Τα “καρφιά” του Ρουπακιώτη

Τα “καρφιά” του Ρουπακιώτη

 

Με καυστικό τρόπο αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης στις οδηγίες του Πρωθυπουργού, να εκπίπτουν από προνόμια και ατέλειες οι βουλευτές, σε περίπτωση αδικημάτων κοινωνικής απαξίας.

“Δεν επιτρέπεται να σχολιάσω νομικά κάτι που δεν υπάρχει. Διότι, αν δεν δούμε πρόταση νόμου, για να μελετήσουμε το κατά πόσον αυτή είναι πλήρης και σύμφωνη με το Σύνταγμα, θα ήταν αδιανόητος κάθε σχολιασμός. Επιπλέον, ο τρόπος άσκησης της πολιτικής -και δεν αναφέρομαι στον πρωθυπουργό-, στην πατρίδα μας τα τελευταία -και όχι μόνο- χρόνια, συνηθίζεται κάθε φορά που συμβαίνει ένα γεγονός, το οποίο διαχέεται στην κοινωνία, να βγαίνει είτε ο υπουργός, είτε οποιοσδήποτε αρμόδιος και να εξαγγέλλει λήψη μέτρων, τα οποία όμως, δυστυχώς, δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα…” τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

“Το να προαναγγέλλουμε διατάξεις που προσδοκούμε ότι μπορεί να αποβούν αποτελεσματικές, ενώ δεν είναι, είτε να κάνουμε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου στη Βουλή, είτε να καταθέτουμε την τελευταία στιγμή πρόταση για κατεπείγουσα συζήτηση, ούτε το κοινοβούλιο βοηθάει, ούτε το κύρος του ανεβάζει, ούτε όμως δημιουργεί μια δικαιική αντίληψη, η οποία να γίνεται αποδεκτή από την κοινωνία… Διότι, άλλο η πολιτική και άλλο η πίστη που παράγεται από το Δίκαιο… Τουλάχιστον, ας διατηρούμε το επίπεδο αξιοπιστίας και κύρους του κοινοβουλίου, καθώς φαίνεται ότι το υποσκάπτουμε με κάποιες επιλογές μας” υπογράμμισε. 

 

Ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έχει ανακύψει γύρω από το Σύμφωνο Συμβίωσης, εκφράζοντας μια πικρία: “Όταν πήγαμε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ύστερα από λίγο, ήρθε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο είχε καταρτίσει μια επιτροπή επιστημόνων υπό την κα Κουνουγέρη – Μανωλεδάκη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, το οποίο αφορούσε ρυθμίσεις του οικογενειακού δικαίου, οι οποίες μεταξύ άλλων, προέβλεπαν και το σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων. Αυτό ακριβώς το σχέδιο, μας υποχρέωνε να συγκροτήσουμε επιτροπή υπό έναν έγκριτο αεροπαγίτη, ώστε να το επεξεργαστεί και να το στείλουμε στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τα περαιτέρω”. “Όταν φύγαμε από το υπουργείο, δεν είχε παραδοθεί ακόμα η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής. Δεν γνωρίζω ποια ήταν η εισήγησή της, ξέρω όμως ότι συμπεριλαμβανόταν και αυτή η ρύθμιση… Εκτιμώ ότι όντως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου βάδιζε προσεκτικά, διότι γνωρίζει ότι η εισαγωγή τέτοιων θεσμών πρέπει να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις αντοχές της κοινωνίας… Ωστόσο, πλέον, λέει ότι είναι αναντίστοιχο με τον κανόνα δικαίου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το να επιτρέπεται το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ετεροφύλων και όχι μεταξύ ομοφύλων. Εκτιμώ ότι, πλέον, πρέπει να εισαχθεί στο δικαιικό μας σύστημα” συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν παρέλειψε να πετάξει το “καρφί” του και για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

“Πιστεύω ότι το νομοσχέδιο το οποίο πλέον συζητείται στη Βουλή, έχει βάσεις σύγκλισης μεταξύ των κομμάτων. Αναμφισβήτητα έχει διαφοροποιηθεί σε ένα μέρος από το σχέδιο που είχαμε καταρτίσει εμείς, αυτό όμως δεν έχει σημασία… Πιστεύω ότι με μια ευελιξία, διότι ο υπουργός Δικαιοσύνης γνωρίζει το αντικείμενο, θα υπάρξει συνάντηση μεγαλυτέρων δυνάμεων στο Κοινοβούλιο, ώστε να παραχθεί αυτό το νομοθέτημα. Μην κάνουμε όμως λάθος. Ένα νομοθέτημα, όσο πλήρες και αν είναι, δεν αντιμετωπίζει ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα… Το ζήτημα είναι ότι θα δοθεί ένα σήμα στην κοινωνία, ότι κατά πλειονότητα οι δυνάμεις του κοινοβουλίου συγκλίνουν. Και αυτό είναι ένα ηχηρό μήνυμα, διότι θα συνοδεύεται και από πράξεις” είπε ο κ. Ρουπακιώτης.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ