Τουρκία: Εκνευρισμό τής προκάλεσε η απουσία της από τον Άραξο – Νέες προκλήσεις στο Αιγαίο

Δεν μπορούσε να κρύψει τον εκνευρισμό της η Τουρκία σήμερα, προχωρώντας σε νέες προκλήσεις στο Αιγαίο, τη στιγμή που όλο το ΝΑΤΟ ήταν συγκεντρωμένο στον Άραξο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Τουρκία ήταν απούσα από την μεγάλη άσκηση των «Τίγρεων του ΝΑΤΟ» στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, μετά την αποβολή της από την Ελλάδα. Ο εκνευρισμός της, ειδικά σήμερα που όλα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα εκεί, ήταν μεγάλος, προχωρώντας σε νέες προκλήσεις στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, 1 τουρκικό κατασκοπευτικό CN-235 και 8 μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν συνολικά 25 παραβιάσεις. Οι 15 εξ αυτών ήταν από το CN-235 και οι υπόλοιπες 10 από τα μαχητικά. Οι προκλήσεις όμως των Τούρκων στο Αιγαίο δεν έμειναν αναπάντητες από την Πολεμική Αεροπορία, η οποία προχώρησε σε μπαράζ αναχαιτίσεων και αερομαχιών, μία εκ των οποίων οδήγησε σε «κλείδωμα» στα «γαλάζια σκόπευτρα» ενός τουρκικού μαχητικού.

Από την 116 Πτέρυγα Μάχης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν απέφυγε να σχολιάσει την αποπομπή της Τουρκίας από την Άσκηση του ΝΑΤΟ, που έγινε με δική του εντολή.

«Πράγματι, πρόκειται για δική μου εισήγηση, η οποία με την κατεύθυνση και την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας η Τουρκία – θα μπορούσα να πω εντός κι εκτός εισαγωγικών αποπέμφθη από αυτή την άσκηση διότι μην ξεχνάτε ότι τα γεγονότα που συνέβησαν (σ.σ. με τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις στις 27 Απριλίου) είναι γεγονότα που δεν έχουν ξανασυμβεί ποτέ. Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να συνδυάσουμε καλή εκπαίδευση και καλές σχέσεις με αυτά που γίνονται καθημερινά στο Αιγαίο» είπε χαρακτηριστικά ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

 

Νωρίτερα, στην ομιλία του στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών DV-DAY, τόνιζε: “Φυσικά, η άσκηση TIGER MEET είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για να ενισχύσουμε την ετοιμότητά μας, να αυξήσουμε τη διαλειτουργικότητά μας, και να βελτιώσουμε τις πολεμικές μας ικανότητες σε ένα περιβάλλον πολυεθνικών κοινών δυνάμεων, με ενέργειες που περιλαμβάνουν μια ποικιλία οπλικών συστημάτων και τακτικών. Παρακολουθώ στενά την σειρά των ασκήσεων, τα προηγμένα σενάρια και τις πτητικές δραστηριότητες. Είμαι πραγματικά ευχαριστημένος με το εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Συγχαρητήρια σε κάθε έναν από εσάς για τη συμβολή σας στην επιτυχία της άσκησης, με το να μοιράζεσαι τη μεγάλη τεχνογνωσία και τις αναμφισβήτητες πολεμικές ικανότητές σου”.

 

 

 

Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρακολούθησαν:

 

• Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

 

• Οι Α.Ε. Πρέσβεις στην Ελλάδα της Αυστρίας κ. Hermine Proppeler, του Βελγίου κ. Francoise Gustin, της Ελβετίας κ. Olaf Andreas Kjelsen, της Ολλανδίας κ. Susanna Terstal, της Πολωνίας κ. Artur Lompart, της Πορτογαλίας κ. Helena Alexandra Andrade Furtado De Paiva και της Τσεχίας κ. Jakub Karfik.

 

• Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (Α/ΤΑ) Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας και ο Διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) Υποπτέραρχος (Ι) Πέτρος Χατζήρης.

 

• Ο General Stephane Mille Chief of Staff of the French Air and Space Force και ο Major General Thierry Dunpont Air Component Commander of the Belgian Air Force.

 

• Εκπρόσωποι των Α.Ε. Πρέσβεων των ΗΠΑ και της Ισπανίας, των Αρχηγών Αεροπορίας της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι Ακόλουθοι Άμυνας στην Αθήνα της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, καθώς και Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι.

 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Διοικητής της 116 ΠΜ Σμήναρχος (Ι) Πέτρος Σάσσαρης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ