Θεοδωρικάκος: Στην κυβέρνηση δεν αρέσει να ωραιοποιεί την κατάσταση – H Aττική Οδός έκλεισε με τρόπο ασύνταχτο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στο χάος που προκλήθηκε στις κεντρικές οδικές αρτηρίες λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς» τόνισε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1: «Σε αυτή την κυβέρνηση δεν αρέσει να ωραιοποιεί την κατάσταση. Μας αρέσει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και να δίνουμε σκληρό αγώνα για να έχουμε λύσεις επ’ ωφελεία των πολιτών».

Ερωτηθείς για την ταλαιπωρία των πολιτών από την κακοκαιρία «Ελπίς» ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι διαμορφώθηκε μια πολύ δύσκολη κατάσταση εξαιτίας του γεγονότος ότι έκλεισε ασύνταχτα η Αττική Οδός. «Χθες οι πολίτες ταλαιπωρήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θέλω να είμαι ευθύς και ειλικρινής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε μεγάλο βαθμό αιτία του οποίου διαμορφώθηκε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στον νομό Αττικής, ήταν ότι έκλεισε η Αττική Οδός.

Η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό δεν μπόρεσε να την κρατήσει ανοιχτή και έκλεισε με τρόπο ασύνταχτο στην πραγματικότητα. Αποδείχτηκε ότι δεν μπρούσαν να την κρατήσουν ανοιχτή. Εκατοντάδες οχήματα αφέθηκαν να πληρώνουν διόδια και να μπαίνουν στην Αττική οδό χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες και στη συνέχεια το πρόβλημα έγινε εξαιρετικά μεγάλο και εξαιτίας αυτού του προβλήματος μεγεθύνθηκε και το πρόβλημα που υπήρχε και στους υπόλοιπους περιφγερειακούς δρόμους του οδικού δικτύου του Λεκανοπεδίου Αττικής», εξήγησε. 

Αυτή ήταν η κατάσταση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., του Στρατού και της Πυροσβεστικής. «Μέσα σε μία πολύ δύσκολη νύχτα δόθηκε μία πολύ σκληρή μάχη για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων, μάχη η οποία ήταν συντονισμένη, με τη συμμετοχή επίλεκτων μονάδων της Ελληνικής Αστυνομίας που επιστρατεύτηκαν, της περίφημης ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, στρατιωτών, των παλικαριών του ελληνικού στρατού, των πυροσβεστών μας» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και αναφέρθηκε στην επιχείρηση που έλαβε χώρα.

«Η Ελληνική Αστυνομία χθες και σήμερα αξιοποίησε 7.000 άνδρες και γυναίκες που πραγματοποίησαν και συμμετείχαν σε 2.200 απεγκλωβισμούς και ευτυχώς δεν είχαμε τουλάχιστον τα χειρότερα, δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής», σημείωσε.

Κακοκαιρία Ελπίς - Αττική Οδός

Σχετικά με την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Αττικής Οδού ο κ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε πως «η ευθύνη της διαχείρισης της Αττικής Οδού ανήκει στον Παραχωρησιούχο, την ιδιωτική εταιρεία η οποία διαχειρίζεται την Αττική Οδό». «Δεν μπορεί να μην βλέπουμε συγκεκριμένα τα γεγονότα: 20 χρόνια τώρα το νούμερο ένα δεδομένο όταν συμβαίνουν τέτοιες κακοκαιρίας είναι ότι η Αττική Οδός δεν κλείνει… Εδώ υπήρξε μία πολύ μεγάλη αδυναμία και μία ανικανότητα πρόβλεψης από πλευράς της εταιρείας», είπε χαρακτηριστικά. 

«Δεν μπορεί όλα να γίνονται κομματική πολιτική σ’ αυτήν τη χώρα» συμπλήρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπογράμμισε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρενέβη αποδεικνύοντας εμπράκτως τον σεβασμό αυτής της κυβέρνησης στους πολίτες, γιατί τους πολίτες οφείλουμε να υπηρετούμε και να σεβόμαστε με πράξεις. Ο Πρωθυπουργός απαίτησε αποζημίωση από την πλευρά της εταιρείας με 2.000 € για κάθε αυτοκίνητο που εγκλωβίστηκε και να ξεχωρίσουμε κάτι, αυτό δεν αφαιρεί το δικαίωμα των πολιτών να κινηθούν περαιτέρω δικαστικά σε βάρος της εταιρείας» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην επιτροπή που θα εξετάσει τις ευθύνες της εταιρείας την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών ο κ. Καραμανλής με βάση Νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι και οι υπεύθυνοι αυτής της υπόθεσης.

Παράλληλα, σχετικά με την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα. Δεν θυμάμαι ποτέ Πρωθυπουργός της χώρας να έχει απαιτήσει από ιδιωτική εταιρεία να αναγνωρίσει άμεσα στην ευθύνη της και να αποζημιώσει τους πολίτες» ανέφερε.

Μιλώντας για τις αντιδράσεις ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «η διαφορά που υπάρχει σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι αυτή η κυβέρνηση παρενέβη για να σωθούν οι εγκλωβισμένοι, έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό χθες το βράδυ, δεν χάθηκε ούτε 1 λεπτό. Υπάρχουν εκατοντάδες ιστορίες ανθρώπων, της αστυνομίας, του στρατού ,της πυροσβεστικής, που περπάτησαν χιλιόμετρα, μέσα σε συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες, με παγετό, για να πάρουν παιδιά στις πλάτες τους, να τους πάνε στα σπίτια τους, να τους πάνε σε ένα μέρος που θα έχει ζεστασιά και φαγητό, να σώσουν ηλικιωμένους» υπογράμμισε. 

Ειδικότερα για την επέμβαση των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως «και εμείς από την πλευρά της Αστυνομίας, υποχρεωθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι καλύτερο έχει αυτό το Σώμα, την ΕΚΑΜ, τις ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας τους οποίους ευχαριστώ θερμά, γιατί έκαναν μία τρομακτική προσπάθεια, με αυτοθυσία πραγματική, αυτή είναι η αλήθεια».

«Τονίζω, λοιπόν, ότι ασφαλώς μπορούμε στο μέλλον να είμαστε πολύ πιο πετυχημένοι στον συντονισμό των κρατικών υπηρεσιών. Δέχομαι ότι υπάρχει αυτή η κριτική, αλίμονο, δεν θα ισχυριστώ ότι δεν υπήρξαν λάθη και αδυναμίες. Ωστόσο, πετύχαμε το μείζον και το κυριότερο ο πολίτης να βλέπει μία κυβέρνηση που τον σέβεται, αναγνωρίζει λάθη και αδυναμίες και δίνει μάχη για την αποζημίωση του και για να γίνονται τα πράγματα, κάθε μέρα σωστότερα» κατέληξε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.