Στρατηγός Χεγκάζι σε Στρατηγό Φλώρο: Ευπρόσδεκτος ο ελληνικός στόλος στην Αίγυπτο

Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό σε ότι αφορά το ύψος της στρατιωτικής συνεργασίας, το οποίο ολοένα κι εμβαθύνεται.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στα πρόσφατα εγκαίνια του νέου ναυστάθμου της χώρας στην Αλεξάνδρεια υπό την ονομασία «3η Ιουλίου» , ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ήταν μαζί με τον ομόλογό του από την Σαουδική Αραβία, από τους υψηλότερους προσκεκλημένους της τελετής.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τότε, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη.

Στόλος Αίγυπτος

Η νέα ναυτική βάση στην περιοχή GARGOUB, στις βορειοδυτικές ακτές της Αιγύπτου, αποτελεί την μεγαλύτερη ναυτική βάση της Αιγύπτου, καθώς εκτείνεται σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

Τα εγκαίνια της βάσης, με την ονομασία «3η Ιουλίου», έγιναν από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Στόλος Αίγυπτος

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΔ) της Αιγύπτου, Αντιστράτηγος Μοχάμεντ Φαρίντ Χεγκάζι, έχουν μία συχνή και πολύ στενή συνεργασία, με πρόσφατα αποτελέσματα των σχέσεων των δύο ανδρών η αποστολή των ελικοπτέρων Chinook από την Αίγυπτο με πυροσβεστικούς κάδους και προσωπικό στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε Αττική και Εύβοια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, με προσωπική πρωτοβουλία του Στρατηγού Φλώρου, η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, που επέστρεφε από τον Λίβανο, όπου την διαδέχθηκε η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ για την επιχείρηση UNIFIL, υπήρξε εισήγηση η φρεγάτα να καταπλεύσει στον νέο ναύσταθμο της Αλεξάνδρειας.

Για να πάρει την άμεση απάντηση από τον Αιγύπτιο Αρχηγός ότι «ο ελληνικός στόλος είναι πάντα ευπρόσδεκτος».

Στόλος Αίγυπτος

Στόλος Αίγυπτος

Στόλος Αίγυπτος

Έτσι, η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έγραψε ιστορία αφού έγινε η πρώτη ελληνική φρεγάτα που έδεσε στη νέα υπερσύγχρονη ναυτική βάση του Γκαρμπούγκ, στην Αλεξάνδρεια.

Ο κατάπλους της ΣΑΛΑΜΙΣ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Αυγούστου, τόσο σε υλοποίηση του σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για συνεργασία και συνεκπαίδευση με μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων φίλων και σύμμαχων χωρών που επιχειρούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όσο και στο πλαίσιο της διαρκώς ενισχυόμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας της χώρας μας με την Αίγυπτο.

Στόλος Αίγυπτος

Στόλος Αίγυπτος Στόλος Αίγυπτος

Την Κυριακή 22 Αυγούστου, η ελληνική φρεγάτα απέπλευσε για το Ναύσταθμο Σαλαμίνας και πραγματοποίησε συνεκπαίδευση με την Αιγυπτιακή Φρεγάτα ENS ALEXANDRIA στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Βάσης, στην Μεσόγειο. Κατά την εν λόγω συνεκπαίδευση εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, προχωρητικών ελιγμών και θαλάσσιας ασφάλειας (maritime security).

«Ο συνδυασμός του κατάπλου της Φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ στην Ναυτική Βάση «3η ΙΟΥΛΙΟΥ» με το PASSEX μετά τον απόπλου της, συνέβαλε έτι περαιτέρω στην προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Αιγύπτου η οποία αναβαθμίζεται διαρκώς», επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ σε σχετική του ανακοίνωση.

Στόλος Αίγυπτος Στόλος Αίγυπτος Στόλος Αίγυπτος

Υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων την υπογραφή, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για Παροχή Εκπαίδευσης σε Ελληνικά Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε Αιγύπτιους Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Μαθητές Παραγωγικών Σχολών αλλά και την ολοένα και πιο ενισχυμένη άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ