ΣΥΡΙΖΑ: Συμβιβασμοί και… κόντρες με το βλέμμα στο Συνέδριο – Τι θα πει ο Κασσελάκης, ερωτηματικό η στάση του Τσίπρα

Με το βλέμμα στο Συνέδριο που αρχίζει αύριο, Πέμπτη 22/2, με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους,  μετά την ένταση που προκλήθηκε με αφορμή το επίμαχο ερωτηματολόγιο και κορυφώθηκε με την επιστολή του προς την Πολιτική Γραμματεία.

Οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για συμφωνία «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» προκειμένου να αποφευχθεί νέος γύρος εσωστρέφειας ενόψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Η τελευταία διαρροή από την Κουμουνδούρου το πρωί της Τετάρτης έχει προκαλέσει νέο γύρο συζητήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάποιοι βλέπουν αλλαγή στάσης του κ. Κασσελάκη μέσα σε λίγες ώρες. Πράγματι, μόνο ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, που συνεδρίασε για δεύτερη φορά την Τρίτη, και συγκεκριμένα ο Διονύσης Τεμπονέρας, ζήτησε να μπει σε ψηφοφορία το θέμα της ανάκλησης της επιστολής που είχε στείλει ο πρόεδρος του κόμματος στα μέλη του οργάνου.

Όντως αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από όλους γιατί όπως έλεγαν μέλη του οργάνου ήδη με τα όσα είχε πει ο Στέφανος Κασσελάκης είχε διαφανεί η πρόθεσή του να πάρει πίσω κάποιες σκληρές εκφράσεις, με τις οποίες στην επιστολή του μεμφόταν την Πολιτική Γραμματεία.

Η Κουμουνδούρου λέει σήμερα πως όταν τέθηκε το θέμα απορρίφθηκε, καθώς σε εκείνο το σημείο όλοι είχαν διάθεση να πέσουν οι τόνοι.  Παράλληλα είναι ενοχλημένοι γιατί κυριάρχησε η εικόνα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να κάνει πίσω σε όλα, ενώ θεωρούν ότι έγιναν αμοιβαία βήματα εκτόνωσης, καθώς κανείς δεν έθεσε θέμα αμφισβήτησης, ούτε ανέφεραν το παραμικρό για σύγκληση της κεντρικής επιτροπής, όπως ακουγόταν τις προηγούμενες μέρες.

Πρόκειται για μία εύθραυστη εκεχειρία, με τον Στέφανο Κασσελάκη να έχει πάντα στο τραπέζι – σε περίπτωση αμφισβήτησής του – το όπλο της προσφυγής στις εσωκομματικές κάλπες.

Τι να περιμένουμε από την ομιλία Κασσελάκη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του αύριο, στο συνέδριο στο Ταε Κβο Ντο, θα κινηθεί προγραμματικά χωρίς να θέσει θέμα καταστατικών αλλαγών, όπως αυτές που υπάρχουν στο ερωτηματολόγιο και άναψαν φωτιές. Αυτές φαίνεται πως παραπέμπονται στο τακτικό συνέδριο του φθινοπώρου.

Ωστόσο μένει να δούμε τους τόνους που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει ο κ. Κασσελάκης μετά από μία εβδομάδα συγκρούσεων στο εσωτερικό του κόμματος. Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια έκπληξη που θα δώσει αφορμή για να ξεσπάσει νέος γύρος αντιπαράθεσης στο συνέδριο.

Ερωτηματικό η στάση του Αλέξη Τσίπρα

Ερωτηματικό παραμένει το τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν βέβαιο ότι θα έλυνε τη σιωπή του και θα μιλούσε στο συνέδριο.

Αυτή τη στιγμή το μόνο βέβαιο είναι ότι θα δώσει το παρών, όμως η κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες, τον έχει κάνει να έχει δεύτερες σκέψεις για το εάν θα πρέπει να μιλήσει, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1. Κι αυτό γιατί όλοι θα περάσουν από μικροσκόπιο την ομιλία του για το αν στηρίζει ή αδειάζει τον διάδοχό του. Συνεπώς, θα είναι μία δύσκολη απόφαση για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε ο Αντώνης Δελατόλλας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, κάποια στελέχη από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει να μαζεύουν υπογραφές προκειμένου να εκλεγούν μετά το συνέδριο νέα κεντρική επιτροπή και πολιτική γραμματεία, καθώς επιθυμεί να έχει τον έλεγχο των συσχετισμών στο κόμμα μέχρι τις ευρωεκλογές.

Ένταση και στην ΚΟΕΣ

Ο Πάνος Ρήγας θα είναι ο πρόεδρος του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.  Πάντως, η τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης, με νέες ομαδοποιήσεις και μετακινήσεις να καταγράφονται.

Συγκεκριμένα, η εισήγηση των Γραμματέων ήταν να τεθεί Πρόεδρος του Συνεδρίου ο Πάνος Ρήγας με την στήριξη του Στέφανου Κασσελάκη,  αλλά παρενέβη ο Χρήστος Σπίρτζης, προτείνοντας για Πρόεδρο τον Νίκο Μαδεμλή – άνθρωπο του Νίκου Παππά – για να σηματοδοτήσει το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά.

Όμως, ο κ. Παππάς, φαίνεται ότι μετακινήθηκε στο πλευρό του κ.Ρήγα, σφραγίζοντας τη «μετακίνησή» του στους νεοπροεδρικούς.

Τελικά, στην ψηφοφορία επικράτησε ο κ. Ρήγας του κ. Μαδεμλή με 24-14, ενώ με την πλευρά των «νεοπροεδρικών» βρέθηκε και ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Η πλευρά του Διονύση Τεμπονέρα πρότεινε τον Χάρη Τσιόκα, ωστόσο και εκείνοι  στο τέλος συντάχθηκαν με την πλευρά του Χρήστου Σπίρτζη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κάποια στιγμή στη συνεδρίαση έπεσε το zoom, με αποτέλεσμα στο μεσοδιάστημα να γίνουν τα απαραίτητα τηλεφωνήματα στα μέλη της ΚΟΕΣ.

Το κλίμα έτσι πολώθηκε ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα η γραμμή του Νίκου Παππά υπέρ του Πάνου Ρήγα να συσπειρώσει ένα 30% στην υποψηφιότητα του κ. Μαδεμλή.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ