Τσίπρας: Η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση – ΒΙΝΤΕΟ

Το Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον οποίο συνομίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό. 

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό βήμα τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Νομίζω ότι αποφύγαμε τα πολύ χειρότερα γιατί αν δεν είχαμε τη συμφωνία με την Τουρκία, θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών και άρα είναι σημαντικό που έρχεται σε πρώτο πλάνο μία ευρωπαϊκή λύση.»

Επεσήμανε ότι για να πετύχει η προσπάθεια απαιτείται η άμεση εφαρμογή της και ο συντονισμός, γι’ αυτό η κυβέρνηση προσχώρησε στη δημιουργία ειδικού κυβερνητικού οργάνου υπό την ευθύνη του.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας απαιτείται η εκπλήρωση δύο προϋποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς. «Πρώτη προϋπόθεση είναι η μείωση των ροών από την Τουρκία, διότι αν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορέσουμε να εκκενώσουμε με επιτυχία τα ελληνικά νησιά για να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας.» σημείωσε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι χθες 1.500 άνθρωποι πέρασαν στη χώρας μας από τα τουρκικά παράλια.

«Δεύτερη προϋπόθεση είναι να έρθει γρήγορα η βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό και η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί τάχιστα προσαρμόζοντας τη νομοθεσία, όπου χρειαστεί, για την καλύτερη συνεργασία της ελληνικής επιτροπής ασύλου και της ευρωπαϊκής.» σημείωσε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, από την πλευρά του τόνισε ότι «η συμφωνία είναι στη θετική κατεύθυνση και από την ώρα που αρχίζει να εφαρμόζεται, νομίζω ότι όλα θα μπουν σε έναν δρόμο. Βέβαια είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να δείξουν την ικανότητα τους και τη βούληση τους να ανταποκριθούν.»

«Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας σε μια δύσκολη στιγμή. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» πρόσθεσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος εκτίμησε ότι με την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και διαπίστωσε ότι η Ελλάδα κινείται με γρήγορους ρυθμούς.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Διαβάστε επίσης:

Καμμένος: H αξιολόγηση είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο – ΒΙΝΤΕΟ

Τσίπρας: Εφικτή η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος για την αξιολόγηση

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ