Το (πρώην ελληνικό) Gulfstream βαμμένο με τα χρώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας – ΦΩΤΟ

Η Ελληνική Κυβέρνηση μεταβίβασε στην Κύπρο το Προεδρικό Αεροσκάφος Gulfstream, μετά την απόκτηση του Falcon-7X, που ήρθε μαζί με τα Rafale.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ήταν Ιανουάριος του 2003. Στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Ελευσίνα προσγειώνεται για πρώτη φορά το αεροσκάφος μεταφοράς υψηλών προσώπων G-V Gulfstream-V.

Μεταφέρεται αμέσως στο υπόστεγο του Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών (ΚΕΑ) προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές και η αλλαγή στην βαφή, αποκτώντας το εθνόσημο. Στο ουραίο, κάτω από το Εθνόσημο, λαμβάνει το σειριακό αριθμό 678.

Μόλις 2 μήνες μετά, στις 26 Μαρτίου του 2003 κάνει την παρθενική του πτήση, μεταφέροντας τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για ένα αεροσκάφος VIP με δυνατότητα μεταφοράς 12 υψηλών προσώπων και 4 άτομα πλήρωμα. 2 στο πιλοτήριο (κυβερνήτης συγκυβερνήτης) και 2 ως βοηθητικό προσωπικό (μηχανικός – φροντιστής).

Gulfstream

Κατασκευασμένο από την αμερικανική Gulfstream, κινείται με 2 βρετανικούς κινητήρες turbofan της Rolls Royce, με ώση 14.700 λιβρών έκαστος, εξασφαλίζοντας του ταχύτητες ως 0.88 Mach σε υψόμετρο ως 51.000 πόδια. Είναι μήκους 29,5 μέτρων με εκπέτασμα πτερυγίων τα 28,5 μέτρα.

Τον περασμένο Ιανουάριο, μαζί με την απόκτηση των μαχητικών 4++ γενιάς Rafale, η ελληνική κυβέρνηση απέκτησε από την Γαλλία κι ένα ελαφρώς μεταχειρισμένο Αεροσκάφος Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων (VIP), το Falcon 7X.

Gulfstream

Κατασκευάζεται από την εταιρεία που παράγει και τα Rafale, την Dassault. Παρότι έχει παρόμοιες δυνατότητες με το Gulfstream, που αντικαθιστά, δηλαδή ταχύτητα 0.90 Mach και πτητική οροφή τα 51.000 πόδια, ωστόσο φέρει 3 κινητήρες, οι οποίοι του εξασφαλίζουν την δυνατότητα πραγματοποίησης ακόμη και υπερατλαντικού ταξιδιού. Είναι εφοδιασμένο με 3 Turbofan κατασκευασμένους από την Pratt & Whitney Canada, τύπος PW-307A και ώση 3×6.402 lb.

Gulfstream

Όπως και το προηγούμενο, έτσι κι αυτό έχει την δυνατότητα μεταφοράς 12 ατόμων και είναι 6 μέτρα μικρότερο, 23,38 μέτρα.

Μετά από σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και τη συμφωνία με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το «παλαιό» VIP αεροσκάφος, Gulfstream, πέρασε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ΚΕΑ ανέλαβε τις εργασίες συντήρησης και βαφής με τα νέα χρώματα, και ο δικηγόρος – spotter Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος δημοσίευσε στο Twitter τις πρώτες φωτογραφίες του «Προεδρικού».

Απέκτησε χρυσές λωρίδες και με χρυσά γράμματα στο πλάι αναγράφεται «Κυπριακή Δημοκρατία» ενώ στο ουραίο γράφηκε ο σειριακός αριθμός CAF-001, που σηματοδοτεί την απόκτηση του πρώτου αεροσκάφους της Κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας (Cyprian Air Force – CAF).

Το «Προεδρικό» βρίσκεται στην 112 ΠΜ και σύντομα αναμένεται να πετάξει για την Κύπρο, όπου και θα είναι η νέα του βάση, ενώ η συντήρησή του θα εξακολουθήσει να γίνεται από τους Έλληνες τεχνικούς, στην Ελευσίνα.

Gulfstream Gulfstream Gulfstream

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ