ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση προ των πυλών – Έντονο παρασκήνιο πριν από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Έντονες ήταν οι ζυμώσεις στις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στο Σαββατοκύριακο καθώς τα στελέχη καλούνται να τοποθετηθούν για το χρονοδιάγραμμα εκλογής αρχηγού και διεξαγωγής του Συνεδρίου αλλά και για τις υποψηφιότητες για την ηγεσία.

Στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδριάζει την Δευτέρα θεωρείται βέβαιο ότι θα συγκρουστούν οι δύο βασικές «γραμμές» για το χρονοδιάγραμμα. Συγκεκριμένα εκείνη του Χρήστου Σπίρτζη που έχει διαχωρίσει τη θέση του από τους «προεδρικούς» και διεκδικεί να μην γίνουν διαδικασίες fast track. Σε αυτήν «κουμπώνει» και η «πλατφόρμα» του  Διονύση Τεμπονέρα, από την ΡΕΝΕ, που συμφωνεί ότι δεν χρειάζονται γρήγορες διαδικασίες.

Από την άλλη υπάρχει η απόφαση της προηγούμενης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας για διαρκές Συνέδριο τον Αύγουστο, εκλογή αρχηγού στις αρχές Σεπτεμβρίου και τακτικό Συνέδριο τον Νοέμβριο. Ο στόχος είναι το κόμμα να μην μείνει ακέφαλο για ένα εξάμηνο και ο νέος αρχηγός να παρουσιαστεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Παρά τις φωνές που ζητούν σύμπνοια για το χρονοδιάγραμμα, όπως έκανε πρόσφατα σε άρθρο του ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός, φαίνεται ότι ο Χρήστος Σπίρτζης θα δώσει μάχη προκειμένου να αλλάξουν οι αποφάσεις. Όπως έχει ήδη πει δημόσια δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει αρχηγό μέσα στο καλοκαίρι όταν όλοι θα λείπουν ούτε να επιλέξει κάποιον υποψήφιο χωρίς να γνωρίζει αναλυτικά τις θέσεις του για την επόμενη μέρα στο κόμμα και την χώρα.

Το βασικό πρόβλημα αυτήν την στιγμή εντοπίζεται στην πολυδιάσπαση των προεδρικών ομάδων, που αποτελούν και την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή.  Σε αυτή την φάση δεν φαίνεται να υπερισχύουν οι αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην γίνουν δεκτές από την Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει στις 15-16 Ιουλίου.

«Κλειδώνει» η υποψηφιότητα Αχτσιόγλου – Κλειστά τα χαρτιά του Τσακαλώτου

Στις διεργασίες που γίνονται αυτή την περίοδο στην Κουμουνδούρου οι εσωκομματικές τάσεις επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν ποιους υποψήφιους θα στηρίξουν. Μία από τις υποψηφιότητες που φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» είναι της πρώην υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει την στήριξη του συναδέλφου της στο οικονομικό επιτελείο του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση και της ομάδας των «6+6» του Δημήτρη Τζανακόπουλου και Νάσου Ηλιόπουλου.

Θεωρείται ένα δυνατό πρόσωπο επικοινωνιακά που έχει έρθει πρώτη σε σταυρούς. Το βασικό ερώτημα είναι οι θέσεις τις οποίες θα εκφράσει και πώς θα τοποθετηθεί στο θέμα της διεύρυνσης. Αν δηλαδή θα συνεχίσει ό,τι ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας με το άνοιγμα στο κέντρο ή θα στηρίξει μία πιο αριστερόστροφη κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης της «Ομπρέλας» βλέπουν με θετικό μάτι την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου σε περίπτωση που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος. Η ομάδα στηρίζει τον πρώην υπουργό Οικονομικών εάν επιλέξει να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο ο ίδιος δεν έχει δηλώσει τις προθέσεις τους.

«Γρίφος» η υποψηφιότητα από τους προεδρικούς και η στάση των ΠΑΣΟΚογενών

Στους προεδρικούς φαίνεται ότι η απάντηση του ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν είναι πιο δύσκολη. Για την κούρσα διαδοχής ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Παππά, Ρένας Δούρου και Παύλου Πολάκη για την κούρσα. Σε αυτή την φάση, όμως, δεν υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο των προεδρικών.

Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται για όλους τους υποψήφιους είναι τι θα πράξουν με το άνοιγμα στο κέντρο και τους ΠΑΣΟΚογενείς. Η τάση τωνΠΑΣΟΚογενών αυτή την στιγμή τηρεί στάση αναμονής και περιμένει να δει ποιες θα είναι οι θέσεις των υποψηφίων. Μάλιστα  η Έφη Αχτσιόγλου φέρεται να έχει έρθει ήδη σε επαφή μαζί τους για να τους διαβεβαιώσει ότι δεν έχουν βάση οι φήμες πως δεν τους θέλει στο κόμμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ