Τι είπε ο Τρισέ στην Μπακογιάννη

Τι είπε ο Τρισέ στην Μπακογιάννη

Τα εύσημα του Γάλλου οικονομολόγου και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δέχθηκε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς όπως είπε, δεν φοβάται να τοποθετηθεί σε θέματα τα οποία είναι αντιδημοφιλή, όπως το Grexit ή τη χρεωκοπία.Μάλιστα ο Τρισέ χαρακτήρισε την πρώην υπουργό “ευρωπαϊκό πυλώνα της Ελλάδας”. 

Η Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της ομιλία της σε εκδήλωση της Γαλλικής Ακαδημίας, της οποίας είναι ισόβιο μέλος ανέφερε ότι «σήμερα ο κίνδυνος της χρεωκοπίας ή ενός Grexit έχει περιοριστεί πολύ και οι Κασσάνδρες έχουν διαψευστεί».

«Το φως στο τέλος του τούνελ όμως αργεί να φανεί. Ιδιωτικοποιήσεις προχωράνε, επενδυτές επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον, αλλά η δραματική απώλεια θέσεων εργασίας απειλεί την κοινωνική ειρήνη. Αν είμαι στην ευχάριστη θέση να μπορώ να σας διαβεβαιώσω σήμερα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει δεν οφείλεται μόνον στο κύμα των αλλαγών που γίνονται στην χώρα μου αλλά κυρίως στο ανθρώπινό μας δυναμικό, η υψηλή κατάρτιση και οι δεξιότητες του οποίου, ιδιαίτερα των νέων, είναι το μεγαλύτερό μας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», ανέφερε βουλευτής.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε «η δική μας προσπάθεια, δεν αρκεί. Όπως δεν αρκούν και αυτές των Ιταλών, Ισπανών, Πορτογάλων, ή Κύπριων φίλων μας».

«Οι θυσίες των Ευρωπαίων θα είναι μάταιες αν δεν αλλάξει η Ευρώπη και αναφέρομαι κυρίως στις βαθιές τομές που υπαγορεύει ο νόμος της ανάγκης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η τραπεζική ενοποίηση, ο έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών, ένα δημοσιονομικό δίκτυ ασφαλείας, με την θέσπιση ευρωομολόγων για παράδειγμα, η εμβάθυνση της αγοράς υπηρεσιών, η αναμόχλευση πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μακριά από τους δογματισμούς του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα η συνεχής εμμονή στην ΚΑΠ, στην κατεύθυνση επενδύσεων στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, τις υποδομές και την ανταγωνιστικότητα, είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τεθούν στην δημόσια σφαίρα», διευκρίνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με τη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, «χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, όχι μόνο στα λόγια αλλά κυρίως στην πράξη».

«Η υπόθεση της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση πλέον μόνο των πολιτικών. Είναι υπόθεση όλων, κυρίως δε φορέων με κύρος όπως η Γαλλική Ακαδημία, και σας καλώ μέχρι τις Ευρωεκλογές να γίνετε πρωτοπόροι σε αυτόν τον αγώνα διότι για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ευρώπη ο κίνδυνος όσα χτίσαμε να χαθούν είναι ορατός. Σήμερα απαιτείται μια ουσιαστική φυγή προς τα εμπρός για ένα καλύτερο μέλλον για όλους», υπογράμμισε. 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ