Μυστικά υπόγεια τούνελ ανακαλύφθηκαν σε ερείπια 4.300 ετών – Ο ρόλος τους στην τριπλή άμυνα της αρχαίας πόλης

Οι αρχαιολόγοι έμειναν έκθαμβοι όταν βρήκαν τις υπόγειες σήραγγες κατασκευασμένες με τρόπο τέτοιο ώστε να στηρίζουν αμυντικά την κεντρική οχύρωση της πόλης, αλλά και να έχουν ένα διπλό ρόλο, σε περίπτωση επίθεσης.

Η είσοδος στην αρχαία πέτρινη πόλη Houchengzui, στην Κίνα, πριν από 4.000 χρόνια ήταν ένα περίτεχνο σύστημα οχύρωσης, με αλλεπάλληλα στρώματα αμυντικών τειχών και φυσικά με τον ισχυρό οπλισμό των φρουρών. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Αυτό που είχε διαφύγει μέχρι τώρα από τους αρχαιολόγους ήταν μια σειρά από μυστικές υπόγειες διόδους και τούνελ – έξι εξ αυτών διασταυρώνονταν μεταξύ τους συνολικά-  και λειτουργούσαν και ως ένα κρυφό δίκτυο μεταφορών!

Σήραγγες σε όλη την οχύρωση

Οι αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι οι πρόσφατα ανακαλυφθείσες σήραγγες ποικίλλουν σε βάθος, που κυμαίνεται από περίπου 1,5 μέτρο έως περίπου 6 μέτρα, κάτω από την επιφάνεια της γης. Εσωτερικά, οι σήραγγες αυτές είχαν ύψος από 0,91 έως 1,82 μέτρο και πλάτος περίπου 1,21 μέτρο.

Ορισμένες από αυτές τις σήραγγες εκτείνονταν ακόμη και κάτω από τα αμυντικά τείχη της πόλης, παρέχοντας διόδους που άνοιγαν στο εξωτερικό περιβάλλον, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της Αυτόνομης Περιφέρειας της Εσωτερικής Μογγολίας, το οποίο εκδόθηκε μέσω του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (CASS) και του Δικτύου Αρχαιολογίας της Κίνας.

Ο ρόλος των τούνελ

Οι μυστικές σήραγγες στην «Πέτρινη Πόλη» Houchengzui αποτελούν ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας που συμπληρώνει τις υπάρχουσες αμυντικές δομές της πόλης. Αυτή η νεολιθική πόλη ήταν ήδη εξοπλισμένη με ένα εξελιγμένο αμυντικό σύστημα, το οποίο περιλάμβανε τρία ομόκεντρα τείχη, συμπληρωματικές κατασκευές κατά μήκος αυτών των τειχών, έναν περιορισμένο αριθμό καλά φυλασσόμενων πυλών και στρατηγικά τοποθετημένα χαρακώματα. Αρκετές από τις σήραγγες αυτές περνούν ακόμη και κάτω από τις επάλξεις της πόλης και ανοίγονται στον έξω κόσμο. Καθόλου άσχημη οδός διαφυγής αν ένα γειτονικό βασίλειο έχει αποφασίσει να επιτεθεί.

Σύμφωνα με τον Sun Jinsong, διευθυντή της Ακαδημίας Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας της Εσωτερικής Μογγολίας, οι τάφροι και τα αμυντικά περιμετρικά τείχη (γνωστά ως barbicans) ήταν το επίκεντρο της πιο πρόσφατης έρευνας. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι ο σχεδιασμός της πόλης Houchengzui έχει τις ρίζες του στην πολιτιστική της σημασία για τη στρατιωτική άμυνα και τη στρατηγική της θέση στην περιφέρεια μιας αρχαίας συμμαχίας.


Σχετικά με την ανακάλυψη δύο άλλων χώρων της ίδιας περιόδου, με παρόμοιο πολιτισμό, ο Chen Xingcan, διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, δήλωσε στην China Daily το 2022: “Οι χώροι Houchengzui, Bicun και Shimao συνέθεσαν ένα πολιτιστικό σύστημα που είναι ζωτικής σημασίας για τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο σχηματίστηκε αρχικά μια περίπλοκη κοινωνία”.

Συνολικά, οι αρχαιολόγοι εκείνης της εποχής συμπέραναν ότι η μελέτη αυτών των τριών κρίσιμων πέτρινων πόλεων της περιοχής θα προσφέρει μια πιο φρέσκια εικόνα του πολιτισμού κατά μήκος του ποταμού.

Στρατηγικός πολεοδομικός σχεδιασμός και ταφές

Το Houchengzui, που αναφέρεται επίσης ως Houchengzui Stone City, είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται στη βόρεια όχθη του ποταμού Hun στην κομητεία Qingshuihe, που βρίσκεται στην Αυτόνομη Περιοχή της Μογγολίας. Με βάση προηγούμενες ανασκαφές, η προέλευση της πόλης έχει εντοπιστεί πριν από περίπου 4.300 έως 4.500 χρόνια, ευθυγραμμιζόμενη με την περίοδο Longshan, αναφέρει η The Heritage Daily. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά την πόλη Houchengzui το 2005 και ξεκίνησαν συστηματικές ανασκαφές το 2019.

Αυτή η ιστορική εποχή ήταν μάρτυρας της εμφάνισης των κοινωνιών της νεότερης νεολιθικής εποχής, συμπεριλαμβανομένου του πολιτισμού της Μαύρης Κεραμικής ή του πολιτισμού Longshan. Σε μια εκτεταμένη έκταση περίπου 341 στρεμμάτων σε οβάλ σχήμα, το Houchengzui περιλαμβάνει τόσο μια εσωτερική όσο και μια εξωτερική πόλη. Η πόλη οχυρώνεται περαιτέρω από ένα ισχυρό τριπλό αμυντικό σύστημα.

Οι ανασκαφές στο Houchengzui αποκάλυψαν τρεις διαφορετικές πύλες της πόλης: η Κύρια Πύλη της Πόλης (CM1) βρίσκεται σε κεντρική θέση μέσα στην εξωτερική πόλη και χαρακτηρίζεται από ορθογώνιο σχήμα, υποδηλώνοντας προσεκτικό και σκόπιμο πολεοδομικό σχεδιασμό και στρατηγικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Η πύλη της πόλης Urn (CM2) και η εξωτερική πύλη της πόλης Urn (CM3) προσθέτουν περαιτέρω πολυπλοκότητα στα σημεία εισόδου της πόλης.

Αναφορικά με τα σημερινά ευρήματα, δεν έχουν εντοπιστεί τάφοι μεγάλης κλίμακας στον αρχαιολογικό χώρο του Houchengzui. Ωστόσο, έχει ανακαλυφθεί ένα μικρό νεκροταφείο, στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης, το οποίο αποτελείται από οκτώ ορθογώνιους κάθετους λακκοειδείς πέτρινους τάφους.

Οι τάφοι αυτοί έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όλοι προσανατολισμένοι προς τα νοτιοανατολικά, έχουν διαστάσεις που κυμαίνονται από 175 έως 200 εκατοστά σε μήκος, 40 έως 60 εκατοστά σε πλάτος και περίπου 30 έως 50 εκατοστά σε βάθος. Οι τάφοι διαθέτουν επίπεδη βάση από σχιστόλιθο, ενώ τα τέσσερα τοιχώματα είναι κατασκευασμένα με σφεντόνα, συμβάλλοντας στο ξεχωριστό αρχιτεκτονικό ύφος αυτών των ταφικών κατασκευών.

πηγή: FOXreport.gr

Πώς τα energy drinks συνδέονται με κακή ποιότητα ύπνου – Αποκαλυπτική νέα μελέτη

4 καυτές τάσεις για τους υπολογιστές το 2024

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ