ΣΥΡΙΖΑ: Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης είναι το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέας ηγεσίας ενόψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο και Κυριακή αλλά και οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το παρασκήνιο

Ολοι προετοιμάζονται ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής, αν και στο παρασκήνιο γίνονται συμμαχίες για να ανατρέψουν τον οδικό χάρτη που αποφασίστηκε στην Πολιτική Γραμματεία και την εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αντιθέτως, μια πτέρυγα των «προεδρικών» (Ν. Παππάς) και κάποιοι «πασοκογενείς», όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, έδωσαν -σύμφωνα με πληροφορίες- τα χέρια με την τάση «ΡΕΝΕ», στην οποία είναι ο Δ. Τεμπονέρας, για να ζητήσουν στην Κεντρική Επιτροπή την αναβολή των διαδικασιών, με τη διεξαγωγή Συνεδρίου και τις κάλπες για την ηγεσία να μετατίθενται για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο αντίστοιχα, μετά δηλαδή τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτή η πρόταση αναμένεται να βάλει φωτιά στην Κεντρική Επιτροπή, με την «Ομπρέλα» να μη συζητά καν το ενδεχόμενο αναβολής, καθώς δέχθηκε να γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου και πρότεινε να εκλεγεί πρόεδρος μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ και αρκετοί από την Κίνηση Μελών θεωρούν ότι το θέμα της ηγεσίας πρέπει να κλείσει πριν από τη ΔΕΘ.

Το πόσο ενωμένη θα εμφανιστεί στην Κεντρική Επιτροπή η μέχρι τώρα πολυδιασπασμένη, απόντος του φυσικού της ηγέτη, τάση των «προεδρικών» θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις, καθώς ο συσχετισμός που υπήρχε μέχρι σήμερα (75-25) της δίνει σαφές προβάδισμα.

Ωστόσο, είναι φανερό πως ενδεχόμενη αλλαγή του χρονοδιαγράμματος θα προκαλέσει «εμφύλιο» στο κόμμα, με απρόβλεπτες διαστάσεις. Μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Γιώργου Τσίπρα στον υπαρκτό κίνδυνο της διάσπασης, καθώς ακολούθησε ανάλογη παραδοχή και από τον αναπληρωτή γραμματέα Γιώργο Βασιλειάδη. Μπορεί όλοι δημοσίως να ξορκίζουν αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο πολλοί φοβούνται ότι, χωρίς τη συγκολλητική ουσία που ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, είναι πιθανό να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του Πάνου Καμμένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε.

Ενόχληση του Αλέξη Τσίπρα

Οι εσωκομματικές διαφωνίες για το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής έχουν προκαλέσει σύμφωνα με δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών” την ενόχληση του Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι με εισήγηση της πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας οι διαδικασίες δρομολογούνται για τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, γεγονός που βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετα στελέχη του κόμματος, τα οποία θέλουν να μεταθέσουν το χρονοδιάγραμμα για τον Νοέμβριο.

Επ’ αυτής της διαμάχης φαίνεται να είναι ενοχλημένος ο Αλέξης Τσίπρας, με τις πληροφορίες της εφημερίδας να αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να παρέμβει ανοιχτά, ωστόσο θεωρεί αδιανόητο το γεγονός να μείνει το κόμμα χωρίς πρόεδρο επί 5 μήνες, μια κατάσταση που εκτιμά ο ίδιος ως «διαλυτική».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ