ΣΥΡΙΖΑ-“Πρώτη επιλογή” το ευρώ

ΣΥΡΙΖΑ-“Πρώτη επιλογή” το ευρώ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Πρόσω ολοταχώς για το ιδρυτικό του συνέδριο στις 10-14 Ιουλίου βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μετατραπεί σε ενιαίο κόμμα και να διεκδικήσει ως τέτοιο την διακυβέρνηση της χώρας στις επόμενες εκλογές. Τονίζει εξάλλου την ανάγκη δημοκρατικής διεξόδου από την κρίση, μέσω εκλογών και ανάδειξης «κυβέρνησης της Αριστεράς».

Στην απόφαση που έλαβε χθες κατά το κλείσιμο των διήμερων εργασιών της η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, διευκρινίζεται ότι στόχος είναι να σωθεί η Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν συνιστά επιλογή του κόμματος, πλην όμως αυτό ετοιμ��ζεται για κάθε ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται σαφές ότι το νόμισμα δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής του. Αντίθετα, στόχος είναι να αποκρουστεί η λιτότητα. 

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο απόφασης, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην πρότασή του για συνεργασία των δυνάμεων από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, την ριζοσπαστική οικολογία ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά», εν είδει προτάσεως που βρίσκεται στον «πυρήνα» του σχεδίου για την κυβέρνηση της Αριστεράς. 

Στη συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε πάντως από τις συνήθεις αντεγκλήσεις μεταξύ πλειοψηφίας και αριστερής μειοψηφίας του κόμματος γύρω από το ευρώ, τις συμμαχίες, αλλά και τη λειτουργία του κόμματος, κατατέθηκαν τελικά από την Αριστερή Πλατφόρμα προς ψήφιση δύο τροπολογίες, που απορρίφθηκαν. 

Αναφορικά με το νόμισμα, η Αριστερή Πλατφόρμα επέμενε ότι ένα ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη δεν συνιστά «καταστροφή» ή εθνική απομόνωση, αντίθετα «στον βαθμό που εντάσσεται σε ένα προοδευτικό σχέδιο ρήξης με τα μνημόνια και την τρόικα (…) μπορεί να αποτελέσει μία βιώσιμη και θετική πρόταση διεξόδου». 

Όσον αφορά δε στις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ, η εσωκομματική μειοψηφία επέμενε στην ανάγκη συμπόρευσης κατά πρώτο λόγο με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, ενώ τυχόν συνεργασίες με προσωπικότητες και συλλογικότητες από τον σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό χώρο, θα έπρεπε κατά την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας να γίνονται δυνατές με όρους μετατοπίσεων προς τα αριστερά και όχι αναδίπλωσης του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά. 

«Δεν αφορούν σε καμία περίπτωση πρόσωπα ή φορείς που είχαν ρόλους σημαντικής ευθύνης στη δεξιόστροφη πορεία του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στις μνημονιακές επιλογές του και πολύ περισσότερο τέτοιου είδους ευρύτερες συνεργασίες δεν αφορούν δυνάμεις κεντροδεξιού προσανατολισμού, ανεξάρτητα από την αντιμνημονιακή ρητορική», σημειωνόταν χαρακτηριστικά, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για τυχόν συνεργασία με πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ όπως η Λούκα Κατσέλη και σχήματα όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. 

Όσον αφορά στην τρίτη τροπολογία για τη δημοκρατική και συλλογική λειτουργία του κόμματος, δεν ετέθη τελικά σε ψηφοφορία από την Αριστερή Πλατφόρμα.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ