Το αναπτυξιακό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Το αναπτυξιακό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Το μοντέλο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την Αλεξανδρούπολη. «Η ανάπτυξη δεν είναι συνώνυμο της καταστροφής. Η ανάπτυξη είναι το αντίθετο της καταστροφής, όταν γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, με σχεδιασμό την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, του ανθρώπινου δυναμικού και έχει στόχο τη διαρκή κοινωνική ανταποδοτικότητα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε ότι η ανάπτυξη δεν περνά μέσα από τα μνημόνια των δανειστών της χώρας. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην διαπλοκή της οικονομικής με την πολιτική εξουσία, που «ξεκοκάλισε όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια, όλους τους αναπτυξιακούς πόρους, πόροι που δικαιούνταν ο ελληνικός λαός και που έδινε από το υστέρημά του και τα ξεκοκάλισε όλα αυτά χωρίς να αφήσει πίσω στοιχειώδεις αναπτυξιακές υποδομές που θα μπορούσαν να μας προστατεύσουν τώρα στη περίοδο της κρίσης. Αυτή λοιπόν η ίδια διαπλοκή, οι ίδιοι σχεδόν άνθρωποι ψάχνουν να βρουν τρόπους, σε συνεργασία με ξένα αρπαχτικά, να επωφεληθεί και την περίοδο της κρίσης».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε και στην κυβέρνηση αναφορικά με τα αναπτυξιακά σχέδια που προωθεί. «Η κυβέρνηση, το ίδιο πολιτικό προσωπικό που χρεοκόπησε τη χώρα, που την έριξε στα βράχια συνεχίζει να εργάζεται, να δουλεύει για χάριν αυτής της διαπλοκής. Για χάρη της ντόπιας αλλά και της ξένης διαπλοκής τώρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βασικές αρχές της αναπτυξιακής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ:

• Ενίσχυση δραστηριοτήτων με αυξανόμενη ζήτηση στις παγκόσμιες αγορές, όπως και εκείνων των δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην υποκατάσταση εισαγωγών.

• Στήριξη δραστηριοτήτων με ισχυρή διακλαδικότητα.

• Επικέντρωση σε δραστηριότητες εντάσεως εργασίας, που θα συμβάλλουν άμεσα στη μείωση της ανεργίας.

• Προτεραιότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομία.

• Ενίσχυση των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

• Στήριξη της δημόσιας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με την ενθάρρυνση παραγωγικών και καινοτόμων συνεταιρισμών.

•  Έμφαση στους παραγωγικοί τομείς: 

1. αγροτοδιατροφικό τομέα.

2. τουριστικό τομέα μέσα από ένα ριζικά διαφορετικό πρότυπο τουρίστες ανάπτυξης. 

3. ενεργειακό τομέα με ενίσχυση τόσο των μικρών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όσο όμως και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και υγροποίησης φυσικού αερίου χωρίς να αποκλείονται οι διακρατικές συμφωνίες. 

4. βιομηχανικό τομέα και τον τομέα των περιβαλλοντικών τεχνολογιών και της έρευνας.

• Δημιουργία ενός φορολογικού συστήματος που θα αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης και αναδιανομής με βασικές αρχές τη δημιουργία περιουσιολογίου και χαμηλό ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής. 

• Αναζήτηση νέων εξαγωγικών κλάδων ή βελτίωση των υπαρχόντων. Ενδυνάμωση της εγχώριας αγοράς, και προσπάθεια υποκατάστασης εισαγωγών από ντόπια προϊόντα. 

• Αναζήτηση νέων αγορών, με υψηλότερη παραγωγικότητα σε παλιούς και νέους κλάδους. 

• Ενίσχυση των διασυνδέσεων στις τοπικές οικονομίες, χρειάζεται ενίσχυση της εγχώριας αγοράς. 

• Χρηματοδοτικά εργαλεία με την δημιουργία μίας δημόσιας τράπεζας για την αγροτική ανάπτυξη. Χρειάζεται λοιπόν ενίσχυση του δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, ρύθμιση χρεών, ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας που θα καλύπτει κάθε δυνατή μορφή δραστηριοποίησης. 

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά και στην επένδυση στα χρυσωρυχεία. «Χάρη στην ενότητα και στο ισχυρό μήνυμα που εκπέμψατε, που εξέπεμψαν οι εκπρόσωποί σας που ήρθαν στην Αθήνα την προηγούμενη βδομάδα, αυτό το τελεσίγραφο που έδωσε ο πρωθυπουργός πριν 15 μέρες, ότι σε 10 μέρες θα έχει τελειώσει η υπόθεση του χρυσού στη Θράκη, ήταν ένα κούφιο τελεσίγραφο. Και μάθαμε -έτσι τουλάχιστον άφησαν να διαρρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου- ότι αναβάλλεται προς το παρόν το χρονοδιάγραμμα των 10 ημερών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.