάνουν, δεν θα είναι πολιτικά ανοιχτός ο δρόμος. Διότι όταν κάποιος έρχεται με τόσο μεγάλη φόρα για να ευνοήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον τόπο, όσο κι αν έχει προσώρας τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης με το μέρος του, ο ελληνικός λαός στο τέλος της ημέρας καταλαβαίνει και οι πολίτες καταλαβαίνουν”.

“Ακόμα και οι συμπολίτες μας που ψήφισαν τη Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι άλλα τα συμφέροντα των πολλών και άλλα τα συμφέροντα των λίγων οικογενειών που σήμερα έχουν την εξουσία σ’ αυτόν τον τόπο”, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.