Τουρκία: Το μοναδικό στοιχείο διάλυσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας

Το ΝΑΤΟ και η επέκταση του είναι τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της επικαιρότητας, λόγω της επικείμενης ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους κόλπους της Συμμαχίας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η απειλή την οποία διαβλέπουν πλέον ανοικτά οι δύο σκανδιναβικές χώρες λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τις ανάγκασε να αλλάξουν την στάση ουδετερότητας που διατηρούσαν ιστορικά και να σπεύσουν να ζητήσουν την ένταξη τους στην Συμμαχία. Τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ επί συνόλου 30 έσπευσαν να χαιρετήσουν αυτή την πρωτοβουλία και να εγγυηθούν για την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Όλα εκτός από ένα… την Τουρκία, η οποία αποφάσισε να προβάλλει αστείες δικαιολογίες για την άρνηση της, δηλώνοντας ότι η ένταξη τους θα καταστήσει τη Συμμαχία ένα μέρος όπου θα συγκεντρώνονται εκπρόσωποι τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ερντογάν Τουρκία

Ποια είναι όμως πραγματικά η οπτική της Τουρκίας για τις πρόσφατες εξελίξεις;

Εξοπλισμένη με σύγχρονης τεχνολογίας ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα (S-400) και αναμένοντας την ολοκλήρωση του ρωσικού πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, αποδεικνύει ότι ποσώς ανησυχεί για την ρωσική απειλή. Απεναντίας και προς όφελος της βλέπει θετικά την προοπτική συνέχισης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, γιατί έτσι κρίνει ότι μπορεί να εξασκεί πίεση για την προώθηση αφενός των αναθεωρητικών βλέψεων της, αφετέρου της επανεξέτασης των θεμάτων που θεωρεί ότι έχει «ανοικτά» με τις ΗΠΑ για την προμήθεια των αεροσκαφών F-16 και γιατί όχι και των F-35.

Και μάλλον δεν συνιστούν υπερβολή οι απόψεις που ακούγονται τελευταία ότι η Ρωσία έχει δυνητικό «σύμμαχο» την Τουρκία και μπορεί μέσω αυτής να «επηρεάζει» τις αποφάσεις, στρογγυλεύοντας τις γωνίες για ανάληψη «ηπιότερων» τρόπων αντίδρασης του ΝΑΤΟ κατά αυτής. Και ως ισχυρή επιβεβαίωση έρχεται βεβαίως και η διά στόματος του ίδιου του Ερντογάν μάλλον επικριτική δήλωση του για τη Συμμαχία ότι «Δεν σκέφτομαι να κόψω τους δεσμούς με τον Πούτιν…».

Προϊστορία…

Η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας δεν είναι ούτε πρωτοφανής, ούτε περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο περιστατικό. Και αν θέλουμε να θυμηθούμε πρόσφατες χαρακτηριστικές ενέργειες της Τουρκίας, αρκεί να αναφέρουμε τον αποκλεισμό της από την άσκηση Tiger Meet που φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα, μετά από έγκριση της πολιτικής ηγεσίας και απόφασης του ΓΕΕΘΑ. Να θυμηθούμε επίσης την απαράδεκτη συμπεριφορά του Τούρκου αξιωματούχου ο οποίος αποπέμφθηκε από το ΝΑΤΟ γιατί με το «έτσι θέλω» ήθελε να επιβάλλει την εξαφάνιση της Κύπρου από χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρόσφατο είναι και το παράδειγμα εμφάνισης τουρκικού δάκτυλου κατά την άσκηση «Ramstein Guard GR22», όπως και στην επαναλαμβανόμενη επί σειρά ετών προσπάθεια αμφισβήτησης του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής της Σούδας ως Νατοϊκής οντότητας!

Στην περίπτωση της Ramstein Guard, η Τουρκία για μία ακόμη φορά επιχείρησε να υποστηρίξει το ανυπόστατο αφήγημα της «αποστρατιωτικοποίησης» με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα, επιβάλλοντας τις απόψεις της και υπονομεύοντας τη συνοχή της Συμμαχίας.

ΝΑΤΟ

Τι έγινε όμως πραγματικά σ’ αυτήν την περίπτωση όπου η χώρα μας παρείχε και την υποστήριξη φιλοξενούντος κράτους;

Ως όφειλε σύμφωνα με τις νατοϊκές διαδικασίες, το ΓΕΕΘΑ κατήρτισε προτεινόμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης, στο οποίο συμπεριλήφθηκαν και συγκεκριμένες περιοχές που τέθηκαν υπό την έγκριση της Αεροπορικής Διοίκησης της Συμμαχίας στην Ευρώπη (γνωστή ως AIRCOM HQ). Και ενώ διαφαινόταν ότι το AIRCOM HQ θα έδινε την τελική έγκρισή του, για λόγους αναίτιους και αδιευκρίνιστους οι αρχικά προτεινόμενες περιοχές διαφοροποιήθηκαν ως προς το εύρος τους και μάλιστα μία από αυτές ακυρώθηκε.

Το γεγονός αυτό δεν έγινε σε καμία περίπτωση αποδεκτό και κατόπιν σαφών οδηγιών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ μετά από συντονισμό με τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, ζητήθηκε από το AIRCOM HQ η επαναφορά των αρχικά προσδιορισμένων περιοχών. Το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο δυστυχώς δεν μετέβαλε τη στάση του, με αποτέλεσμα την απόσυρση των ελληνικών δυνάμεων και την διακοπή της άσκησης.

Στην περίπτωση του περιστατικού αμφισβήτησης της νατοϊκής υπόστασης του ΚΕΝΑΠ, οι πληροφορίες του enikos.gr κάνουν λόγο για την «διατύπωση» σχολίου της Τουρκίας στο πλαίσιο μιας Ομάδας Εργασίας ώστε να εξαιρεθεί από τον κατάλογο των εκπαιδευτικών φορέων της Συμμαχίας, διότι κατά την Τουρκία η αποστολή του και το έργο του είναι ασαφή, ενώ στο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του δεν είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι εθνικές και ποιες οι συμμαχικές δραστηριότητες.

Το Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ, από ότι πληροφορούμαστε, απάντησε προς την τουρκική πλευρά και έβαλε τα πράγματα και την Τουρκία στη θέση τους, όπως βέβαια έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Αλλαγή παραδείγματος

Τα στοιχεία διάλυσης και αποσύνθεσης που σαν τοξικό δηλητήριο εισχωρούν παντού με την συμπεριφορά της Τουρκίας, δημιουργούν πλέον την ανάγκη για λήψη μέτρων και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν ανασύρθηκε από τη ναφθαλίνη, για να μεταφέρει τα μηνύματα που μέχρι πρότινος δεν μπορούσε ούτε να ψελλίσει ο νυν Γενικός Γραμματέας Στόλτενμπεργκ. Ο οποίος όμως ως εκ θαύματος και επειδή «ανάγκα και οι Θεοί πείθονται», έσπευσε να εκθειάσει την Ελλάδα ως ένα ισχυρό και πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και πολύ σημαντικό Σύμμαχο για την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο που της κήρυξε η Ρωσία. Απίστευτα πράγματα, δηλαδή!

Και ακόμα και εάν δεν είναι ακόμα απολύτως απαραίτητο να ληφθούν μέτρα μέσα στη Συμμαχία, σίγουρα προκύπτει ανάγκη για αλλαγή παραδείγματος απέναντι στην Τουρκία, γιατί η λέξη «ταραξίας» έχει ήδη ξεπεραστεί και πλέον περνάμε σε συμπεριφορά που παραπέμπει σε «αναγκαίο κακό». Και επειδή «ενός κακού μύρια έπονται», είναι καιρός να μαζευτεί το «ένα» γιατί πολύ δύσκολα θα βρεθεί αυτός που μετά θα μαζέψει τα «μύρια»…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ