Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση φιλίας του Ερντογάν – Ειδικοί «αποκωδικοποιούν» την μεταστροφή της Τουρκίας

Η επίθεση… φιλίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τελευταίο κεφάλαιο… στο βιβλίο με τίτλο “προσέγγιση των ελληνικών αρχών”, την επιστολή με τις ευχές για την 25η Μαρτίου, έχει πολλές μεταφράσεις. Ειδικοί σε θέματα Τουρκίας και διεθνών σχέσεων αποκωδικοποιούν στο enikos.gr την στροφή στην διπλωματική συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου και προσπαθούν να αναλύσουν πόση διάρκεια θα έχει η ηρεμία στα νερά του Αιγαίου.

Debate Βαρβιτσιώτη – Κατρούγκαλου στον Realfm 97,8 για την «στροφή φιλίας» του Ερντογάν

της Ευανθίας Τασσοπούλου

Το δεδομένο είναι ότι ο αριθμός των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου έχει πέσει κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα και οι υπερπτήσεις έχουν σταματήσει. Ο Κωνσταντίνος Φίλης, ο Σωτήρης Σέρμπος και ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τα κίνητρα του Ερντογάν και τις επόμενες κινήσεις του.

Καλεντερίδης στον Realfm 97,8: Υπάρχει μια τάση από την Τουρκία να επιστρέψει στο δυτικό στρατόπεδο

Φίλης: Μπορεί ξανά μετά τις εκλογές να βρεθούμε στο σημείο μηδέν

Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων, καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης είπε μιλώντας στο enikos.gr, «Η Τουρκία είναι αυτή που αναθεώρησε την πολιτική της τουλάχιστον επιφανειακά, σε επίπεδο επικοινωνιακό και όχι μόνο, διότι η Τουρκία ήταν αυτή που εκτόξευε απειλές ευθείες απέναντι στην χώρα μας, αυτή που εκβίαζε καταστάσεις, αυτή που τα αεροπλάνα της έκαναν όχι μόνο παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας αλλά και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κατά πόσο θα υπάρχει συνέπεια και συνέχεια στην αλλαγή στάσης της Τουρκίας. Όμως η Τουρκία ήταν αυτή που έκανε την υπαναχώρηση, αναδιπλώθηκε από τις ακρότητες και φαιδρότητες του περασμένου χρονικού διαστήματος».

«Από αυτό το σημείο μέχρι να φτάσουμε και να θεωρήσουμε ότι τα ελληνοτουρκικά μπορούν να επιλυθούν, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Προηγείται η εδραίωση του κλίματος σχετικής εμπιστοσύνης, αφού έχει βέβαια παγιωθεί η αποκλιμάκωση. Σαν τρίτο βήμα θα μπορούσαν μετά τις εκλογές να ξεκινήσουν εκ νέου οι διερευνητικές, για να διερευνήσουμε κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια να βρεθεί κοινός παρονομαστής, πράγμα που είναι εξαιρετικά αμφίβολο να συμβεί. Και αν δεν συμβεί, αν τα δύο μέρη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν και να παραπέμψουν τη διαφορά τους στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στην Χάγη. Σήμερα που μιλάμε αυτό δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανόν» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν παίρνει… ρεπό από τις προκλήσεις και φωτογραφίζεται με το «αύριο»

«Μπορεί και πάλι μετά τις εκλογές να βρεθούμε στο σημείο μηδέν, όμως επισημαίνω ότι υπάρχει ένα θετικό momentum» επεσήμανε.

Ακούστε το ηχητικό με το σχόλιο του καθηγητή Φίλη:

Σέρμπος: Τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών και τα ενεργειακά ενδεχομένως να αποτελέσουν ένα πρώτο crash test

Ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος, αναφέρει στο enikos.gr πως είναι νωρίς για να προχωρήσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.

«Η έως τώρα τακτική αναδίπλωση της Άγκυρας έναντι της Αθήνας παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με την μεγαλύτερη εικόνα που αφορά στις σχέσεις της Δύσης με την Τουρκία και κυρίως την επαναπροσέγγιση που θα επιχειρηθεί την επομένη του καταστροφικού σεισμού στη νεότερη ιστορία της Τουρκίας. Τα ποσά που απαιτούνται για την ανασυγκρότηση των περιοχών είναι τεράστια και μόνο η Δύση μπορεί να τα παρέχει. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν και αφαίρεση βαθμών αυτονόμησης στο εύρος της αυτονόμησης που θέλει να απολαμβάνει η Τουρκία. Εκεί κουμπώνει και η Ελλάδα, στην μεγαλύτερη εικόνα των σχέσεων Τουρκίας – Δύσης. Μια Ελλάδα που πρόσφατα παρουσιάζονταν στην τουρκική κοινή γνώμη ως ο υποτιθέμενος πολιορκητικός κριός της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ. Μετά το πέρας των τουρκικών εκλογών θα πρέπει να εξετάσουμε εκ νέου αν και κατά πόσον αυτή η τακτική αναδίπλωση της Τουρκίας θα περιλαμβάνει και μια αλλαγή πολιτικής επί του πεδίου» περιέγραψε.

«Αν δηλαδή θα αποκηρύξει τον μεγαλοϊδεατισμό της και τον ανορθολογισμό που συνοδεύει τόσο τον σχεδιασμό όσο και την διαχείριση του τουρκικού αναθεωρητισμού έναντι της Ελλάδας. Τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών και τα ενεργειακά ενδεχομένως να αποτελέσουν ένα πρώτο crash test προς αυτή την κατεύθυνση, πάντα στην περίπτωση που υπάρχει ένας σχεδιασμός πίσω από τις ΗΠΑ όσον αφορά τη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική της περιοχής την επομένη της ρωσικής εισβολής και της προσπάθειας που γίνεται για ταχεία απεξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες» πρόσθεσε.

Ο κ. Σέρμπος υπογράμμισε ότι η χώρα μας πρέπει να είναι έτοιμη για πολλαπλά σενάρια.

Ακούστε το ηχητικό με την ανάλυση από τον καθηγητή Σέρμπο:

Δεσποτόπουλος: Ο Ερντογάν από το “Μητσοτάκης γιοκ” πήγε στο “σας εύχομαι μια προσωπική ευημερία”

Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, κάνει λόγο για μια θεαματική αναστροφή.

Σημειώνει πως «από το “θα σας στείλουμε ένα Ταϊφούν πύραυλο να χτυπήσει την πρωτεύουσά σας“, από το “θα κάνουμε γιουρούσι και θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά“, πήγαμε σε επιστολές που αναφέρουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας της περιοχής. Και είχαμε προσωπικές ευχές ακόμα και από τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος από το “Μητσοτάκης γιοκ” πήγε στο “σας εύχομαι μια προσωπική ευημερία“. Στην ελληνική πλευρά δεν υπάρχει καμία αφέλεια, είναι λογικό να υπάρχει επιφυλακτικότητα χωρίς να σημαίνει ότι η Ελλάδα, όπως προετοιμάστηκε για το χειρότερο σενάριο, δεν θα προετοιμάζεται για ένα θετικό σενάριο, που για εμάς θα ήταν καλοδεχούμενο. Όμως κρατάμε επιφύλαξη και αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η θετική προσέγγιση γίνεται μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Δύση».

«Η Τουρκία θέλει διακαώς τα F-16, η Τουρκία χρειάζεται πλέον και αρκετά δισ. – άλλοι λένε 50, άλλοι 100 δισ.- για να επουλώσει τις άμεσες ζημιές των σεισμών. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η Τουρκία καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να διατηρήσει την ένταση με την Ελλάδα και με τις άλλες χώρες της περιοχής, αλλά ειδικά με την Ελλάδα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και συνεχίζει μια διαπραγμάτευση με εποικοδομητικό τρόπο» πρόσθεσε.

Ο κ. Δεσποτόπουλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα κρατάει μικρό καλάθι, αλλά συνάμα θα ήταν λάθος να μην ανταποκριθεί στο θετικό κάλεσμα των γειτόνων μας. «Θα δίναμε όπλα σε αυτούς που κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν θέλει πραγματικά διάλογο και θα αφοπλίζαμε τις φωνές εκείνες, όπως του κ. Μενέντεζ που μας υποστηρίζουν, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και η Τουρκία είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα» σχολίασε.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε κάποια παραχώρηση στα εθνικά μας δίκαια, δεν θα βγούμε εκτός του διεθνούς δικαίου. Ο χρόνος θα δείξει αν πραγματικά η Τουρκία εννοεί να αλλάξει ρότα και να κάνει μια επιστροφή στην Δύση» κατέληξε.

Ακούστε το ηχητικό από τον καθηγητή Δεσποτόπουλο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ