Στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Τα μηνύματα σε όσους διαφωνούν και οι αντιδράσεις της Εκκλησίας

Σήμερα, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια να κυριαρχεί στην ατζέντα.

Στο Υπουργικό επίσης θα συζητηθεί το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, για επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα μηνύματα που θα εκπέμψει στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι «αυτό που θέλουμε να κάνουμε με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών. Δεν καινοτομούμε, αλλά θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτό που ήδη συμβαίνει σε 20 χώρες της Ευρώπης και 36 του κόσμου».

Το δεύτερο σχετίζεται με το νομοσχέδιο που θέλει να φέρει προς ψήφιση του υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, το λεγόμενο «νέο χάρτη των δικαστηρίων».

Τι θα συζητηθεί στο Υπουργικό

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο,
Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη,
Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,
Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: «Κατηγορώ» της Ιερά Συνόδου

Η Ιερά Σύνοδος ήδη αποφάσισε πως θα πει ομόφωνα «όχι» στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως  «Η Εκκλησία ηγείται και δεν άγεται».  Στην ανακοίνωση της Ιεραρχίας χρησιμοποιείται ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα. Η Ιερά Σύνοδος κάνει λόγο για «ναρκοθετημένο νομοσχέδιο με αντιφάσεις και τρόπους παράκαμψης των απαγορεύσεών του», προειδοποιεί για πιθανή καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω διακρίσεων, «οπότε η χώρα θα αναγκασθεί να νομοθετήσει και στο έδαφός της την παρένθετη κύηση» και ξεκαθαρίζει ότι «η Αγία Εκκλησία μας είναι κάθετα αντίθετη προς το προωθούμενο νομοσχέδιο».

«Η Εκκλησία δε νομοθετεί, όμως δε δέχεται να επεμβαίνουν οι νομοθετούντες και να καθορίζουν τι είναι αμαρτία και τι όχι. Η ομοφυλοφιλία για την εκκλησία είναι αμαρτία. Είναι εκτροπή[…]» τόνισε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας.

«Ὁ Πρωθυπουργός είπε δημόσια ότι ἡ ψήφιση τού νομοσχεδίου επαφίεται στη συνείδηση των βουλευτών και για τον λόγο αυτόν δεν θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Θέμα συνείδησης όμως, σημαίνει ότι είναι αξιακό και ιδεολογικό. Στην πράξη αυτό που βλέπουμε προκλητικός να προτάσσεται τής ηθικής συνείδησης είναι η πολιτική συνείδηση, δηλαδή η ανάγκη διατήρησης τής ενότητας τής παράταξης. Αν είναι δυνατόν!», είπε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς, Νικόλαος.

«Αυτό δεν είναι γάμος. Σύμφωνο συμβίωσης μπορεί να είναι γάμος δεν είναι μην παίζουμε τα λόγια. Θα ακούσετε κήρυγμα», είπε ο Μητροπολίτης Καρπενησιού, Γεώργιος.

«Δεν καλούμαστε να κάνουμε σκληρές αντιδράσεις. Δίνουμε την ομολογία της πίστεώς μας», είπε ο  Μητροπολίτης Παροναξίας, Καλλίνικος.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα να αντιτεθεί στη νομοθέτηση γάμου μεταξύ ομοφύλων, να σταλούν επιστολές προς τους βουλευτές, να διαβαστεί στους ναούς στις 4 Φεβρουαρίου εγκύκλιος με τις θέσεις της Εκκλησίας και να μοιραστεί σχετικό φυλλάδιο, όπως και να εξουσιοδοτηθούν οι Μητροπολίτες κάθε επαρχίας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του ποιμνίου και την προάσπιση της οικογένειας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ να υπάρξει νέα συνεδρίαση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ουσιαστικά η απόκτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια είναι αυτό που απασχολεί την Εκκλησία της Ελλάδας. Όπως αναφέρουν, από το 2015 το σύμφωνο συμβίωσης παρέχει στα ζευγάρια του ιδίου φύλου όλα τα δικαιώματα και τις δυνατότητες του γάμου, με κύρια εξαίρεση την απόκτηση παιδιών με υιοθεσία ή παρένθετη κύηση. Το σύνθημα, όπως λένε, ισότητας στον γάμο αποβλέπει σε έναν στόχο στην απόκτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Σε άλλο σημείο το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται και στους εμπνευστές του νομοσχεδίου, αλλά και όσους επιδιώκουν να το ψηφίσουν. Εξαφανίζουν τους ρόλους των δύο φύλων και καταδικάζουν τα μελλοντικά παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς πατέρα ή μητέρα σε ένα περιβάλλον σύγχυσης γονεϊκών ρόλων υποστηρίζουν και τους καταλογίζουν βαρύτατη ευθύνη αν το πράξουν αυτό.

Οι διαφωνούντες

Η επίσημη στάση του Μεγάρου Μαξίμου σε αυτήν την απόφαση είναι «ουδέν σχόλιο» και πως οι απόψεις τις εκκλησίας είναι σεβαστές. Από την άλλη, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η κυβέρνηση είναι αυτή που νομοθετεί και έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία.

Όμως, εκτός από την Ιερά Συνοδό, το Μέγαρο Μαξίμου έχει απέναντί του και σκληρούς «γαλάζιους» διαφωνούντες.

Μεταξύ αυτών και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Μάλιστα, όπως μετέδωσε το MEGA, πρόκειται να δηλώσει την αντίθεσή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μάλιστα, ό ίδιος θα απέχει από τη ψήφιση του νομοσχεδίου. Επιπλέον, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, έχει δηλώσει πως δεν θα το ψηφίσει το νομοσχέδιο. Έτσι, όπως ανέφερε το ΜEGA αναμένεται εντός της εβδομάδας να υποβάλλει τη παραίτησή της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τη θέση της θα πάρει η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου.

Μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου προειδοποίησε ότι η ΝΔ θα εγκαταλειφθεί από τη βάση της. «Ο προβληματισμός μου ως βουλευτή της ΝΔ είναι ότι ο υπερτονισμός της φιλελεύθερης αρχής στρέφει την πλάτη στην παραταξιακή μας βάση, στους ανθρώπους που αγαπούν την οικογένεια, σέβονται την παράδοση και τη θρησκεία. Αν τους προδώσουμε μπορεί να μας εγκαταλείψουν», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «η αποϊδεολογικοποίηση του συντηρητικού χώρου δεν βοηθά ούτε την Ελλάδα ούτε τη ΝΔ».

Το μήνυμα της κυβέρνησης

«Όσοι συμμετέχουν σε ένα όργανο κορυφαίο όπως είναι το υπουργικό συμβούλιο και εγκρίνουν το νομοσχέδιο έχουν αυξημένη. Στο τέλος της ημέρας είναι απόφαση του πρωθυπουργού ποιος είναι ικανός και ποιος όχι για να είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο», είπε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους για το θέμα, χωρίς πάντως να αφήνει περιθώρια για υποχωρήσεις από τη βασική φιλοσοφία της ρύθμισης και τη στόχευσή του που είναι η αποκατάσταση των δικαιωμάτων στο γάμο και από τα ομόφυλα ζευγάρια. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αντίστοιχο θα είναι και το μήνυμα – απάντηση που θα εκπέμψει σήμερα ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, προς όλους τους διαφωνούντες και προς την Εκκλησία, καθιστώντας σαφές ότι όλες οι απόψεις είναι σεβαστές, αλλά η κυβέρνηση είναι εκείνη που τελικά νομοθετεί.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι θα ψηφίσουν θετικά, ωστόσο, βουλευτές εμφανίζονται προβληματισμένοι.

Από την Κουμουνδούρου λένε ότι η ΚΟ ομάδα θα είναι «μπετόν αρμέ» στην ψήφιση του νομοσχεδίου ωστόσο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν ανοιχτά τη διαφωνία τους.

«Είναι μπετόν (και φαίνεται αυτό από το γεγονός ότι είναι υπογεγραμμένη και κατατεθειμένη η πρόταση μας στη βουλή από όλους τους βουλευτές. Δεν λείπει καμία υπογραφή», είπε ο βουλευτής, Κώστας Μπάρκας.

Επί της αρχής θετική στάση τηρεί το ΠΑΣΟΚ με βουλευτές να έχουν εκφράσει προβληματισμούς και διαφωνίες.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ