Τεμπονέρας στον Realfm 97,8: Προγραμματική συμφωνία που θα καταλήξει σε εκλογική συμπόρευση των προοδευτικών κομμάτων 

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την συζήτηση για την συγκρότηση μετώπου στην Κεντροαριστερά μίλησε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real fm 97,8 με τον Αντώνη Δελατόλλα.

«Νομίζω ότι υπάρχει ένα τετραπλό μήνυμα με βάση το αποτέλεσμα της κάλπης της προπερασμένης Κυριακής. Το πρώτο βεβαίως έχει να κάνει με το μεγάλο ποσοστό της αποχής. Αυτό το 60% σημαίνει ότι υπάρχει μια βαθιά κρίση Δημοκρατίας, μία κρίση που αφορά βεβαίως το πολιτικό αλλά και το κομματικό σύστημα. Δηλαδή φαίνεται ότι οι υφιστάμενοι κομματικοί σχηματισμοί τόσο σε σχέση με την μορφή τους αλλά και πολύ περισσότερο σε σχέση με το περιεχόμενο τους αδυνατούν να αντιστοιχηθούν με τις ανάγκες και τις αγωνίες των πολιτών», είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Και συνέχισε: «Γιατί φαίνεται πολύ απλά ότι παγιώνεται αυτό το ποσοστό της αποχής. Το συναντάμε. Το βρίσκουμε μπροστά μας όλο και περισσότερο. Το συναντάμε βεβαίως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν είναι μονάχα ελληνικό το φαινόμενο αυτό. Φαίνεται όμως ότι και η διάθεση του εκλογικού σώματος να καταφεύγει είτε σε λύσεις λαϊκιστικές είτε σε ακροδεξιές λύσεις μάλλον μαρτυρούν αυτό που σας περιγράφω».

«Το δεύτερο έχει να κάνει με αυτό ακριβώς. Υπάρχει μία αύξηση – όχι τόσο ποσοτική- των ποσοστών της άκρας δεξιάς όσο ποιοτική. Και τι εννοώ με αυτό; Φαίνεται ότι υπάρχει μία ισχυρή ακροδεξιά η οποία μοιράζεται τόσο εντός όσο και εκτός της ΝΔ και κατορθώνει να μετατοπίζει το σύνολο του πολιτικού εκκρεμούς έτι περαιτέρω προς τα δεξιά», τόνισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι προβληματίζει το γεγονός πώς οι ψηφοφόροι που έχασε η ΝΔ δεν πήγαν σε κάποιο άλλο κόμμα. «Το τρίτο έχει να κάνει με την καταβαράθρωση των ποσοστών της ΝΔ. Φεύγουν 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι αλλά και μια αδυναμία του συνόλου των κομμάτων του προοδευτικού χώρου να μπορέσουν να απορροφήσουν αυτή την κοινωνική δυσαρέσκεια και να μπορέσουν να αντιστοιχήσουν μία κοινωνική αντιπολίτευση που δείχνει σημάδια κοινωνικής κινητικότητας που δεν μπορεί να βρει πολιτική έκφραση. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο και το πιο σημαντικό που μας προβληματίζει», είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας.

«Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι ο χώρος αυτός μαστίζεται από έναν κατακερματισμό και μία πολυδιάσπαση που δεν αφορά μόνο την μορφή αφορά και το περιεχόμενο. Πρέπει να μας προβληματίσει γιατί οι προτάσεις πολιτικής που έχουν κατατεθεί δεν πείθουν τους πολίτες», σημείωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε ότι η αποχή των πολιτών δεν είναι απολιτίκ αλλά βαθιά συνειδητοποιημένη αφού δεν βλέπ0ουν διέξοδο στα προβλήματα τους.

Αναφορικά με την προοπτική ανασύνθεσης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς ο Διονύσης Τεμπονέρας την χαρακτήρισε «μία πολύ σημαντική υπόθεση που πρέπει να προχωρήσει».

«Είχαμε πριν από τον κ. Παππά μαζί με τον Αντώνη Κοτσακά την επομένη των εκλογών κάνει μία πρόταση που λέγαμε ότι τα κόμματα του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου, παραμένοντας στο στάτους το οποίο βρίσκονται σήμερα, δηλαδή διατηρώντας την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική και προγραμματική τους αυτοτέλεια πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Να συγκροτηθεί ένα συντονιστικό όργανο που θα εκπροσωπείται και από τους υφιστάμενους κομματικούς σχηματισμούς και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων προκειμένου να καταλήξουμε σε μία μίνιμουμ προγραμματική συμφωνία», υπογράμμισε ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Παράλληλα ανέφερε ότι μιλάει για μία προγραμματική συμφωνία που θα μπορέσει να καταλήξει στο μέλλον σε μία εκλογική συμπόρευση των προοδευτικών κομμάτων «χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ταμπού». Σε ερώτηση για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να ηγηθούν σε μία τέτοια προσπάθεια το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «στον ευρύτερο χώρο υπάρχουν πρόσωπα με διαδρομή που μπορούν (σ.σ. να παίξουν τον ρόλο καταλύτη). Πρώτο μέλημα, όμως, είναι να πείσουμε τους πολίτες, να δώσουμε περιεχόμενο στην πολιτική. Αν δεν το κάνουμε θα πάμε σε πασαρέλα προσώπων».

«Τα μηνύματα των ευρωπαϊκών εκλογών και το πολιτικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε αυτή τη στιγμή φωνάζει, κραυγάζει ότι χρειαζόμαστε συνθέσεις και μεγάλες υπερβάσεις. Τώρα είναι η ώρα για ένα μεγάλο δημοκρατικό προοδευτικό σχήμα το οποίο μπορεί πράγματι να δώσει μία κυβερνητική εναλλακτική και διέξοδο στα προβλήματα των πολιτών», κατέληξε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούστε το ηχητικό:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ