Τι απαντούν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις δηλώσεις Ακάρ περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο

“Δεν έγινε καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ούτε για ενεργειακά”, τονίζουν ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σχετικά με το Αιγαίο. Υπενθυμίζεται ότι χθες, οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας συναντήθηκαν στο περιθώριο της έκτακτης υπουργικής συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, “κατόπιν δημοσιευμάτων σε Τουρκία και Ελλάδα, ανώτατες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαβεβαιώνουν ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ούτε για ενεργειακά. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μάλιστα, προέτρεψε τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, να μην ομιλεί περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο”.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έγινε κουβέντα για το Αιγαίο μόνο ως θάλασσα ειρήνης, βάσει του τουρισμού κι άλλων θεμάτων, όπως το εμπόριο, προσθέτει η ΕΡΤ.

Τι είπε ο Ακάρ σε δημοσιογράφους

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ο Χουλουσί Ακάρ προτείνει συνεργασία για την από κοινού τουριστική και πλουτοπαραγωγική εκμετάλλευση του Αιγαίου, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Το sigmalive αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, υπό το φως και το πνεύμα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, ζήτησε να υπάρξει μία συνεργασία στο Αιγαίο, ώστε οι δύο χώρες να απολαύσουν από κοινού τον πλούτο του.

“Αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία των λαών των δύο χωρών και την κατανομή της ομορφιάς και του πλούτου του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, ψάρεμα και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της κοινής εκμετάλλευσής τους, το έχουμε πει αυτό. Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας υπό αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί και θετικοί. Αυτή είναι η προσέγγισή μας”, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ