ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνίες για το χρονοδιάγραμμα εκλογής προέδρου – Ενόχληση Τσίπρα για ενδεχόμενη καθυστέρηση

Το πολιτικό θερμόμετρο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει… ιστορικά υψηλά, καθώς σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, με φόντο την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της 15ης Ιουλίου. Οι εσωκομματικές διαφωνίες για το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής έχουν προκαλέσει σύμφωνα με δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών” την ενόχληση του Αλέξη Τσίπρα.

Το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή, θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου. Υπενθυμίζεται ότι με εισήγηση της πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας οι διαδικασίες δρομολογούνται για τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, γεγονός που βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετα στελέχη του κόμματος, τα οποία θέλουν να μεταθέσουν το χρονοδιάγραμμα για τον Νοέμβριο.

Επ’ αυτής της διαμάχης φαίνεται να είναι ενοχλημένος ο Αλέξης Τσίπρας, με τις πληροφορίες της εφημερίδας να αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να παρέμβει ανοιχτά, ωστόσο θεωρεί αδιανόητο το γεγονός να μείνει το κόμμα χωρίς πρόεδρο επί 5 μήνες, μια κατάσταση που εκτιμά ο ίδιος ως «διαλυτική».

Οι συμμαχίες

Το αίτημα για διαδικασίες τον Νοέμβριο υποστηρίζεται από μερίδα της Κίνησης Μελών αλλά και από τη ΡΕΝΕ, ενώ διαφορετική άποψη έχουν η Ομπρέλα, οι ΠΑΣΟΚογενείς, η ΔΗΜΑΡ και η ομάδα των 6 συν 6. Όλα, όπως φαίνεται, θα κριθούν στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θερμή. Στέλεχος της ΡΕΝΕ, δήλωσε ότι «για εμάς είναι κόκκινη γραμμή το θέμα του πολιτικού πλαισίου. Δεν μπορούμε να βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα πρέπει να συζητήσουμε τις πολιτικές και μετά τα πρόσωπα».

Την ίδια κόκκινη γραμμή έχει βάλει δημόσια και ο Χρήστος Σπίρτζης από την Κίνηση Μελών. Πρώτα συζήτηση και έπειτα διαδικασίες. Ωστόσο ερώτημα παραμένει τι θα πράξει ο Νίκος Παππάς, από την ίδια τάση, που όλα δείχνουν ότι θα είναι και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος. Στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία δεν είχε ψηφίσει την πρόταση Σπίρτζη για εκλογή νέων γραμματέων, πολιτικής γραμματείας και κεντρικής επιτροπής μετά την παραίτηση Τσίπρα και πριν από την εκλογή νέου προέδρου. Ενα δείγμα των προθέσεών του το έδωσε πάντως χθες, στη συνέντευξή του στη Real News: «Η πολιτική συζήτηση προηγείται των προσώπων. Η συζήτηση για τα πρόσωπα έχει σημασία, αλλά ερήμην πολιτικής είναι κενό γράμμα».

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο Διονύσης Τεμπονέρας επανήλθε χθες στο προσκήνιο με επιστολή-πολιτική πλατφόρμα προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνει τη θέση που είχε διατυπώσει και στην προηγούμενη πολιτική γραμματεία (συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ, εκλογή αρχηγού μετά τις αυτοδιοικητικές), ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπής των αποφάσεων του προηγούμενου συνεδρίου, οι οποίες είχαν την υπογραφή Τσίπρα.

Την ίδια ώρα ο Γιάννης Ραγκούσης σε μήνυμά του προς τους πολίτες της Β’ Πειραιά στο facebook άφηνε αιχμές κατά των στελεχών που ανακάλυψαν τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν εορτής, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «δεν επιθυμώ να εμφανιστώ ως μετά Χριστόν προφήτης, ούτε να ανακαλύψω ξαφνικά θέματα που δεν είχα θέσει ποτέ ως κριτικές μου επισημάνσεις, στα συλλογικά όργανα του κόμματος ή στον Αλέξη Τσίπρα που με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και τη στενότατη συνεχή συνεργασία μας».

Στέλιος Κούλογλου: Θέλει διαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ

Για διπλή ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του κόμματος Στέλιος Κούλογλου. «Πρέπει να λήξει το δυνατόν συντομότερο το θέμα της ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε μιλώντας στην στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.

«Το βασικό κριτήριο επιλογής θα πρέπει να είναι η προϊστορία και οι ικανότητες κυβερνητικής διαχείρισης», εξήγησε για τα χαρακτηριστικά του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαι υπέρ του μοντέλου της διαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ, ενός άντρα και μιας γυναίκας», υπογράμμισε.

«Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα των μεσαίων στρωμάτων, με επεξεργασμένες προτάσεις», απάντησε σε ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προσεγγίσει ορισμένες κοινωνικές ομάδες. «Ολα τα κόμματα της Αριστεράς έχουν απομακρυνθεί από τις ανάγκες του κόσμου», είπε.

 

Παπαδημούλης: Δεν μπορεί να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ έξι μήνες χωρίς Πρόεδρο

“Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την οδυνηρή ήττα και την παραίτηση Τσίπρα, δεν μπορεί να μείνει για 6 μήνες χωρίς Πρόεδρο. Για να ασκήσουμε αποτελεσματικά τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απαιτείται σοβαρότητα κ ευθύνη. Να βάλουμε όλες κι όλοι το “εμείς” πάνω από τα διάφορα «εγώ»» αναφέρει ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε ανάρτησή του.

«Να εφαρμοστεί το πλάνο που προτείνει με ευρύτατη πλειοψηφία η Πολιτική Γραμματεία. Απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η προετοιμασία για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Οι υποψήφιες-οι Πρόεδροι να καταθέσουν Υποψηφιότητα κ πρόταση και να δεσμευτούν για την στήριξη όποιας-ου εκλεγεί” πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ