Το γόητρο της Τουρκίας τσαλακώθηκε στο Κουρδιστάν – ΒΙΝΤΕΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ πληγώνουν την Τουρκία και τσαλακώνουν το τεχνολογικό της πολυδιαφημισμένο γόητρο. Τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV’s ή Drones όπως έχει επικρατήσει – κακώς – να αποκαλούνται) Bayraktar, , που κατασκευάζει η εταιρεία του γαμπρού του Ερντογάν με την επωνυμία Baykar, φαίνεται πώς όχι μόνο δεν είναι τόσο αποτελεσματικά – όπως διατείνονται – αλλά αποτελούν και εύκολο στόχο για τις οργανωμένες αεράμυνες.

Στο enikos.gr είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά πώς τα τουρκικά drones έπεφταν σαν… τις μύγες στο πεδίο των μαχών της Λιβύης από τις δυνάμεις του Στρατάρχη Χάφταρ.

Το τελευταίο βίντεο που κυκλοφορεί από τους Κούρδους του Βόρειου Ιράκ, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία, που βλέπει το γόητρό της να τσαλακώνεται από έναν υποεξοπλισμένο στρατό, με μηδαμινά συστήματα αεράμυνας.

Πρόκειται για ένα Bayraktar TB2, τα συντρίμμια του οποίου εντοπίστηκαν στην περιοχή Γκαρά, του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Την είδηση επιβεβαιώνουν και ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Αρμπίλ διατείνεται ότι το τουρκικό drone κατερρίφθη από κουρδικά πυρά, ρωσικές πηγές ενημέρωσης, επικαλούμενα τις σχετικές εικόνες και την γνώμη των ειδικών, αναφέρουν ότι το UAV συνετρίβη λόγω τεχνικού προβλήματος, με επικρατέστερο αυτό της απώλειας επικοινωνίας με τον σταθμό ελέγχου.

Όπως αναφέρουν, η κατάσταση των συντριμμιών δεν δικαιολογεί κατάρριψη αλλά μάλλον τεχνικό πρόβλημα.

Όπως και να ‘χει, όμως, όποιο από τα δύο σενάρια κι αν ισχύει, είναι εξίσου σοβαρό. Κι αυτό διότι είτε δεν είναι καλής κατασκευής και οι χειριστές χάνουν τον ελέγχό τους είτε δεν είναι τόσο… άτρωτα και καταρρίπτονται από δυνάμεις που δεν αποτελούν τμήμα τακτικού στρατού με οργανωμένη αεράμυνα.

Το Bayraktar ζυγίζει 650 κιλά και μπορεί να μεταφέρει έως 150 κιλά πυρομαχικά. Η εμβέλειά του είναι στα 150 χλμ και μπορεί να επιχειρεί με μέγιστη ταχύτητα 220 χλμ σε 8200 μέτρα μέγιστο ύψος.

Το συγκεκριμένο, όπως φαίνεται στις εικόνες, μετέφερε βόμβες τύπου ΜΑΜ-L και MAM-C.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ