Μπακογιάννης στον Realfm 97,8: Αυξήσεις στις αντικειμενικές που ξεπερνούν το 90% είναι 100% άδικες

Αυξήσεις – φωτιά έφερε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στον Δήμο της Αθήνας και όχι μόνο, προκαλώντας σοβαρές παρενέργειες τόσο στην ίδια την αγορά ακινήτων, όσο και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες καθώς στερούνται επιδομάτων και άλλων παροχών.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή περιέγραψε τι ακριβώς συμβαίνει στην Αθήνα και τόνισε ότι «αυξήσεις που ξεπερνούν το 90% είναι αντικειμενικά στο 100% άδικες. Πάσχουν από έλλειψη πλαισίου και πλήττουν τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας».

Ο κ. Μπακογιάννης εξήγησε ότι «η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επέφερε αυξήσεις που κυμαίνονται από 45% έως 95% σε 30 ζώνες του Δήμου Αθηναίων. Στο 6ο Διαμέρισμα (Κολιάτσου, Βικτώρια, Πατήσια, Κυψέλη κλπ) έχουμε αυξήσεις στην τιμή εκκίνησης από τα 900 στα 1.450 ευρώ, δηλ. 60%».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων έδωσε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση.

Για διαμέρισμα 50 τ.μ. δευτέρου ορόφου επί της Καποδιστρίου στο κέντρο της Αθήνας με έτος κατασκευής το 1950 (72 χρόνια παλαιότητας) η αντικειμενική αξία του υπολογίζεται στο ποσό των 63.000 ευρώ.

Σε μελέτη που έκανε ο Δήμος, βρήκε λίγα μέτρα πιο μακριά ακίνητο 55 τ.μ. στα 41.000 ευρώ, δεύτερο ακίνητο 51 τ.μ. στα 51.000 ευρώ και ένα τρίτο 45 τ.μ. 49.000 ευρώ. Δηλ. και τα τρία είχαν τιμή σημαντικά χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας του πρώτου ακινήτου επί της Καποδιστρίου.

Ο κ. Μπακογιάννης μίλησε για την ομόφωνη απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Είπαμε ότι θα πρέπει η μέγιστη αύξηση της τιμής των αντικειμενικών αξιών να μην ξεπερνάει το 55% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και ελπίζουμε ότι η πρότασή μας θα εισακουστεί» εξήγησε ο Δήμαρχος ο οποίος πρόσθεσε:

«Οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη την πραγματικότητα, δεν μπορούμε να νομοθετούμε στο κενό, ούτε σε συνθήκες εργαστηρίου. Βιώνουμε όλοι μια πραγματικότητα, η οποία οδηγεί σε αυξήσεις στα ενοίκια, πλήττει βάναυσα ευάλωτους συμπολίτες μας που στερούνται επιδομάτων που δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη και αποτελεί στρέβλωση για την ίδια την αγορά διότι δεν πωλούνται ακίνητα γιατί η αντικειμενική τους αξία είναι πάνω από την πραγματική».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι περιοχές που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες κοινωνικό- οικονομικές προκλήσεις είναι αυτές που βλέπουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, όπως η Βικτώρια, η Κολιάτσου, τα Πατήσια».

Ακούστε το ηχητικό:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ