«Swift Response» από Έλληνες SOF παράλληλα με την «Defender Europe» των ΗΠΑ

Επίδειξη του υψηλού επιπέδου συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ στον στρατιωτικό τομέα, με την διοργάνωση παράλληλων ασκήσεων και  Συνεκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF) Ελλάδας και ΗΠΑ, ταυτόχρονα με Γερμανία και Ολλανδία σε τρεις χώρες τις Ευρώπης.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τρεις παράλληλες ασκήσεις που γίνονται μία, υπό την μεγάλη ομπρέλα των ΗΠΑ που τρέχουν την μεγαλύτερη και πιο σημαντική άσκησή τους επί Ευρωπαϊκού Εδάφους.

Από το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαΐου και για 2 εβδομάδες, μέχρι τις 20 του μήνα, βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη πολυεθνική Άσκηση SWIFT RESPONSE που τρέχει σε 3 διαφορετικές χώρες ταυτόχρονα, την Ελλάδα την Ισπανία και την Εσθονία, με την συμμετοχή των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Forces – SOF) από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία και Ολλανδία.

Ειδικότερα, στην ελληνική επικράτεια θα λάβει μέρος σε Λάρισα, Βόλο, Κιλκίς, Χρυσούπολη, Ξάνθη και Σκύρο, με τις «Σκιές» των Ειδικών Δυνάμεων σε συνδυασμό με επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού να προχωρούν σε επιχειρήσεις τοπικής αεροπορικής υπεροχής, συλλογής ευαίσθητων πληροφοριών από εχθρικές δυνάμεις, αεραποβατικές και αεροκίνητες επιχειρήσεις και βολές με πραγματικά πυρά.

Με αιχμή του δόρατος τις «Σκιές του Αιγαίου», την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, τα βατράχια της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του ΠΝ, πρόκειται να εκτελεστούν πληθώρα σεναρίων με έμφαση στην διακλαδικότητα εξ ου και η συμμετοχή μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών της ΠΑ, ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και αρμάτων μάχης με μηχανοκίνητα τμήματα του Στρατού Ξηράς.

Η Swift Response αποτελεί μέρος της άσκησης DEFENDER EUROPΕ που πραγματοποιεί η Αμερικανική Δύναμη Ευρώπης (United States Army Europe and Africa – USAREUR-AF), που είναι και η μεγαλύτερη άσκηση των ΗΠΑ με στόχο την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής του ισχύς σε περίπτωση που ξεσπάσει κρίση στην Δυτική Ευρώπη.

Μάλιστα, για την πραγματοποίηση της DEF. EUROPE οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως κομβικό σταθμό τον Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, την «Σούδα του Βορρά» όπως είχε προφητικά χαρακτηρίσει ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τον Μάιο του 2021 και μόλις 2 χρόνια δικαιώνει τον τίτλο της στο έπακρο.

Στο πλαίσιο αυτό, ταυτόχρονα με την Swift Response, στις 12 και 14 Μαΐου έχει προγραμματιστεί να δώσουν μοναδικές παραστάσεις οι πάντες του Στρατού Ξηράς και της USAREUR-AF σε Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Exit mobile version