Debate Βαρβιτσιώτη – Κατρούγκαλου στον Realfm 97,8 για την «στροφή φιλίας» του Ερντογάν

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στον αέρα του Realfm 97,8 σε ένα ραδιοφωνικό debate, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Δεν ξέρουμε αν είναι κάτι συγκυριακό ή κάτι ουσιαστικό. Ελπίζουμε να είναι το δεύτερο. Ελπίζουμε να είναι μια ουσιαστική στροφή προς έναν διάλογο χωρίς εντάσεις και προκλητικότητα. Αυτό ήταν το ζητούμενο εδώ και πολλές δεκαετίες. Και εμένα με εξέπληξε η αποστολή των επιστολών από την πλευρά της Τουρκίας. Έγινα και εγώ αποδέκτης του αντίστοιχου μηνύματος από τον Τούρκο πρέσβη. Δεν συνηθίζεται ιδιαίτερα για την 25η Μαρτίου. Δεν το έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει και βέβαια δείχνει μια τάση εμβάθυνσης στο κλίμα της αποκλιμάκωσης που έχει προτάξει ο κ. Ερντογάν. Μετά τους σεισμούς υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης, δεν έγινε μόνο για μία στιγμή» είπε αρχικά ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Το βασικό μας μέλημα είναι να δούμε πώς θα γυρίσει η Τουρκία την στάση της για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας στα 18 νησιά, που έχει κάνει με τον πιο επίσημο τρόπο» πρόσθεσε.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώκουμε να έχουμε διάλογο με την Τουρκία στη βάση όχι των όρων που θέλει η ίδια, αλλά εκεί που πάντα είμαστε τοποθετημένοι εμείς. Πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τα παράθυρα ευκαιρίας που η Τουρκία υποχωρεί από την συνήθη επιθετικότητά της, χωρίς αυταπάτες όμως ότι έχει πάψει να ισχύει η πάγια αναθεωρητική στρατηγική».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ