Τσακαλώτος: Υποψηφιότητα με δίπολο «συνέχεια και τομή» – Ποιοι τον στηρίζουν

Ο κύκλος της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται, έπειτα από την σημερινή ανακοίνωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες υποψηφιότητες. Υψίστης υψίστης σημασίας παραμένει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να παραμείνει ενωμένο έπειτα από την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας, κάτι που ισχύει για όλα τα κόμματα που μπαίνουν στην διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος


Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και ηγετική μορφή της ομάδας των 53+ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του σε ειδική εκδήλωση που είχε προαναγγείλει σε συγκεκριμένο χώρο στου Ψυρρή. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η υποψηφιότητά του βασίζεται στο δίπολο: Συνέχεια και τομή. Ανέφερε ότι «η συνέχεια είναι η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και ό,τι καταφέραμε στον ΣΥΡΙΖΑ μαζί και στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση». «Τομή», εξήγησε είναι οι αλλαγές που απαιτούνται, «γιατί όταν έχεις χάσει με τέτοια διαφορά προφανώς είναι πράγματα που δεν έχεις κατανοήσει και δεν έκανες καλά». «Ίσως δεν πείσαμε με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μας», σχολίασε.

Καρανίκας κατά Τσακαλώτου: Φοροεισπράκτορας, έκανε ό,τι και οι κακοί Αστοί

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι στη δική του εισήγηση και οπτική «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ένα κομμάτι της Αριστεράς», αλλά παράλληλα τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί Αριστερά που δεν θέλει να κάνει άνοιγμα σε ευρύτερο χώρο, σε εργαζόμενους κάθε είδους. «Έχουμε μια πολύ ταξική κοινωνία που το μέλλον των παιδιών καθορίζεται από τη στιγμή που θα γεννηθούν», είπε. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι θέλει να απευθυνθεί και στους νέους που έχουν μία μικρή επιχείρηση ή που είναι επιστήμονες οι οποίοι θέλουν να υπάρχουν κανόνες στο κράτος, στους ανθρώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και στους ανθρώπους με αναπηρίες.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα στελέχη που βρίσκονται στο πλευρό του Τσακαλώτου – Ποιοι στηρίζουν την Αχτσιόγλου

«Θέλουμε να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο», υπογράμμισε σημειώνοντας όμως ότι είναι άλλη η ερώτηση «πού απευθύνεσαι» και είναι άλλη η ερώτηση «ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι», για να τονίσει τη σημασία και των δύο ερωτημάτων. «Την ίδια στιγμή που ακούμε τον κόσμο και τα προβλήματα που έχει, πρέπει να εξηγήσουμε σε όλον αυτόν τον κόσμο τις αξίες, τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Από αυτήν τη συνάντηση μπορεί να βγει κάτι πολύ καλό», είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι στις εκλογές «είχαμε μια θολή ταυτότητα», «το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ξεκάθαρο σε αυτές τις εκλογές». Είπε ότι η Αριστερά θέλει να βοηθήσει τον κόσμο να είναι καλύτερη η ζωή του και πως στη διαπραγμάτευση υπό τον Αλέξη Τσίπρα «αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε». «Στόχος να δώσουμε δύναμη στον κόσμο», επεσήμανε, μιλώντας για τις μάχες -κινηματικές, πολιτικές και προγραμματικές- που πρέπει να δοθούν.

«Σας κάλεσα εδώ για να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου. Μετά από μια τόσο μεγάλη ήττα χρειάζεται αναστοχασμός, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά τρέχουν τα γεγονότα και δεν μπορούμε να περιμένουμε. Αναφερόμενος στα πιθανά αίτια της ήττας, είπε ότι «… ίσως δεν πιάσαμε τη ψυχολογία όσων ήθελαν μια σταθερή συνέχεια, ίσως δεν πείσαμε με τις προτάσεις και παρεμβάσεις μας.»

 

Το κόμμα που οραματίζεται

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι οραματίζεται ένα κόμμα που ο πρόεδρος θα είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους, ένα κόμμα που θα ακούει και θα ενσωματώνει, που θα έχει εκπαιδευτικό ρόλο και θα παρεμβαίνει ιδεολογικά, που θα έρχονται ιδέες και προτάσεις από τα κάτω. «Θέλω να δώσω αυτοπεποίθηση στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους ανθρώπους της Αριστεράς, να έχουν εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση για τις αξίες, τις προτάσεις, τις αναλύσεις, να μπορούν να στέκονται όρθιοι και όταν ακούν αντεπιχειρήματα να ξέρουν ποια είναι τα δικά μας επιχειρήματα», τόνισε.

Προσέθεσε ότι θέλει ένα κόμμα «που έχει τον πολιτισμό, που δεν λαϊκίζει, που είναι αξιόπιστο, που μιλά και απευθύνεται σε όλον τον κόσμο, αλλά δεν ενσωματώνει όλα τα αιτήματα απ’ όπου κι αν έρχονται. Ένα κόμμα που ακούει αλλά λέει συγχρόνως ότι ”αυτοί είμαστε, έχουμε πολλά σας πούμε και πολλά να κάνουμε για εσάς, θα υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν συμφωνείτε και δεν είστε μαζί μας, αλλά αυτά διεκδικούμε”».

Η διεκδίκηση της κυβέρνησης και οι μάχες

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «διεκδικούμε την κυβέρνηση γιατί στο σύνολο τους σε αυτά που λέμε υπάρχει ένας κορμός που μπορεί να πάει την Ελλάδα σε διαφορετική κατεύθυνση». Μίλησε εντέλει για ένα κόμμα που «έχει μια άγκυρα για το πού θέλουμε να πάμε, για ποιους θέλουμε να πάμε και με ποιους θέλουμε να πάμε».

Μιλώντας για τα πεδία όπου θα πρέπει να δοθούν οι πολιτικές και προγραμματικές μάχες, σημείωσε ότι οι θέσεις που εκφράζει κινούνται στον αντίποδα των θέσεων της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε μεταξύ άλλων στο ζήτημα του αναπτυξιακού κράτος και το οικονομικό μοντέλο, το μεταναστευτικό που είναι δικαιώματα και τήρηση των διεθνών συμβάσεων, τα ζητήματα της δημοκρατίας, των θεσμών, μιας ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, που «απαιτούν θεσμικές πρωτοβουλίες και ιδεολογικές μάχες σε όλα τα επίπεδα».

«Πώς απαντάμε στις νέες προκλήσεις; Όχι με ένα επιτελικό πατερναλιστικό κράτος όπως το φαντάζεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά με ένα αναπτυξιακό κράτος που έχει στόχους και ξέρει πού θέλει να πάει την κοινωνία και την οικονομία», ένα κράτος που χρησιμοποιεί τα εργαλεία, που ξέρει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, «δημιουργικό και αποτελεσματικό κράτος που θα κάνει την Ελλάδα πιο πλούσια».

Οι παρόντες

Στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ο κ. Τσακαλώτος πλαισιώθηκε στο πάνελ του βήματος από τους Ανδρέα Ξανθό, Χάρη Μαμουλάκη, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Μακρίνα Βιόλα Κώστη, οι οποίοι έκαναν σύντομες τοποθετήσεις. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Πάνος Λάμπρου, Κώστας Αθανασίου, Ανέττα Καββαδία, Βαγγέλης Αποστόλου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Κατερίνα Κνήτου, Μαρία Γιαννακάκη, Νίκος Συρμαλένιος, Όλγα Νάσση, Κώστας Στρατής, Ελένη Πορτάλιου, Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Οι άλλες τοποθετήσεις

Στην τοποθέτησή του ο Ανδρέας Ξανθός είπε ότι δεν βρέθηκαν σήμερα εδώ για λόγους αβρότητας και υποχρέωσης, αλλά για λόγους πολιτικής εμπιστοσύνης προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο «που είναι σήμερα το στέλεχος του κόμματος που μπορεί σε αυτή την ιστορική και ιδιαίτερα επώδυνη συγκυρία να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση με ισχυρά τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει η προσπάθεια από εδώ και πέρα».

«Να βγούμε πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί, όποιος ή όποια κι αν είναι ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος, να μην περιχαρακωθούμε σε στρατόπεδα αλλά να βγούμε ενωμένοι», είπε στην δική της τοποθέτηση, Ειρήνη Αγαθοπούλου, προσθέτοντας ότι «ο Ευκλείδης με τον τρόπο που επιλέγει να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα που ανεβάζει το επίπεδο της διαδικασίας». Προσέθεσε ότι το στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να γειωθεί ξανά με την κοινωνία και τα κινήματα.
Ο Χάρης Μαμουλάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η διείσδυση στο Κέντρο πρέπει να έχει ως εφαλτήριο έναν αξιακό κώδικα που πηγάζει από την Αριστερά. «Το ζήτημα είναι πώς και με ποιο στόχο θα προχωρήσουμε, πώς θα πάμε στην επόμενη μέρα», είπε, ευχόμενος καλή επιτυχία στον κ. Τσακαλώτο και «καλούς, ενωτικούς και ει δυνατόν ομογενοποιημένους αγώνες για να πάμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη χώρα ακόμα ψηλότερα».

Η Μακρίνα Βιόλα Κώστη είπε μεταξύ άλλων ότι οι οικονομικές γνώσεις και εμπειρίες του κ. Τσακαλώτου τον καθιστούν ιδανικό υποψήφιο για να οδηγήσει το κόμμα στην επόμενη μέρα και να δώσει νέο όραμα και προοπτική στους πολίτες.

Η επίθεση Καρανίκα

Όπως ‘ήταν λογικό να συμβεί, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Τσακαλώτου, δεν έμεινε χωρίς αντιδράσεις. Ο πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου και μάλιστα το έκανε, περίπου την ίδια ώρα που ο πρώην υπουργός ανακοίνωνε την υποψηφιότητά του.

«Οι υπουργοί μας Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έκαναν το ανάλογο με αυτό που έκαναν οι αντίπαλοι μας, οι κακοί Αστοί, με την υπερσυσσώρευση η οποία δημιούργησε την γνωστή κρίση της δεκαετίας. Αλλά και οι κατά τα άλλα αριστεροί το έκαναν προς όφελος του Κράτους- τραπεζών και αυτό όπως ξέρουμε και είδαμε δεν σημαίνει ότι είναι πάντα προς όφελος του εργαζομένου λαού – της Αγοράς» ανέφερε ο Νίκος Καρανίκας, σε μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως είπε η υπερσυσσώρευση χρημάτων από την υπερφορολόγηση δεν έγινε προς όφελος της κοινωνίας και γι’ αυτό δημιουργήθηκε πολιτική κρίση, με αποτέλεσμα την απώλεια της κυβέρνησης Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Καρανίκας δεν απέφυγε τους βαρείς πολιτικούς χαρακτηρισμούς, αποκαλώντας τους κκ Τσακαλώτο και Χουλιαράκη «δογματικούς φοροεισπράκτορες κρατιστές».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ