Συρίγος: Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης – Νέες διευκρινίσεις μετά τις αντιδράσεις

Νέες διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης έκανε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος.

Στέφανος Κασσελάκης: «Πυρά» εναντίον Συρίγου για τη Συνθήκη της Λωζάννης – «Κάνει δώρο στον Ερντογάν»

«Συνειδητά διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις μου», είπε εισαγωγικά, εξηγώντας πως αφενός οι διατάξεις της Συνθήκης είναι «παρωχημένες» στην πλειονότητά τους, όπως αυτές που κάνουν λόγο για εγγυήτριες δυνάμεις και ανταλλαγές πληθυσμών, αφετέρου ότι, «οι Τούρκοι επικαλούνται διαρκώς και δεν θέλουν να αλλάξουν τη συνθήκη».

«Η ακροδεξιά το πήρε ως φεϊγβολάν», είπε, και «ακολουθεί» ο ΣΥΡΙΖΑ.

Υπεραμύνθηκε των διατάξεων της Συνθήκης για τα σύνορα, χαρακτηρίζοντάς τες «ιερές» και τόνισε ότι, είναι «το μόνο που επικαλούμαστε εμείς και δεν πειράζουμε».

«Οι Τούρκοι δεν θεωρούν παρωχημένες τις διατάξεις περί στρατιωτικοποιήσεως των νησιών», συμπλήρωσε και διερωτήθηκε, «αν αύριο το πρωί η Τουρκία πει ότι, αποσύρει τα όπλα, εμείς θα σπεύσουμε να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά;», για να απαντήσει αρνητικά, ενώ επανέλαβε πως, «η συνθήκη μιλά για ένα σωρό πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με το σήμερα. Το 97% είναι νεκρό, παρωχημένο».

Ξεκαθάρισε πως, «δεν ανέφερα ποτέ τη λέξη να ξανασυζητήσουμε» και είπε ότι, «η Τουρκία επιδιώκει να συζητήσει για τις μειονότητες και το λέει όταν εξόντωσε τη μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. Δεν συζητά για παρωχημένο, αλλά για αλλαγή».

Σχολιάζοντας το σχόλιο του Στέφανου Κασσελάκη για τη δήλωσή του είπε πως, «το μόνο θετικό που βρίσκω στη δήλωση Κασσελάκη είναι ότι, είναι ένα κόμμα της πατριωτικής Αριστεράς».

Ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αποστρατικοποιήσης των νησιών, λέγοντας πως, «και να πάψει να απειλείται, δεν αποστρατικοποιείται» και ότι, πρόκειται για εθνική θέση από το 1995».

«Από όλο το σύμπλεγμα της Συνθήκης της Λωζάνης το μόνο που έχει η αξία είναι τα σύνορα και οι μειονότητες. Δεν τα συζητάμε», κατέληξε.

«Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης αλλά για τις παρωχημένες διατάξεις»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Συρίγος υποστήριξε ότι «είναι κάτι που ξεκίνησε από την ακροδεξιά και με έκπληξη βλέπω ότι το παίρνει ο κ. Κασσελάκης. Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση, αλλά για το θέμα των παρωχημένων διατάξεων».

«Είπα ότι είναι παρωχημένη, διότι το μόνο που μας ενδιαφέρει από τη Συνθήκη της Λωζάνης, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, είναι οι διατάξεις περιορισμού συνόρων. Το θέμα των παρωχημένων διατάξεων είναι κάτι αυτονόητο. Είναι ένα κείμενο 101 ετών. Καταρχάς έχει διατάξεις για το πως θα πληρώσουμε το οθωμανικό χρέος. Παίζει ρόλο πώς θα πληρώσουμε το οθωμανικό χρέος στο σήμερα;

Έχει διατάξεις για το πώς θα γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων, τι θα γίνει με τα συμμαχικά νεκροταφεία, τι θα γίνει με τις εταιρείες οι οποίες είχαν συμβόλαια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όλα αυτά είναι νεκρά, είναι περασμένα» εξήγησε ο κ. Συρίγος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ