Πυκνώνουν τα σύννεφα της διάσπασης πάνω από την Κουμουνδούρου με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το Σάββατο να αναδεικνύεται ως εκ των πραγμάτων η κρισιμότερη των τελευταίων χρόνων και η οποία αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις και να στιγματίσει την πορεία του κόμματος εφ’ εξής.
Στο επίκεντρο της συζήτησης στην ΚΕ θα βρεθεί το ζήτημα των τυχόν κυρώσεων ή και του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την κούρσα για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που ενδεχομένως να πυροδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των προϋποθέσεων για τους υποψήφιους προέδρους που είχαν τεθεί – πέραν των υπογραφών και του Πόθεν Έσχες – υπάρχει και ο όρος του σεβασμού στο καταστατικό και στις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος, με την πλευρά της πλειοψηφίας να αφήνει αποχρώσεις – ενδείξεις για τη μη συμμόρφωση του κ. Κασσελάκη με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη.
Ενδεικτικό, σε κάθε περίπτωση, του σκηνικού ρήξης που επικρατεί ήταν το κάλεσμα από φερόμενους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη για συγκέντρωση έξω από τον χώρο που θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή το μεσημέρι του Σαββάτου, καθώς και οι διαρροές για αποχή μελών της ΚΕ προσκείμενων στον κ. Κασσελάκη, ώστε να μην επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία κι έτσι να μην είναι δυνατόν να ληφθεί κάποια ενδεχόμενη απόφαση αποκλεισμού της υποψηφιότητάς του.
Τι αποφασίστηκε στην Πολιτική Γραμματεία
Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του κόμματος, Παυσανία Παπαγεωργίου, το κείμενο της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας θα επαναλαμβάνει το οδικό χάρτη που έχει αποφασιστεί για το Συνέδριο, την εκλογή των συνέδρων και την εκλογή αρχηγού.
Επίσης η Πολιτική Γραμματεία υπογραμμίζει «την αναγκαιότητα των θεσμικών θέσεων για την επίτευξη της ομαλότητας και της ενότητας του κόμματος».
Στην συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία επανέλαβε την προηγούμενη απόφασή της όσον αφορά το εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη, δηλαδή ότι «επιστρέφεται ως απαράδεκτο».
Στο όργανο ετέθη σε ψηφοφορία το εάν θα συγκληθεί αύριο η Κεντρική Επιτροπή. Ο Νίκος Σκορίνης κατέθεσε πρόταση να αναβληθεί η Κεντρική Επιτροπή και να οριστεί νέα ημερομηνία, αφού προηγουμένως κληθούν οι πέντε υποψήφιοι στην Πολιτική Γραμματεία και ζητηθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει το εξώδικο.
Η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας ψήφισε να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή. Υπέρ της πρότασης του Νίκου Σκορίνη να αναβληθεί ψήφισαν επίσης ο Πάνος Ρήγας, η Ολυμπία Τελιγιορίδου και Θεοδώρα Τζάκρη. Λευκό ψήφισε ο Παύλος Πολάκης ως προς την αναβολή της Κεντρικής Επιτροπής αν και συμφώνησε με τα υπόλοιπα στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Λευκό ψήφισε και ο εκπρόσωπος της νεολαίας, Κωνσταντίνος Παναγιώτοπουλος. Απουσίαζαν και δεν βρέθηκαν στο τηλέφωνο η Ρένα Δούρου και η Μαρία Κουβέλη.
Ο κ. Σκορίνης δήλωσε στους δημοσιογράφους δικαιολογώντας την πρόταση του ότι «ήταν μία τελευταία προσπάθεια να αποφορτιστεί το κλίμα και να βρεθεί κοινός τόπος. Διαφορετικά και μέσα στο κλίμα που υπάρχει η αυριανή Κεντρική Επιτροπή θα σημαίνει την αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ σαν ενωμένη μορφή. Μακάρι να διαψευστώ».
Πάντως όσον αφορά την αυριανή Κεντρική Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί μόνο με την φυσική παρουσία των μελών της και όχι διαδικτυακά. Ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης δήλωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν. Αντίθετα η Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι θα είναι παρούσα. Ο Παύλος Πολάκης θα απουσιάζει γιατί έχει προγραμματισμένη εκδήλωση στην Κρήτη.
Στέφανος Κασσελάκης: Αποσύρω το εξώδικο, ώστε να μην έχουν κανένα άλλοθι
«Επειδή ο σκοπός του εξωδίκου μου επετεύχθη, αφενός με την εσπευσμένη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υπόλοιπων υποψηφίων και αφετέρου με τη ρητή καταδίκη της διαρροής από την ΠΓ της 8ης Οκτωβρίου 2024. Επειδή, όπως έχω ήδη δηλώσει, πρωταρχικό κίνητρο της διαμαρτυρίας μου ήταν η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κάθε στελέχους και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ (χθες θύμα της παράνομης διαρροής ήμουν εγώ, αύριο κάποιος άλλος)» υπογραμμίζει ο κ. Κασσελάκης και προσθέτει: «Επειδή, όπως επίσης έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, τη νομική οδό δε θα την ακολουθούσα ποτέ. Γι’ αυτούς τους λόγους, αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι».
Ο Στέφανος Κασσελάκης στρέφει τα «πυρά» του προς μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. «Κατά τη χθεσινή μου συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου είπα ότι «το όραμα για το πολίτευμα είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία». Όπως δημοσιεύουν όλα τα δημοσιογραφικά site, στη σημερινή συνεδρίαση, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (που θεωρεί ότι στη δημοκρατία μας δεν πρέπει να έχω δεύτερη ευκαιρία) αναφέρθηκε στο απόσπασμα αυτό λέγοντας: «Μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος, που αποτελεί λόγο αποκλεισμού κόμματος από εθνικές εκλογές ο μη σεβασμός του πολιτεύματος». 1. Παραθέτω το άρθρο 73 παρ. 6 του Συντάγματος που, με την αναθεώρηση του 2019, προβλέπει τη δυνατότητα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, δηλαδή τη δυνατότητα να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις νόμου στη Βουλή. 2. Παραθέτω δημοσίευμα με την ερώτηση που κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2022, αναφέροντας: «Τρία χρόνια έχουν παρέλθει μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και η παραπάνω δυνατότητα παραμένει ανενεργή, καθώς απαιτείται εφαρμοστικός νόμος και δεν διαφαίνεται κάποια σχετική νομοθετική πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. της ΝΔ). Αυτή η πρακτική αποτελεί περιφρόνηση προς το Σύνταγμα, τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς».
«Ζητώ από τα στελέχη που αγωνίζονται για τον αποκλεισμό μου από τις εκλογές για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να το κάνουν όντως επειδή δεν βάζω ζάχαρη στον καφέ μου. Είναι προτιμότερο, από το να παραχαράσσουν την ίδια την Ιστορία, τους αγώνες και τις προτάσεις του κόμματός μας προς την κατεύθυνση της συμμετοχικής – άμεσης δημοκρατίας», τονίζει σε άλλο σημείο της ανάρτησής του.
Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «επειδή ελεύθερο συνέδριο θα γίνει και ελεύθερες εκλογές θα γίνουν σε κάθε περίπτωση, συνιστώ ωριμότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Το μένος είναι κακός σύμβουλος. Ας σηκωθούμε όλοι λίγο ψηλότερα. Σε εκείνο το ύψος, θα συναντήσουμε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που περιμένει καρτερικά να εκφράσει δημοκρατικά την ψήφο του».
Κατά τη χθεσινή μου συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου είπα ότι «το όραμα για το πολίτευμα είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία».
Όπως δημοσιεύουν όλα τα δημοσιογραφικά site, στη σημερινή συνεδρίαση, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (που θεωρεί ότι στη δημοκρατία μας δεν πρέπει να… pic.twitter.com/DtsEtePBvk
— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) October 11, 2024
Λίγη ώρα μετά την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη για την απόσυρση του εξωδίκου, στελέχη του κόμματος προσκείμενα στους «87» αναρωτιώνταν με νόημα αν αποσύροντάς το αποσύρει και την υπογραφή του σε αυτό ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταγγελίες για σχέδιο αποκλεισμού
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Στέφανος Κασσελάκης υποστήριξε ότι υπάρχει σχέδιο για τον αποκλεισμό του από την κούρσα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι παραμένει πρόεδρος και ζητώντας από το συνέδριο να αποφανθεί. «Πιστεύω ότι υπάρχει ένα σχέδιο εν κινήσει που στοχεύει στον αποκλεισμό μου από την υποψηφιότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Στέφανος Κασελάκης δεν δίστασε να αναφερθεί και στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι, εάν ο πρώην πρόεδρος επιθυμεί την επιστροφή του στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, θα ήταν πιο έντιμο να θέσει υποψηφιότητα απέναντί του.
Σε τεταμένο κλίμα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – Πυρά από στελέχη των «87» κατά Κασσελάκη
Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας καταγράφηκε η έντονη αντίδραση μιας σειράς μελών του οργάνου για το γεγονός της μη απόσυρσης του εξωδίκου από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ νερό στον μύλο των αντιδράσεων φέρεται να έριξαν και οι δηλώσεις του στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» και στον Νίκο Χατζηνικολάου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Όλγα Γεροβασίλη στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι «ο Κασσελάκης δεν πήρε πίσω το εξώδικο. Εξακολουθεί να λέει ότι είναι πρόεδρος» υπογραμμίζοντας ότι αυτό συνιστά έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις του κόμματος. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «χθες μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος, κάτι που αποτελεί λόγο αποκλεισμού του κόμματος από εθνικές εκλογές ο μη σεβασμός του πολιτεύματος».
«Η δράση του Κασσελάκη είναι διασπαστική κίνηση. Όχι η αντίδραση του κόμματος απέναντι σ αυτή» φέρεται να υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «η αντίδραση με τη σύγκληση της ΚΕ είναι η μίνιμουμ κίνηση αξιοπρέπειας».
Παίρνοντας τον λόγο ο Γιάννης Ραγκούσης φέρεται να ανέφερε πως «το εξώδικο είναι η μέχρι στιγμής κορυφαία πράξη ποινικοποίησης του κόμματος, σε συνέχεια άλλων που πρόσφατα προηγήθηκαν.
Στόχος της ποινικοποίησης του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη και τους/τις ομοίους του είναι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο Κασσελάκης όχι μόνο δεν πήρε πίσω το εξώδικο αλλά δηλώνοντας ότι ικανοποιήθηκε μετά από αυτό και γι’ αυτό δεν το συνεχίζει, ουσιαστικά είπε πως καλώς έπραξε και το απέστειλε, επομένως καλώς ποινικοποίησε την κομματική λειτουργία.
Η τεχνητή προσπάθεια ακύρωσης της απαρτίας στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕ αποτελεί μία αθέμιτη και πρωτοφανής υπονόμευση λειτουργίας των οργάνων, δηλαδή της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα από την ΠΓ».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κατερίνα Νοτοπούλου, στην τοποθέτησή σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι «είναι απόλυτη αναγκαιότητα να εξασφαλιστεί η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής στην ΚΕ. Έχουν εξοντωθεί οικονομικά και χρονικά οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες, ας δείξουμε τον ελάχιστο σεβασμό στη ζωή τους διασφαλίζοντας το αυτονόητο: τη συμμετοχή τους».
Έκκληση απηύθυνε η Θεοδώρα Τζάκρη στη διάρκεια της τοποθέτησής της στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποφευχθεί η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής με μοναδικό σκοπό τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία.
Συγκεκριμένα, απευθυνόμενο προς τους Νίκο Παππά, Ράνια Σβίγκου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μαρία Κουβέλη και Γιώτα Μπελώνη, η κα Τζάκρη ανέφερε πως «η εν λόγω απόφαση για συνεδρίαση της ΚΕ με θέμα τον διοικητικό αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές προφανώς δυναμιτίζει την εκλογική διαδικασία κι οδηγεί σε διάλυση τον ΣΥΡΙΖΑ».
Σημείωσε, επίσης, ότι «στις οκτώ παραδοσιακές ακραίες σχισματικές φωνές της ΠΓ προστέθηκαν κι άλλοι 5 εκ των ενδιαμέσων, ο πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Μαρία Κουβέλη και η Γιώτα Μπελώνη, που με πρόσχημα το εξώδικο προσχώρησαν στο μπλοκ αυτό».
«Σε αυτούς τους 5 λοιπόν απευθύνομαι και ζητώ να το ξανασκεφτούν και να το μαζέψουν. Ιδιαιτέρως θεωρώ ότι οι δύο νομικοί εξ αυτών δεν μπορεί να υποστηρίζουν την περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων κάποιου, αν κι εφόσον αυτός ασκήσει κάποιο νόμιμο δικαίωμα του, όπως εν προκειμένω ήταν η εξώδικη διαμαρτυρία. Πρόκειται για νομικό σολοικισμό και πριν από όλα βουλευτές, στελέχη, μέλη, του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουμε επιστήμονες», πρόσθεσε.
Η Θεοδώρα Τζάκρη, απευθυνόμενη στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας είπε: «Όσοι εξ υμών το θεωρείτε ως μείζον θέμα μπορείτε να πάρετε και τις σχετικές πολιτικές πρωτοβουλίες, με τελικό όμως στόχο τον κατευνασμό, αλλά και σύμφωνα πάντα με τα όσα ο καθείς/καθεμία πιστεύει».
«Κάνω λοιπόν έκκληση στην σωφροσύνη ανθρώπων που σέβονται την πορεία τους και την υστεροφημία τους. Δεν έχω τίποτα να περιμένω από ανθρώπους που θέλουν να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι ικανοί για όλα και για την χρήση κάθε διοικητικού μέτρου για να εξοβελίσουν την λαϊκή βούληση και να αποφύγουν την αυστηρή της κρίση. Υπάρχει η ανάγκη ενός modus vivendi ανάμεσα στη προφανή κασσελακική πλειοψηφία της βάσης και στην αντικασσελακική πλειοψηφία της ΚΕ», κατέληξε.