Τα «ψίχουλα» των Γάλλων στις φρεγάτες, ο Τάσος Ροζολής και ο Σωκράτης Κόκκαλης

Για κλίμα μείζονος δυσαρέσκειας στους κόλπους του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), αλλά και γενικότερα στην αμυντική βιομηχανία με αφορμή την βιομηχανική συνεργασία της Naval Group με την ελληνική αμυντική βιομηχανία αναφορικά με το πρόγραμμα των φρεγατών FDI κάνει λόγο δημοσίευμα του pronews.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  χαρακτηρίζουν «ψίχουλα» το ανατεθέν βιομηχανικό έργο στις ελληνικές εταιρείες σε ένα πρόγραμμα που θα προσεγγίσει τα 4 δισ. ευρώ από την στιγμή που υπογραφεί και η option του 3ου πλοίου.

Αλλά και από αυτά τα «ψίχουλα» λένε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ και διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΜΩΝ Τάσος Ροζολής παίρνει χωρίς να του αντιστοιχεί την «μερίδα του λέοντος», καθώς μιλούν για 22 εκατομμύρια ευρώ για την εταιρεία του.

Σε δημοσίευμα του intelligenceonline.com αναφέρεται ότι πιέζει ειδικά για την εταιρεία του. Υποστηρίζουν ότι «τα 22 εκατ. ευρώ δίνονται για κονσόλες στον πρόεδρο, ενώ οι άλλες ελληνικές εταιρείες κοστολογούν στα 12 εκατ. ευρώ».

Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 23 συμβάσεις με ελληνικούς εταίρους για τις φρεγάτες FDI με 10 ελληνικές εταιρείες. Είναι σαφές δηλαδή το υπονοούμενο αναφέρει χαρακτηριστικά το pronews.

Ποιος ευθύνεται για αυτό; Σίγουρα όχι ο Τάσος Ροζολής που προωθεί τα συμφέροντα της εταιρίας του ως πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ. Αλλά το ζήτημα αφορά τους Γάλλους, οι οποίοι εκτός του ότι δίνουν «ψίχουλα», δίνουν την «μερίδα του λέοντος» στον πρόεδρο προφανώς για να μην γίνει αισθητό το χαμηλό βιομηχανικό έργο, ειδικά στον ΣΕΚΠΥ και συνολικά στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην εταιρεία Miltech που έχει λάβει σημαντικό έργο στο παρελθόν από τις γαλλικές εταιρείες λαμβάνει μόνο 100.000 ευρώ έργο.

Για άλλες εταιρείες όπως η INTRACOM, ούτε λόγος υπογραμμίζει το Pronews. Η οργισμένη δήλωση του Σωκράτη Κόκκαλη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία «Σε μόνιμη ολιγωρία βρίσκεται η πολιτεία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία», τα λέει όλα.

Κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Intracom Holdings είπε οργισμένος, ότι «η κυβερνητική πολιτική δεν βοηθά. Μας αναγκάζει να συζητήσουμε ακόμα και την πώληση της IDE, μιας σύγχρονης και πρωτοπόρας αμυντικής βιομηχανίας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ