Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Που στοχεύει ο Τσίπρας

Στις 17.30 συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να ολοκληρώσει την επεξεργασία της εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Η εισήγηση θα περιλαμβάνει την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τις προτάσεις για τον προγραμματισμό της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου. Ως προς τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου υπάρχει η αρχική πρόταση να γίνει την άνοιξη, αλλά έχουν γίνει και δεύτερες σκέψεις, που σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να επικρατούν, το συνέδριο να διεξαχθεί νωρίτερα, περί τα τέλη Ιανουαρίου. Η ακριβής ημερομηνία αναμένεται να αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή.

Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να εκλέξει γενικό γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν τον Παναγιώτη Ρήγα, και νέα Πολιτική Γραμματεία, που θα οδηγήσουν το κόμμα στο συνέδριο. Ως προς την στελέχωση της Πολιτικής Γραμματείας υπάρχει προβληματισμός αν θα πρέπει να συμμετέχουν υπουργοί και αν η συμμετοχή τους μπορεί να επιδράσει θετικά ή αρνητικά στην αποτελεσματική λειτουργία του κομματικού οργάνου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολιτικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, είναι να επανασυσπειρωθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτής της στόχευσης, οι ίδιες πηγές θεωρούν πιθανό μέλη του κόμματος που αποχώρησαν με την διάσπαση να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό προϋποθέτει πρόσκληση για κοινή δράση και σχέδιο κομματικής ανασυγκρότησης, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει ελκυστικός, κυρίως στη νέα γενιά.

Ως προς τη διατήρηση των ιδεολογικών τάσεων, οι ίδιες κομματικές πηγές, επισημαίνουν ότι δεν έχει ουσιαστικό νόημα η συζήτηση περί κατάργησής τους. Πρώτον, γιατί οι ιδεολογικές τάσεις αποτελούν ένα κομματικό κεκτημένο για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερον, γιατί ακόμη και αν καταργηθούν επίσημα, δεν θα καταργηθούν οι ομαδοποιήσεις και οι ιδεολογικοί χώροι, όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα παγκοσμίως.

Υπό αυτό το πρίσμα, η συζήτηση που θα αρχίσει στον ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή και θα ολοκληρωθεί στο συνέδριο θα έχει σημαντική επίδραση στον ιδεολογικό και ιδεολογικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και θα επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον του κόμματος, αλλά και της κυβέρνησης.

 

Διαβάστε επίσης

Νέο Γραμματέα εκλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ