Το Πολεμικό Ναυτικό κρατά ψηλά την γαλανόλευκη στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν σταματούν να εκπέμπουν συνεχώς μηνύματα ετοιμότητας, μέσω συνεργασιών, αλλά και ισχυρής παρουσίας στη Μεσόγειο ως πυλώνας σταθερότητας.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Ελλάδα έχει συνεχή παρουσία στην επιχείρηση UNIFIL για την προστασία του Λιβάνου ενώ υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην χώρα και την ουσιαστική συμβολή στην ανοικοδόμησή της.

Το Πολεμικό Ναυτικό, μέσω της συνεχούς παρουσίας στην επιχείρηση UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon) όσο και την επιχείρηση IRINI (ΕΙΡΗΝΗ), στέλνει μήνυμα κυρίως προς την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να την αφήσει να συνεχίσει να αυθαιρετεί στην Μεσόγειο, λειτουργώντας ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας.

Την Τρίτη 27 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η αντικατάσταση της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την Φ/Γ ΨΑΡΑ, κατόπιν ολοκλήρωσης της συμμετοχής της στην επιχείρηση UNIFIL.

Μετά τον απόπλου από τον λιμένα Λεμεσού, η Φ/Γ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ εκτέλεσε συνεκπαίδευση με το Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ του ΓΕΕΦ επί αντικειμένων ανεφοδιασμού εν πλω και επικοινωνιών, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες.

Όπως επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ σε σχετική του ανακοίνωση, η δραστηριότητα συνέβαλε στην διατήρηση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας των συμμετεχουσών μονάδων σε υψηλό επίπεδο, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητάς τους.

Σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Ο.Η.Ε., η οποία προέβλεπε την απαγόρευση επανεξοπλισμού της HEZBOLLAH στο Λίβανο, δημιουργήθηκε μια διεθνής Ναυτική Δύναμη, η οποία εκτελεί περιπολίες και έλεγχο στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο έξω από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου (12 ν.μ.). Αποστολή της UNIFIL είναι η εκτέλεση Επιχειρήσεων Θαλασσίου Ελέγχου, με σκοπό την απαγόρευση διακίνησης παρανόμου οπλισμού και συναφών υλικών προς τον Λίβανο, σε συνεργασία με τις Λιβανικές αρχές και για υποβοήθηση αυτών.

Από την 18η Σεπτεμβρίου 2006 και μέχρι την 15η Οκτ 06, συγκροτήθηκε μια προσωρινή Ναυτική Δύναμη υπό τον έλεγχο του Ιταλικού ΠΝ (Ιnitial Μaritime Task Force 425). Το Ελληνικό ΠΝ συμμετείχε από την αρχή της συγκροτήσεως αυτής της δύναμης με μια Φρεγάτα (Φ/Γ).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ