Συνάντηση Φραγκογιάννη – Τσαβούσογλου στην ‘Αγκυρα στο περιθώριο της Θετικής Ατζέντας Ελλάδας – Τουρκίας

Η αλλαγή κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας αποτυπώθηκε και σήμερα, στην Άγκυρα, κατά την συνάντηση που είχε  ο υφυπουργός εξωτερικών  Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης με τον Τούρκο ομόλογό του  Μπουράκ Ακτσαπάρ, κατά τον 4ο γύρο συζητήσεων για το Κοινό Σχέδιο Δράσης στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας των δύο χωρών, αφού ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε να συναντηθεί με τον Έλληνα υφυπουργό.

Ελλάδα – Τουρκία: Τι κρύβεται πίσω από τις αγκαλιές και τις χειραψίες Δένδια – Τσαβούσογλου;

Καθώς η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των επαφών που είχαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών,  Δένδιας και Τσαβούσογλου, ο Τούρκος υπουργός ζήτησε να έχει και εκείνος συνάντηση με τον Έλληνα υφυπουργό, μετά την συνάντηση που είχε ο κ. Φραγκογιάννης  με τον κ. Ακτσαπάρ.  Στην συνάντηση, όπως αναμενόταν παραβρέθηκε και ο Μπούρακ Ακτσαπάρ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε να ενημερωθεί για τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα και έδειξε την ένθερμη υποστήριξη του στη διαδικασία της θετικής ατζέντας.  “Γόνιμη συζήτηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Κώστα Φραγκογιάννη, ο οποίος βρίσκεται στην ‘Αγκυρα για την 4η συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για τη θετική ατζέντα” επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μ. Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Τι συμφώνησαν Δένδιας και Τσαβούσογλου

 

Αναλυτική ενημέρωση

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, των δύο υφυπουργών,  έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις 25 θεματικές της Θετικής Ατζέντας και σημειώθηκε ότι πολλά θέματα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος σε αρκετά άλλα.

Μετά την συνάντηση οι δύο πλευρές εξέδωσαν ανακοίνωση η οποία αναφέρει:

«Οι Υφυπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, και της Τουρκίας, Πρέσβυς Burak Akçapar, συναντήθηκαν στις 22 Μαρτίου 2023, στην Άγκυρα, για τον 4o γύρο συζητήσεων επί του Κοινού Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη συνάντηση έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις 25 θεματικές της Θετικής Ατζέντας, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, των ναυτιλιακών υποθέσεων, των ΤΠΕ, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και του περιβάλλοντος. Σημειώθηκε ότι πολλά θέματα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος σε αρκετά άλλα.

Η συνάντηση έθεσε, επίσης, το πλαίσιο για την οριστικοποίηση σχετικών συμφωνιών που θα μπορούσαν να υπογραφούν κατά την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου.   Δεδομένης της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί σε αυτή τη δυναμική και διαρκή διαδικασία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν πρόσθετα πεδία συνεργασίας στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας.»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ