Τι διαφορετικό θα έχει η μεγάλη διακλαδική άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23

Νέα οπλικά συστήματα που δοκιμάζονται για πρώτη φορά στη μεγάλη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23 αλλά και αλλαγές ακόμη και στον χρόνο διεξαγωγής ορισμένων ΤΑΜΣ. Ποια μετατίθεται για το 2024.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Έπειτα από δύο χρόνια η Εθνική Διακλαδική Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23» επανέρχεται στο καλεντάρι των ασκήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων διεξάγεται κάθε δύο χρόνια με ενδιάμεση την ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το 2020 που ήταν σε εξέλιξη η κρίση με το ORUC REIS και η συνεχής ετοιμότητα σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου και τον Έβρο, έφερε την απόφαση ότι η κινητοποίηση αποτελεί συνέχεια της ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι προ κορονοϊού, η άσκηση πραγματοποιείτο κάθε χρόνο, τα τελευταία 5 χρόνια.

Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Αρχική Ενημέρωση της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23», στο Αμφιθέατρο «ΕΠΓΟΣ (Ι) ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΠΕΡΟΣ», παρουσία του  Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και των Aρχηγών των Γενικών Επιτελείων, Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη Αρχηγού ΓΕΣ και Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ Αρχηγού ΓΕΝ.

Άσκηση Παρμενίων

Η Άσκηση η οποία σχεδιάσθηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου έως την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου σε ολόκληρη την Περιοχή Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, και κατά την διάρκεια της Αρχικής Ενημέρωσης παρουσιάστηκε η τακτική πλαισίωση και ο γενικός σχεδιασμός διεξαγωγής της.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε κατευθύνσεις για την επιτυχή και ασφαλή διεξαγωγή της, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα συμπεράσματα και διδάγματα αντίστοιχων ασκήσεων προηγούμενων ετών και στην ρεαλιστική αντιμετώπιση των προσχεδιασμένων και έκτακτων επεισοδίων της Άσκησης σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες.

Άσκηση Παρμενίων

Στην Άσκηση που διεξάγεται σε 24ωρη βάση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία, τις Μείζονες Διοικήσεις, τους Σχηματισμούς και Μονάδες, συμμετέχουν σε όση έκταση απαιτείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και φορείς του Πολιτικού Τομέα.

Ως κύριοι σκοποί αυτής, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, καθορίστηκαν:

  • Η προσαρμογή της επιχειρησιακής σχεδίασης στην διαμορφούμενη από τις διεθνείς εξελίξεις κατάσταση στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της Χώρας μας.
  • Η εξάσκηση στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων σύμφωνα με το Δόγμα Διακλαδικών Επιχειρήσεων.
  • Η εφαρμογή των διαδικασιών του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και του αντίστοιχου Συστήματος Συναγερμού Παλλαϊκής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης του ΓΕΕΘΑ (ΣΣ/ΠΑΜ-ΠΣΕΑ/ΓΕΕΘΑ).
  • Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των ΕΔ, των φορέων του Πολιτικού Τομέα και των Σωμάτων Ασφαλείας κατά την εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων.

Φέτος, για πρώτη φορά θα δούμε σε άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ να συμμετέχουν τα μαχητικά 4,5 γενιάς RAFALE.

Άσκηση Παρμενίων

Επιπλέον, για πρώτη φορά θα μετάσχουν τα ΤΟΜΠ Marder αλλά και τα αναγνωριστικά τεθωρακισμένα Μ1117.

Αλλαγή θα έχουμε ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής της τελικής φάσης, που πραγματοποιείται στο πεδίο βολής του Ψηλού Στάλου, στο Διδυμότειχο και αφορά της ΤΑΜΣ ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, αυτή θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 3-7 Νοεμβρίου.

Άσκηση Παρμενίων- Φλώρος

Η πυροσβεστική έκανε εισήγηση την οποία αποδέχτηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, για χρονική μετάθεση της άσκησης με πραγματικά πυρά λόγω φόβου εκδήλωσης πυρκαγιάς εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας αλλά και των πρόσφατων πυρκαγιών στην περιοχή.

Σε ό, τι αφορά την ΤΑΜΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος αλλά θα γίνει την επόμενη χρονιά στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 24.

Τέλος, βάσει του έως τώρα προγραμματισμού θα πραγματοποιηθεί και μεγάλη αποβατική άσκηση στις 3 Οκτωβρίου με την Σάμο να προκρίνεται ως το πιο πιθανό νησί ενώ προκρίνεται και η εναλλακτική της Χίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ