Συνάντηση Βενιζέλου-Μπονίνο στη Ρώμη

Συνάντηση Βενιζέλου-Μπονίνο στη Ρώμη

Η Ιταλίδα υπουργός ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα θα έχει την προεδρία το πρώτο εξάμηνο και εμείς το δεύτερο εξάμηνο 2014. Και θα εστιάσουμε από κοινού στο 2014, το έτος της Μεσογείου, που περιλαμβάνει πολλά θέματα και τομείς που θα επεξεργαστεί ο συνάδελφος κ. Βενιζέλος. Εννοούμε τη νότια Μεσόγειο, αλλά και την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, για την οποία έχουμε συνεργαστεί. Αυτά είναι τα γενικά θέματα που συζητήσαμε. Θα εντατικοποιηθούν οι διμερείς επισκέψεις εν όψει των προετοιμασιών για τις δύο προεδρίες. Για παράδειγμα, αναμένεται η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εσωτερικών τις επόμενες μέρες, προκειμένου να συναντηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλφάνο.»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμπλήρωσε στις κοινές δηλώσεις του με την Έμμα Μπονίνο,  «Την επόμενη χρονιά, το 2014, είναι η κοινή μας ευκαιρία, χάρη στις διαδοχικές προεδρίες, της ελληνικής και της ιταλικής. Ο κοινός μας παρονομαστής είναι η μεσογειακή παράμετρος της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η κοινή μας απόφαση και η κοινή μας πρόθεση είναι να λάβουμε σημαντικές και ελκυστικές πολιτικές πρωτοβουλίες για το κοινό μας γεωγραφικό και πολιτισμικό χώρο, της μεσογειακής θάλασσας σε επίπεδο προστασίας των συνόρων, ασφάλειας, μετανάστευσης και φυσικά σε διάφορα θέματα ενέργειας.»

 Για τον νέο Αγωγό TAP, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:  «Ο νέος αγωγός TAP, αποτελεί ένα νέο γεωγραφικό σύνδεσμο μεταξύ των δύο χωρών και, τώρα, το επόμενο σχέδιό μας, η επόμενη φιλοδοξία μας είναι η ανακήρυξη της περιοχής της Αδριατικής-Ιονίου ως μεγα-περιφέρειας σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Είναι μία εξέλιξη πολύ σημαντική για την ανάπτυξη στην περιοχή. Αυτή η μεσογειακή γειτονιά έχει σπουδαία σημασία, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για πολιτικούς λόγους και ο επόμενος στόχος μας είναι η ανάγκη να ανοίξουμε εκ νέου μια πολιτική συζήτηση για το ευρωπαϊκό μέλλον. Για την επανεκκίνηση ενός πραγματικού πολιτικού διαλόγου στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ευρώπη  και την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς και για τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές οι δύο υπουργοί ανέφεραν:

«Δεν αναφερθήκαμε στις γερμανικές εκλογές. Είναι λίγο ανώφελο. Οι γερμανοί πολίτες θα αποφασίσουν την Κυριακή και εμείς θα διατηρήσουμε σχέσεις με τη νέα ηγεσία που θα επιλεγεί από το γερμανικό λαό. Αυτό δεν αλλάζει τη θέση μας. Δεν είμαστε κατά της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει μόνο αυτό. Η πολιτική ενίσχυσης, για παράδειγμα, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η πολιτική προώθησης της ανάπτυξης, η πολιτική του βιομηχανικού τομέα, όλα αυτά τα θέματα πρέπει να καταστούν προτεραιότητες, δεν μπορεί να υπάρχει μόνο η λιτότητα», δήλωσε η Ιταλίδα Υπουργός και συμπλήρωσε:  «Δεν διαφωνούμε με τη λιτότητα, αλλά δεν αρκεί, η λιτότητα είναι εργαλείο, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι μέσο, δεν είναι στόχος. Εξετάσαμε, επίσης, την πρόοδο στα όσα συμφωνήθηκαν κατά το Συμβούλιο του Ιουνίου για το θέμα της απασχόλησης των νέων, κάτι που πρέπει να εφαρμοστεί και κατά τη διάρκεια της ελληνικής και της ιταλικής προεδρίας.»

Από τη μεριά του, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Για την Ελλάδα, μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης και μετά τις θυσίες των πολιτών μας, ο κύριος στόχος είναι η επανεδραίωση της ελληνικής πραγματικής οικονομίας. Ο βασικός στόχος, η πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη. Όμως, και αυτό είναι το σημαντικό, μιλάμε για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Μιλάμε για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε την πολιτική που λέει ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις, ανάπτυξη χωρίς θέσεις εργασίας.»

 Τελειώνοντας, τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ανοιχτά και φιλικά και να διαπραγματευθούμε με τη νέα γερμανική κυβέρνηση στην ασφαλή βάση της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινός μας στόχος είναι να αποκτήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι ζωτικό για εμάς, για την Ελλάδα. Μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης, θυσιών, περικοπών. Δεν αντέχουμε άλλα δημοσιονομικά μέτρα, άλλες περικοπές. Είμαστε έτοιμοι για ριζοσπαστικές, διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη θεωρία που λέει ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις, ανάπτυξη χωρίς θέσεις εργασίας. Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει ρευστότητα, σημαίνει θέσεις εργασίας, σημαίνει προστασία της κοινωνικής συνοχής.»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ