Τα φαβορί και οι εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια Επικρατείας – Τα ονόματα στις λίστες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας χειρίζεται ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ήδη γράφονται και σβήνονται ονόματα που μπορεί να συμπεριληφθούν. Πλέον η λίστα περιλαμβάνει 15 υποψηφίους, από 12, λόγω των Ελλήνων του εξωτερικού. Μάλιστα, βάσει της ρύθμισης, κάθε κόμμα πρέπει να έχει τρεις υποψηφίους από την λίστα των Ελλήνων του εξωτερικού και έναν εξ αυτών σε μία από τις πρώτες θέσεις.

Των Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ, Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ

Ετσι, η τελική λίστα αναμένεται να περιλαμβάνει οκτώ γυναίκες, εκ των οποίων οι τρεις στις πρώτες πέντε θέσεις, και επτά άνδρες, αφού η ηγετική ομάδα θέλει να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες όχι μόνο στην κυβέρνηση, εφόσον οι πολίτες δώσουν μια δεύτερη θητεία στη Ν.Δ., αλλά και στη Βουλή.

«Κλειδωμένος» για μια εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας φαίνεται πως είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ σκέψη υπάρχει και για τον Χρήστο Στυλιανίδη. Αν προχωρήσει η περίπτωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Χρ. Στυλιανίδης, ως Κύπριος, μπορεί να καταλάβει την εκλόγιμη θέση του υποψήφιου βουλευτή των ομογενών στο Επικρατείας, λύνοντας έτσι και τον γόρδιο δεσμό για το πρόσωπο που θα προωθηθεί σε εκλόγιμη θέση.

Τις τελευταίες ώρες ακούγεται το όνομα του δικηγόρου και τεχνοκράτη Σταύρου Παπασταύρου, που το τελευταίο διάστημα έχει κεντρικό ρόλο στην ηγετική ομάδα. Στη λίστα με τα υπό αξιοποίηση πρόσωπα για το Επικρατείας φαίνεται να βρίσκονται ακόμα η καθηγήτρια Ιστορίας και προερχόμενη από τον χώρο του Κέντρου Μαρία Ευθυμίου, η οποία είχε ακουστεί και για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2020, καθώς και η Μίνα Γκάγκα. Μάλιστα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας το 2019 ήταν έβδομη στο «γαλάζιο» Επικρατείας.

Στο τραπέζι έχει πέσει από καιρό και η περίπτωση της χρυσής ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, που είχε καταγγείλει τη σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε, αλλά και της Ιωάννας Παλιοσπύρου, που είχε δεχθεί επίθεση με βιτριόλι, ενώ αναζητείται και πρόσωπο που έχει αφήσει το στίγμα του σε κοινωνικά ζητήματα.

Διεύρυνση

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης, εκτός από τη Μ. Ευθυμίου, φαίνεται να έχουν συζητηθεί ακόμα η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, που διαχρονικά έχει καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και ο πρώην επίσης υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης. Να σημειωθεί πως ο Γ. Φλωρίδης ανά τακτά χρονικά διάστημα παρεμβαίνει στα δημόσια πράγματα μέσα από τα social media και ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, το προηγούμενο διάστημα, για διαφορετικούς λόγους, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ είχαν ακουστεί και οι περιπτώσεις της Εύης Χριστοφιλοπούλου και του Γιάννη Μανιάτη, που συμμετείχαν και στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Ενοπλες Δυνάμεις

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις να τοποθετήσει στη «γαλάζια» λίστα και εκπρόσωπο από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με την κίνηση αυτή, η Ν.Δ. θα δείξει εμπράκτως πως σέβεται τις Ενοπλες Δυνάμεις, όταν μάλιστα μέσα στην τετραετία οι άνδρες του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή μετά τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τόσο στον Εβρο όσο και στο Αιγαίο.

Οσον αφορά τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, παρότι εδώ και καιρό είχε αποφασιστεί να μην είναι εκ νέου στη λίστα, όπως στις εκλογές του 2019, μετά και την εμπλοκή του στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπου έχει αναλάβει κυρίως τις αρμοδιότητες του Μεταφορών ως άνθρωπος των ειδικών αποστολών, υπήρξαν δεύτερες σκέψεις.

Ο έτερος υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, που αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης κατά την προεκλογική περίοδο, μπορεί να συμπεριληφθεί στη λίστα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα είναι στις πρώτες και εκλόγιμες θέσεις. Πάντως, ανεξάρτητα από το Επικρατείας, τόσο ο Γ. Γεραπετρίτης όσο και ο Α. Σκέρτσος, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα είναι και στο νέο κυβερνητικό σχήμα, εάν φυσικά η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές. Στη λίστα, πάντως, θα συμπεριληφθούν και πρόσωπα που προέρχονται από τον αγροτικό κόσμο, τη νεολαία και τις τοπικές κοινωνίες.

Να σημειωθεί πως εκλόγιμες θέσεις, υπό προϋποθέσεις, ανάλογα με τα ποσοστά που θα πάρει η Ν.Δ., ειδικά αν η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερη κάλπη, μπορεί να είναι οι επτά πρώτες, αφού το ψηφοδέλτιο Επικρατείας πλέον περιλαμβάνει 15 υποψηφίους.

Στις εκλογές του 2019, στις πρώτες πέντε θέσεις, που ήταν και εκλόγιμες, είχαν τοποθετηθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Γ. Γεραπετρίτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, και ο Χρήστος Ταραντίλης. Ο Θ. Σκυλακάκης, που ήταν έκτος στη λίστα το 2019, όταν τον Φεβρουάριο του 2022 έφυγε από τη ζωή η Μαριέττα Γιαννάκου, τη διαδέχθηκε στη Βουλή ως πρώτος επιλαχών.

Υποψηφιότητες με θετικό αντίκτυπο

Η αντίστροφη μέτρηση για το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει, καθώς, μετά και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, είναι θέμα ημερών να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας τις επιλογές του. Οπως έλεγαν από την Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει τις αποφάσεις του και θα υπάρξουν εκπλήξεις, που θα έχουν, όπως εκτιμούν, θετικό αντίκτυπο.

Οι «εκλεκτοί» έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ αρκετοί από αυτούς θα κληθούν, λόγω των απαγορεύσεων από τον νόμο και των περιορισμών στις εμφανίσεις, να σηκώσουν το «επικοινωνιακό» βάρος με την παρουσία τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς και όχι μόνο. Τρία ονόματα θεωρούνται βέβαια.

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου, ως είθισται, θα καταλάβει μία από τις πρώτες εκλόγιμες θέσεις, καθώς θα δίνει καθημερινά τη μάχη στα τηλεοπτικά πλατό. Είναι, άλλωστε, ένα από τα πρόσωπα στα οποία ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει πολλά όσον αφορά την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ. Ψηλά στο Επικρατείας θα βρίσκεται και ο ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος είναι και σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Αμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ένα πρόσωπο με πολλές περγαμηνές, ο καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center Οθων Ηλιόπουλος, θα είναι στην πρώτη τριάδα ως εκπρόσωπος της Ομογένειας. Είναι μέλος του think tank του Αλέξη Τσίπρα και ένα από τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πανδημία.

Ενα από τα ονόματα που ακούστηκαν τελευταία για το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό της πρώην υπουργού Λούκας Κατσέλη. Κάποιοι, μάλιστα, στο κόμμα δεν θεώρησαν καθόλου τυχαία την παρουσία της στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα κατά την παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια.

Το όνομα ενός Αχαιού με «βαρύ» επώνυμο φιγουράρει για είσοδο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πρόκειται για τον γνωστό εργατολόγο Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος σάρωσε στις εσωκομματικές εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή και θεωρείται πως εκπροσωπεί τη νέα γενιά, με επαγγελματικά «παράσημα» και κοινωνική αναφορά. Δεν αποκλείεται στις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα να συμπεριληφθεί και δεύτερο πρόσωπο που προέρχεται από τους ένστολους, όπως είναι η πρώην υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία, αν δεν δώσει τη μάχη του σταυρού, είναι πιθανό να καταλάβει μία από τις τιμητικές θέσεις.

Η τελευταία τιμητική θέση φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» από τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Ο πρώην υπουργός το έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται βέβαιο ότι το αίτημά του θα γίνει αποδεκτό, ως ελάχιστος φόρος τιμής για την προσφορά του στο κόμμα όλα αυτά τα χρόνια.

Κινήσεις με υψηλό συμβολισμό

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αφού πρόκειται για το ψηφοδέλτιο που παραμένει παραδοσιακά κρυφό έως την ύστατη ώρα πριν από τις κάλπες. Ο σχεδιασμός του Νίκου Ανδρουλάκη διαφοροποιείται ελαφρώς, αφού μένει να γίνει μια συζήτηση με την Ελένη Χρονοπούλου, το όνομα της οποίας ακουγόταν για τη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου, εκπροσωπώντας τον απόδημο Ελληνισμό. Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να ακούσει την επιθυμία της ίδιας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την υπόθεση Γεωργούλη, αφού συνυπολογίσει το κατά πόσο μπορεί να σηκώσει το βάρος των… ερωτήσεων για όσα της συνέβησαν στον δρόμο προς τις κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τονίζουν ότι η ποιότητα του χαρακτήρα της Ελ. Χρονοπούλου, η μόρφωση και η αξία της, όπως άλλωστε και το ήθος και το θάρρος της, που πλέον την ανάγουν σε σύμβολο για τον κοινό νου, προϋπήρχαν. Στη δωδέκατη τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας θα βρεθεί ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του ιστορικού αγωνιστή της Αριστεράς, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού εκ μέρους του Ν. Ανδρουλάκη. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο, όπως όλα δείχνουν, θα βρίσκεται και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Νίκος Σαργκάνης, γνωστός ως «Φάντομ της Εθνικής».

Για την ίδια λίστα προορίζονται και δύο εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και νομικός στο επάγγελμα Δημήτρης Μάντζος και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου ήδη, παρά το νεαρό της ηλικίας του, Παναγιώτης Δουδωνής. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναμένεται να συμπεριληφθεί ακόμα ένα πρόσωπο που θα εκπροσωπεί το κεντροαριστερό άνοιγμα του κόμματος, ενώ φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμπερίληψης ονομάτων όπως είναι αυτά των κορυφαίων συνταγματολόγων Νίκου Αλιβιζάτου και Ευάγγελου Βενιζέλου, που είχαν αρχικά ακουστεί, αφού αμφότεροι δείχνουν να μη διεκδικούν μια τέτοια υποψηφιότητα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ