Τσίπρας: Τι απάντησε για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τα περί «τερατογένεσης»

Στα περί τερατογέννεσης για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός σε ένα ενδεχόμενο κυβέρνησης των κεντροαριστερών δυνάμεων, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. 

«Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση το ενδεχόμενο να μην είναι στην εξουσία, ο ελληνικός λαός θεωρεί τερατογένεση να συνεχίσει να είναι στην εξουσία. Του λέω να πάει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και να τους πει, στον κ. Σολτς και στους άλλους που ηγούνται σε κυβερνήσεις συνεργασίας, ότι είναι τερατογένεση. Ποια είναι πιο ισχυρή, μία κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής νομιμοποίησης ή μία κυβέρνηση που κυβερνά με το ένα τρίτο των ψήφων;» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την απλή αναλογική επέρχεται μία μεγάλη δημοκρατική αλλαγή. Διευκρίνισε ότι στόχος και προϋπόθεση είναι προγραμματικές συγκλίσεις, που μπορούν να υπάρξουν με κεντροαριστερές δυνάμεις. Συνεχίζοντας σημείωσε: «Δεν δημιουργεί αστάθεια αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος». Όσο για τις διαφορές μεταξύ των κεντροαριστερών κομμάτων είπε ότι «μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα που έχουμε διαφορές αλλά το βάρος θα έχει το πρώτο κόμμα». Ακολούθως είπε: «Δεν θέλουμε να είμαστε μία κυβέρνηση των ηττημένων, για να προχωρήσει μία κυβέρνηση συνεργασίας είναι προϋπόθεση να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει εκείνος την δυνατότητα, θα πάρει την εντολή και θα μπορεί να κάνει κυβέρνηση ενδεχομένως με τον κ. Βελόπουλο».

Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις είπε: «Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις. Όχι ότι δεν λαμβάνω υπόψη μου τα στοιχεία και τις τάσεις. Οι μετρήσεις όμως διαμορφώνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που διαπιστώνει κανείς αν πάει στην κοινωνία. Υπάρχει μία υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να πω ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν μία αξία αλλά μεγαλύτερη αξία έχει η ετυμηγορία του ελληνικού λαού, και εκεί θα κριθούμε όλοι, και τα κόμματα και οι εταιρείες. Μιλάω για συστημικού χαρακτήρα προβλήματα στις μετρήσεις». Συνεχίζοντας είπε ότι «για ορισμένους η μέτρηση δεν είναι φωτογραφία της στιγμής αλλά πλαστογραφία της στιγμής. Την περασμένη εβδομάδα μία εταιρεία που κάθε φορά που έχει προβλήματα η ΝΔ, αυξάνει την διαφορά που την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύφθηκε μέσω της Διαύγειας έχει πάρει σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ με απευθείας αναθέσεις. Αυτά τα στοιχεία που σε άλλες χώρες θα ρίχνανε την κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι κανονικότητα».

«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το πολιτικό αδιέξοδο του ότι είναι απερχόμενος πρωθυπουργός και ψάχνει να βρει διέξοδο, δεν θα του δώσουμε καμία διέξοδο», απάντησε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς αν θα συναινούσε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, με αφορμή αποστροφή του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Σε ερώτηση για το δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας που έβαλε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Κυριακή, είπε ότι «το δίλημμα της κάλπης ξεπερνά τα πρόσωπα, το δίλημμα είναι δημοκρατία ή παρακράτος, δημοκρατική συμμαχία ή αγία οικογένεια. Όμως μιας και με προκαλεί ο κ. Μητσοτάκης, σηκώνω το γάντι και δέχομαι να μονομαχήσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού, χωρίς στημένες ερωτήσεις, με μία ανοικτή δημοκρατική διαδικασία. Ο κ. Μητσοτάκης το απέφυγε το 2019, τον καλώ να το κάνει τώρα, ακόμη και αν έχει αποφασίσει να μην κάνουμε εκλογές άμεσα».

Για την κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές είπε στη συνέχεια: «Στόχος μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα το όραμά μας για μία κυβέρνηση πλατιάς δημοκρατικής νομιμοποίησης στην βάση προγραμματικής σύγκλισης. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την δυνατότητα για μία κυβέρνηση μακράς πνοής επί τη βάση προγραμματικών συγκλίσεων. Αν προκύψουν άλλα δεδομένα από τις εκλογές θα τα εξετάσουμε. Η νέα μεγάλη αλλαγή όμως θα είναι η συνεργασία που θα προκύψει την επομένη των εκλογών».

Για τις τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη είπε: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διεκδικεί την μεγαλύτερη απήχηση στον ελληνικό λαό, αλλά κανένας δεν μπορεί να καθορίζει τις εξελίξεις και δεν βγάζει πρωθυπουργούς από το παράθυρο ή από τις πόρτες. Αυτό γίνεται σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα γίνει και στην Ελλάδα».

Υπογράμμισε ότι «όσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο εφικτό θα είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Αν αυτό δεν επιτευχθεί θα πάμε σε δεύτερη αναμέτρηση. Ο στόχος μας όμως είναι η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των πρώτων εκλογών και αυτό είναι εφικτό».

Για ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ, απάντησε ότι «αυτό θα ήταν τερατογένεση, όπως τερατογένεση ήταν και η σύγκλιση που οδήγησε στην συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Δεν μας αφορούν σενάρια πρωθυπουργών που θα βγουν από τον δοκιμαστικό σωλήνα ή από παρακάμαρες συμφερόντων».

«Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε μια κυβέρνηση ηττημένων ή μειοψηφίας, η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος μπορεί να λάβει χώρα αν η λαϊκή ετυμηγορία την ευλογήσει», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «αν ο λαός μας βγάλει πρώτο τον κ. Μητσοτάκη, θα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης». «Ξεκαθαρίζω, αυτό που θα ανοίξει το δρόμο για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας το βράδυ των εκλογών είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική», τόνισε. Σχολίασε ότι «μπορεί να υπάρχουν σενάρια, όμως δεν είναι μόνο οι αριθμοί, είναι και η ηθική νομιμοποίηση». «Πιστεύετε ότι αν είναι πρώτος ο κ. Μητσοτάκης οι πιέσεις που θα ασκηθούν, όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε πιθανούς εταίρους μας, να μη συμβάλουν σε προοδευτική κυβέρνηση θα είναι απλές;», σχολίασε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ