Το ΚΚΕ για τον EastMed: Μόνο νέους κινδύνους για τους λαούς φέρνει η συμφωνία

«Η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου και ενδεχομένως στη συνέχεια της Ιταλίας, με την εποπτεία των ΗΠΑ, για τον αγωγό EastMed, που προορίζεται για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, υπηρετεί τους ενεργειακούς κολοσσούς και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού μας και των άλλων λαών στην περιοχή», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ σχετικά με τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed.

«Οι κυβερνητικές ενέργειες, που γίνονται στο όνομα της αντιμετώπισης των απαράδεκτων διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, περιπλέκουν περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση που βάζει τη χώρα και το λαό σε μεγάλες περιπέτειες. Εμπλέκουν ακόμα βαθύτερα τη χώρα μας στα ατλαντικά σχέδια μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων απ’ το ρωσικό φυσικό αέριο, στον “ενεργειακό πόλεμο” των ΗΠΑ με τη Ρωσία και τη Γερμανία, που διεξάγεται στο έδαφος της Ευρώπης. Εμπλέκουν επίσης τη χώρα μας στις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου και Παλαιστινιακής αρχής για τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτει το ΚΚΕ.

«Επισημαίνουμε, επίσης, πως η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας απαράλλακτα την απαράδεκτη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε μια συμφωνία, χωρίς να έχει προηγηθεί η ανακήρυξη της ΑΟΖ, κίνηση που εντάσσεται στην πολιτική της προώθησης της συνεκμετάλλευσης, μέσω της επιδιαιτησίας της Χάγης.

Δεν πρέπει να περάσει η παραπλανητική επιχείρηση εφησυχασμού της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στον έναν ή τον άλλο ενεργειακό αγωγό, για λογαριασμό μεγάλων οικονομικών ομίλων και γεωστρατηγικών επιδιώξεων, ούτε απέφερε, ούτε θα αποφέρει οφέλη για τους εργαζόμενους, όπως απέδειξε και η συμμετοχή στον αγωγό TAP. Ωφελημένοι θα βγουν οι μεγάλοι όμιλοι που θα εμπλακούν στην κατασκευη και στη διαχείριση του αγωγού. Ο λαός που πληρώνει ήδη πολλά ενεργειακά “χαράτσια”, θα συνεχίσει να βιώνει την ενεργειακή φτώχεια, να χρυσοπληρώνει για τις ανάγκες του. Οι κίνδυνοι για το θαλάσσιο περιβάλλον απ’ τις εξορύξεις και τα σχέδια μεταφοράς απασχολούν ήδη τη δικαιοσύνη σε χώρες, όπως το Ισραήλ», συμπληρώσει το ΚΚΕ.

«Τα σχήματα που στήνονται με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο ή άλλα κράτη, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ και της Γαλλίας, δίνουν έδαφος στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε έναν “αγώνα δρόμου” μεγάλων συμφερόντων. Η ενδυνάμωση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο που προωθείται και με τον Αμερικανικό νόμο “East Med Act” τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Οι εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος, απ’ την Κύπρο μέχρι τη Λιβύη, είναι διδακτικές για όποιον εξακολουθεί να πιστεύει ότι η σύμπλευση της Ελλάδας με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για την προστασία της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Η συμφωνία για τον αγωγό East Med είναι μέρος της “προίκας” που θα κουβαλήσει ο κ. Μητσοτάκης στις ΗΠΑ για τη συνάντηση με τον Τράμπ η οποία οδηγεί σε νέες επικίνδυνες δεσμεύσεις στην υπηρεσία του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού, όπως αποδείχθηκε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις που μετατρέπει την Ελλάδα σε ορμητήριο πολέμων και σε στρατιωτικό στόχο σε μια ενδεχόμενη γενική στρατιωτική αναμέτρηση στη περιοχή.

Ο λαός χρειάζεται να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα και μαζί με το ΚΚΕ να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο, καταργεί δικαιώματα και εμπλέκει τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να διαμορφώσει τους όρους για να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει και να χρησιμοποιήσει τις ενεργειακές πηγές για τις δικές του ανάγκες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ