Η Τουρκία θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Τι συμφώνησαν Δένδιας και Τσαβούσογλου

Ελλάδα και Τουρκία θα στηρίξει η μία την άλλη στον ΟΗΕ αλλά και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, ανακοίνωσαν Δένδιας – Τσαβούσογλου στην συνάντηση που είχαν πριν από λίγο.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες – ΦΩΤΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μία πολύ σημαντική εξέλιξη για της ελληνοτουρκικές σχέσεις προέκυψε από την συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, λίγο πριν από την Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για την Τουρκία και την Συρία.

«Η Τουρκία θα υποστηρίξει και θα ψηφίσει για την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως Μη Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, για να συμπληρώσει «Επιπλέον είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον ομόλογό μου ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για την θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO)».

«Σ’ ευχαριστώ πολύ αγαπητέ μου φίλε Νίκο. Περιέγραψες πολύ καλά τη συνάντηση που είχαμε, όμως πρώτα απ’ όλα χαίρομαι που σε βλέπω και πάλι», ανέφερε από την μεριά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να συμπληρώσει: «Κι είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε καλύτερη ατμόσφαιρα στη σχέση μας. Κι αυτό μεταφράζεται στη σχέση μας στα διεθνή φόρα. Κι όπως ο Νίκος ανέφερε κι αποκάλυψε λεπτομερώς αποφασίσαμε να αλληλοϋποστηρίξουμε τις υποψηφιότητές μας και να συνεχίσουμε αυτή την συνεργασία μας στους διεθνείς οργανισμούς. Κάτι που θα έχει αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις μας. Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε ξανά σύντομα και ελπίζω να σε φιλοξενήσω στην Τουρκία, νομίζω ότι είναι η σειρά σου ή οπουδήποτε αλλού μας δοθεί η ευκαιρία».

Ο Νίκος Δένδιας, στις δηλώσεις του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δύο φορές τον Τσαβούσογλου, η πρώτη «γιατί ήταν ο πρώτος υπουργός που μου τηλεφώνησε αμέσως μετά την τραγωδία στα Τέμπη για να μου εκφράσει τα συλλυπητήριά του κι επίσης βοήθεια σε περίπτωση που απαιτείτο. Τον ευχαρίστησα επίσης για την έκδοση του πατέρα του μηχανοδηγού, που η Τουρκία άφησε για να παραστεί στην κηδεία του γιου του».

Με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συμπληρώνει: «Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας για την συνεχή αλληλεγγύη προς την Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Ήταν ευγενικό από μέρος σου το ότι μας επισκέφθηκες και περιόδευσες στο Χατάι για το οποίο και πάλι λέω ότι είμαι ευγνώμον.

Φυσικά κι είμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες μετά την τραγωδία με το τρένο. Και δεν διστάσαμε, κι ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν πρωτίστως, να εκδώσουμε τον πατέρα του άτυχου μηχανοδηγού».

Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου στην ατζέντα των συζητήσεων κυριάρχησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και η επίσκεψη Πούτιν στην Μαριούπολη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ