Τουρκία: Προεκλογικό «δώρο» Ερντογάν – Ανακοίνωσε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού για τους εργαζομένους της Τουρκίας ανακοίνωσε μέσα σε έναν χρόνο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η αύξηση αυτή θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2023 και ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται στο καθαρό ποσό των 8.500 τουρκικών λιρών (ή σχεδόν στα 455 δολάρια) .

Σημειώνεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας είναι πάνω από 84%.  Πάνω από το 40% των εργαζομένων της Τουρκίας ζει με τον κατώτατο μισθό.

Οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού

Αυτός ανερχόταν σε 2.826 τουρκικές λίρες στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2021, δηλαδή ήταν λιγότερο από 300 δολάρια τότε.

Μετά αυξήθηκε σε 4.253 τουρκικές λίρες τον Ιανουάριο φέτος και σε 5.500 τουρκικές λίρες  τον Ιούλιο, σε ανεπαρκές επίπεδο για την διαβίωση στις μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη.

Η κρίσιμη περίοδος για την Τουρκία

Αναγνωρίζοντας ότι η Τουρκία διανύει μια “κρίσιμη περίοδο”, λιγότερο από 6 μήνες από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν την προσεχή άνοιξη, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε για την “ταχεία πτώση του πληθωρισμού από το τέλος του μήνα”.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τον πληθωρισμό 20% ως το τέλος του ερχόμενου έτους », δεσμεύτηκε.

Τα συνδικάτα είχαν ζητήσει 9.500 τουρκικές λίρες τον μήνα, αλλά ο αρχηγός του κράτους δήλωσε ότι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία.

«Δυστυχώς, έπειτα από σειρά συναντήσεων, εργαζόμενοι και εργοδότες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα ποσό» , σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, κρίνοντας τον συμβιβασμό “λογικό”.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε ήδη τον Νοέμβριο στην Τουρκία για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2021, στο 84,4% σε ετήσια βάση έναντι 85,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο ομάδα ανεξάρτητων οικονομολόγων εκτιμά ότι ο πραγματικός πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος, καθώς το τουρκικό νόμισμα έχασε σχεδόν το 30% της αξίας του την χρονιά που φεύγει.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ