Ο Ερντογάν παίρνει… ρεπό από τις προκλήσεις και φωτογραφίζεται με το «αύριο»

Χρήστος Μαζανίτης
Δημοσιογράφος

Μπορεί οι επιστολές Ερντογάν – Τσαβούσογλου να έχουν αναπτύξει μία δυναμική θετικών προσδοκιών για το μέλλον, όμως η αλήθεια παραμένει αμείλικτη.

Ερντογάν: «Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος» λέει πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η Τουρκία δεν άλλαξε πρόσωπο από την μια μέρα στην άλλη. Δεν αποφάσισε ο Ερντογάν ξαφνικά να αγαπήσει την Ελλάδα, ούτε ξέχασε τις νέο-οθωμανικές του κορώνες. Απλά, η παρούσα συγκυρία, με το κλίμα της μετά σεισμών κατάστασης που έχει διαμορφωθεί δεν ευνοεί για την αναπαραγωγή του αλυτρωτικού αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και των «θα έρθουμε βράδυ» απειλών.

Ευχές Ερντογάν σε Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου – «Η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθεί περαιτέρω»

Παρότι δεν έχει ανακοινωθεί, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετρούν μεγάλες απώλειες εξαιτίας του σεισμού στις συγκεκριμένες περιοχές. Αποτελεί κοινό μυστικό στο ΝΑΤΟ κι αυτό το μαρτυρούν και οι μεγάλες μετακινήσεις δυνάμεων από την περιοχή της Ανατολικής Θράκης στην ενδοχώρα.

Η πολιτική των επιδιώξεων κατάληψης νησιών στο Αιγαίο, η εισβολή στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ και ο ξεριζωμός κάθε χριστιανικού στοιχείου από την Τουρκία δεν αποτελεί ιδίωμα της πολιτικής του Ερντογάν αλλά της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων που ερίζουν για την προεδρία της χώρας. Όσο κι αν το θέλουν ορισμένοι να μην το παραδεχθούν, η Τουρκία δεν άλλαξε τα σχέδιά της έναντι της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών. Απλά έδωσε… ρεπό στην προκλητική ρητορική.

Και καλύτερη μαρτυρία δεν υπάρχει από την φωτογραφία που δημοσίευσε ο Ερντογάν στον λογαριασμό του στο Twitter, με το νέο drone που σχεδίασε κι ανέπτυξε η τουρκική βιομηχανία (σ.σ. για να ακριβολογούμε, η εταιρεία του γαμπρού του). Πρόκειται για το Kizilelma ή «Κόκκινη Μηλιά» όπως είναι στα ελληνικά η απόδοσή του.

Ο Ερντογάν δημοσίευσε στο Twitter μία φωτογραφία, με τον ίδιο να ποζάρει μπροστά από το νέο UAV Drone με κινητήρα τζετ. Χωρίς να γράψει το παραμικρό, είπε πολλά. Και το κυριότερο ότι η νέο-οθωμανική αφωνία των τελευταίων εβδομάδων δεν σημαίνει ότι θα έχει και διάρκεια.

Σχετικά με αυτό το νέο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος – UAV έχουμε ξαναγράψει στο πρόσφατο παρελθόν στο enikos.gr.

Τον Δεκέμβριο ξεκίνησαν οι δοκιμές τροχοδρόμησης κι η εταιρεία BAYKAR ισχυρίζεται ότι θα είναι ικανό να πετά σε σχεδόν υπερηχητικές ταχύτητες, τροφοδοτούμενο από τον κινητήρα AI-25TLT. Πρόκειται για κινητήρα που παράγεται από την τουρκο-ουκρανική κοινοπραξία Black Sea Shield. Βέβαια, με τους Ουκρανούς αυτή τη στιγμή να έχουν πολλά… μαζεμένα στην Τουρκία για την στάση της απέναντι στην Ρωσία, δημιουργεί ερωτήματα για το αν θα έχει συνέπεια το εγχείρημα.

 

Μπορούν τα αεροσκάφη αυτά να αποτελέσουν φόβητρο για την ελληνική αεράμυνα;

Στρατιωτικοί κύκλοι επισημαίνουν στο enikos.gr ότι το πρόβλημα που προκαλούν τα drones και τα uav γενικότερα είναι ότι αφήνουν μικρό ίχνος στα ραντάρ κι ως εκ τούτου είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους. Όχι όμως κι ακατόρθωτος, αφού ήδη έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνολογίες που ξεκλειδώνουν και το τελευταίο τους πλεονέκτημα.

Ως προς τις ταχύτητες που μπορούν να αναπτύξουν, αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πλησιάσουν ενός μαχητικού, που σημαίνει ότι από τη στιγμή που κλειδωθούν σε στόχαστρο, εξανεμίζονται οι πιθανότητες επιβιωσιμότητας επί του πεδίου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ